Przepis na domowe risotto Artura Szwackiego

Przepis na domowe risotto Artura Szwackiego

Risotto to klasyczne oraz bardzo popularne włoskie danie. Nie jest trudne w wykonaniu, jednak wymaga cierpliwości i dużej uwagi. Lista składników nie jest długa, a wszystko, co będzie potrzebne z drobnego sprzętu na pewno znajdziemy w domowej kuchni. Odhaczając listę zakupów warto na chwilę zatrzymać się przy aroborio. Jest to specjalna odmian ryżu, która została wyselekcjonowana przez włoskiego inżyniera w latach XX. Nazwa pochodzi o miasteczka położonego w północnych Włoszech.

Kontynuując zakupy warto pamiętać o szalotce, wytrawnym, białym winie oraz maśle. Z tym ostatnim należy uważać, gdy będziemy rozmawiać z rodowitym Włochem o naszym sposobie „wykańczania” risotto.

Zasada jest prosta, iście Włoska, a brzmi następująco: co region, to obyczaj! Raz możemy spotkać się z mascarpone, czasem z masłem, a innym razem, np. w regionie Emilia-Romania, uraczą nas serem o wspaniałej nazwie Parmigiano Regiano. Wybór należy do nas.

Przepis na domowe risotto Artura Szwackiego

Recipe by Artur SzwackiCourse: Dania Główne, PrzepisyCuisine: Włoska

Początkowy proces jest dość szybki, dlatego warto wszystko mieć uszykowane pod
ręką.

Składniki …

  • 200 gramów ryżu abrorio,

  • 160 ml wina

  • 300 ml bulionu

  • 20 ml oliwy

  • masło, mascarpone lub parmezan według uznania

  • dodatek w postaci mięsa, ryby lub warzyw – opcjonalnie

Sposób przygotowania …

  • Zaczynamy od szalotki, którą kroimy w drobniutką kosteczkę. Opcjonalnie możemy
    przesiekać również czosnek.
  • Szykujemy 200 gramów ryżu. Na każde 100 gramów
    potrzebujemy 80 ml wina oraz 100 ml bulionu.
  • Ustawiamy na ogniu niski rondel lub patelnię z wysokim rantem. Do środka wlewamy 20 ml oliwy i rozgrzewamy do średniej temperatury, a następnie wsypujemy szalotkę.
    Opcjonalnie możemy dodać ulubione grzyby lub inne warzywo.
  • Gdy te delikatnie się przesmażą, zasypujemy całość ryżem i przesmażamy na małym ogniu – to bardzo ważny moment. Obserwujemy ziarno oraz wcześniej dodane składniki. Gdy całość zacznie się rumienić, zalewamy pierwszy raz wcześniej przygotowanym winem. Gotujemy na małym ogniu.
  • Gdy ziarno wchłonie płyn, dolewamy bulion – ten proces powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Kontrolujemy twardość ziarna. Poprawnie ugotowane ziarno powinno delikatnie chrupać pod zębem. Proces gotowania trwa około 10-15 minut. Warto od czasu do czasu przemieszczać całość silikonową łopatką.
  • Gdy uznamy, że twardość ziarna odpowiada naszym gustom rozpoczynamy proces „wykańczania”. Dolewamy jeszcze około 100 ml bulionu, ogień skręcamy na minimum. Dodajemy zimne masło, które zagęści danie. Masła, mascarpone czy parmezanu dajemy według własnych upodobań.
  • Na sam koniec doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Wskazówki do …

  • Poprawnie ugotowane ziarno powinno delikatnie chrupać pod zębem.
  • Prawidłowo przygotowane risotto jest delikatnie płynne.
  • Możemy je podać z ulubionym kawałkiem mięsa, ryby czy też steaka z kalafiora.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.