Samodzielne pieczenie chleba jest łatwiejsze niż Ci się wydaje! Sprawdź, co będzie Ci potrzebne, a my przeprowadzimy Cię przez całą resztę.
Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy bochenek chleba. Świeżo upieczony, kusi już samym zapachem. Wbrew opinii sceptyków, każdy z nas może upiec swój własny chleb. Wystarczy tylko odrobina chęci, trochę czasu, piekarnik i odpowiednia mieszanka do wypieku chleba. Jesteś na diecie bezglutenowej? Spokojnie! Wybierz bezglutenową mieszankę do chleba i po problemie.
Dlaczego warto? Pomijając już satysfakcję z wypieku własnego chleba oraz wszystkie zalety domowego pieczywa, podejmując się takiego wypieku, dobrze wiesz, co jesz. Nie da się bowiem ukryć, że pieczywo z piekarni czy marketu coraz częściej zawiera sztuczne dodatki, emulgatory i spulchniacze. Domowy chleb – również ten z gotowej mieszanki – ma czysty skład i tym samym jest bardziej wartościowy.
Pieczenie chleba z domowej mieszanki chlebowej – co będzie nam potrzebne?
Pieczenie chleba w domu wcale nie wiąże się z ciężką i czasochłonną pracą. Tak naprawdę możesz go wyczarować w oka mgnieniu. Ułatwi Ci to mieszanka chlebowa. Jest to bardzo przemyślany produkt. Zwykle wystarczy dodać do niego drożdże, wodę lub olej i gotowe!
Oczywiście każdą mieszankę możesz „podrasować” po swojemu, dodając do niej ulubione ziarna i pestki. Możesz też wybrać gotową mieszankę chlebową z pestkami dyni, żurawiną lub innymi dodatkami – takimi, jak lubisz najbardziej.
Co będzie Ci potrzebne do upieczenia własnego chleba? Z produktów spożywczych:
- mieszanka do chleba (z dodatkami lub bez),
- bezglutenowa mieszanka chlebowa – w przypadku osób będących na diecie eliminującej gluten,
- woda,
- olej,
- droższe (lepiej świeże niż suche).
Dodatkowo musisz zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt:
- miskę do wyrobienia ciasta,
- mikser,
- blachę do pieczenia,
Mieszanka do chleba idealnie nadaje się również do tego, aby użyć jej w automacie do pieczenia pieczywa. Więc jeśli tylko taki posiadasz, z powodzeniem możesz go wykorzystać. Wówczas całe prace przebiegną w sposób komfortowy i jeszcze szybszy.
Etapy pieczenia chleba z mieszanki chlebowej
Pieczenie chleba z gotowej mieszanki chlebowej jest niezwykle proste, wręcz intuicyjne. Oczywiście w zależności od wybranej mieszanki, cały proces może się różnić, ale jedno pozostaje bez zmian – nie może się nie udać!
Dużą zaletą korzystania z gotowych mieszanek do chleba jest to, że nie trzeba co do grama odmierzać składników ani przygotowywać własnej mieszanki z kilku różnych mąk. Wszystko bowiem mamy już dokładnie odważone. Ryzyko zakalca jest więc zerowe. A jak wygląda pieczenie krok po kroku? Oto co musisz zrobić!
- Przygotuj mieszankę do wypieku chleba oraz wszystkie niezbędne akcesoria.
- Do miseczki wlej ciepłą wodę i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 10 minut.
- Mieszankę chlebową wsyp do większej miski i dodaj do niej wodę z drożdżami.
- Dokładnie wyrób ciasto. Najlepiej mikserem – będzie lżej.
- Zagniecione ciasto odstaw na bok na około 30 minut – obowiązkowo pod przykryciem. W tym celu dobrze sprawdzi się bawełniana ściereczka.
- W międzyczasie możesz przygotować blaszkę do pieczenia – keksówkę. Wysmaruj ją olejem tak, aby ciasto nie przywarło.
- Po upływie 30 minut przełóż ciasto do blaszki.
- Ponownie odstaw na bok, ale tym razem na około 1,5h. Niektóre mieszanki chlebowe pozwalają pominąć ten krok. Zawsze sprawdź to w instrukcji podanej na opakowaniu.
- Na koniec nagrzej piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od mieszanki. Wstaw blaszkę z ciastem na chleb i piecz około 40 minut.
- Upieczony chleb wystudź na kratce.
Pamiętaj, że sposób przygotowania ciasta może się różnić w zależności od mieszanki chlebowej. Istnieją takie mieszanki, które wystarczy wymieszać z wodą gazowaną i następnie przelać do foremki. Instrukcja jest zawsze podana na etykiecie produktu.
Dlaczego piekąc własny chleb warto użyć gotowej mieszanki chlebowej?
Korzyści jest całe mnóstwo! Przede wszystkim gotowa mieszanka chlebowa – również bezglutenowa mieszanka do chleba (bo ona różni się tylko tym, że jest przygotowana z mąk bezglutenowych) pozwala zaoszczędzić sporo czasu.
Nie musisz troszczyć się o kupowanie odpowiednich mąk. Nie musisz dbać o odpowiednie proporcje czy dodatki. Możesz wybrać mieszankę z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika, a także na słodko – z żurawiną.
Co za tym idzie, pieczenie chleba z gotowej mieszanki jest o wiele prostsze, bo większość składników mamy już podane „na tacy”. Zazwyczaj wystarczy do niej dodać odpowiednią ilość wody i gotowe! Taki wypiek po prostu nie może się nie udać.
Piekąc chleb z mieszanki dokładnie wiesz, co jesz. Wszystkie składniki masz bowiem szczegółowo wymienione na etykiecie. Unikaj mieszanek, w których składzie znajdują się spulchniacze, emulgatory czy estry mono- i diacetylowinowe.
Co ważne – pieczenie chleba w domu z gotowej mieszanki po prostu się opłaca! Kupujesz tyle, ile Ci potrzeba. Nie musisz wydawać pieniędzy na kilka rodzajów mąk, z którymi nie wiadomo co później zrobić. Jedna mieszanka = jeden bochenek chleba.
Oczywiście zawsze możesz kupić kilka mieszanek i mieć pod ręką. Nieotwarte mogą być długo przechowywane. A gdy najdzie Cię ochota na świeże pieczywo, po prostu sięgniesz po ulubioną i już!
Gdzie można kupić gotowe mieszanki chlebowe z dobrym składem?
Zależy Ci na tym, aby Twoje wypieki były wartościowe? Chcesz jeść smacznie, ale też zdrowo? Obowiązkowo postaw na mieszanki chlebowe od sprawdzonego producenta. Polecamy żywność ekologiczną – z czystym i przejrzystym składem, opartym na certyfikowanych składnikach pochodzenie ekologicznego.
Tego typu produkty znajdziesz w sklepie z ekologiczną żywnością PyszneEko.pl. Starannie dobrany asortyment, zaufani producenci, profesjonalna obsługa i atrakcyjne ceny – to największe atuty tego miejsca.
Mieszanki do wypieku chleba ze sklepu PyszneEko.pl to cały wachlarz propozycji, od klasycznych, po bardziej finezyjne. Na pewno każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Możesz zacząć eksperymenty kulinarne od tradycyjnego wypieku, na przykład chleba „5 ziaren”, a potem przejść do bardziej wyrafinowanych smaków, na przykład chleba z czarnuszką lub jagodą kamczacką.
W sklepie ekologicznym PyszneEko.pl znajdziesz również bezglutenowe mieszanki chlebowe – odpowiednie dla osób chorujących na celiakię lub z nietolerancją glutenu. Wszystkie produkty posiadają certyfikat w postaci symbolu Przekreślonego Kłosa.