Szef kuchni w Twojej restauracji – jak znaleźć tego najlepszego?

Szef kuchni w Twojej restauracji – jak znaleźć tego najlepszego?

Szef kuchni w Twojej restauracji – jak znaleźć tego najlepszego?

Wybór odpowiedniego szefa kuchni to bardzo duże wyzwanie dla właściciela restauracji. Ta jedna decyzja może zadecydować o całej przyszłości danego miejsca. Dlatego przed przystąpieniem do rozmów rekrutacyjnych warto zorientować się, jakich cech poszukujemy w kandydacie i czego będziemy od niego wymagać.

Jakie są obowiązki szefa kuchni?

Zadania kucharza często zależą od restauracji, w której pracuje. Jednak można wyróżnić kilka obowiązków, które będzie miał każdy. Należą do nich:

  • komponowanie karty dań i przygotowywanie posiłków,
  • kontrola nad stanami magazynowymi i ocena jakości zamawianych produktów,
  • rozdzielanie zadań pomiędzy pomocników kuchennych,
  • praca zgodnie z zasadami żywienia i zasadami BHP.

Dobra organizacja pracy

Idealny kucharz będzie stawiał się na czas do pracy i wykonywał powierzone mu obowiązki w terminie. Dlatego ważne jest, aby umiał sobie odpowiednio rozplanować pracę. Posiłki w restauracji powinny być wydawane zgodnie z kolejnością zamówienia, a klient nie powinien zbyt długo na nie czekać. Rozplanowanie poszczególnych czynności pracy w kuchni pomoże w należytym wykonywaniu pracy. Mając do przygotowania kilka posiłków w jednym czasie, kucharz musi wykonywać kilka zadań naraz, aby zdążyć wydać dania. Przy tym istotna jest także umiejętność utrzymania porządku w miejscu pracy.

Zdolności przywódcze

Szef kuchni w restauracji pełni rolę kierownika nad podlegającymi mu pomocnikami. To on ustala podział prac i kolejność ich wykonywania. Właśnie dlatego ważne jest, aby kucharz umiał skutecznie zarządzać swoim zespołem. Powinien mieć charyzmę, która pozwoli mu skutecznie zapanować nad podwładnymi. Zadbanie o odpowiednią atmosferę na zapleczu restauracji również uprzyjemni pracę, a to szef kuchni w głównej mierze za nią odpowiada.

Odporność na stres

Mówi się, że praca w restauracji jest ogólnie dość stresująca. Jednak najbardziej narażony na takie sytuacje jest szef kuchni. To on będzie odpowiadał przed kierownikiem, gdy klient poskarży się na długi czas oczekiwania. Również on będzie musiał brać odpowiedzialność za ewentualne pomyłki swoich podwładnych. A najbardziej stresująca jest praca pod presją czasu. Kucharz powinien zachować spokój i nie wpadać w panikę. Tylko dzięki temu będzie mógł dobrze opanować sytuację w kuchni.

Wyczucie smaku i zmysł estetyczny

Dobry szef kuchni musi bezwzględnie umieć przyrządzić każde danie tak, aby wyciągnąć z niego jak najlepsze walory smakowe. Odpowiednie doprawianie to sztuka, którą nie każdy potrafi opanować. Ale oprócz smaku, liczy się także sposób podania potrawy. Ozdobienie talerza sosem lub suszonymi ziołami sprawi, że posiłek od pierwszego spojrzenia będzie wydawać się bardziej apetyczny.

 

Idealny kucharz to cenny nabytek dla restauracji i trzeba o niego należycie dbać. Szef kuchni może wznieść się na wyżyny kulinarnej sztuki dzięki samozaparciu i innym wyżej wymienionym umiejętnościom. Dlatego, gdy tylko dostrzeżesz którąś z powyższych cech u kandydata na pracownika, wybierz go czym prędzej!

Podobne Wpisy