Kuchnia orientalna zachwyca nie tylko bogactwem smaków, ale również różnorodnością dań. W tym artykule przedstawimy wyjątkowe przepisy na zdrowe dania z kurczaka zagrodowego, które oczarują podniebienie każdego. Odkryjmy razem tajniki kulinarnego świata, zgłębiając różnorodność przepisów na kurczaka w stylu orientalnym!
Kurczak tandoori
Danie to w oryginalnym przepisie pieczone jest w specjalnym piecu tandoor, który osiąga temperaturę nawet 480°C. Jednakże równie smacznie można przygotować je w standardowym piekarniku lub na grillu. Najważniejsze by kurczak był dobrze przypieczony na brzegach.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka zagrodowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru,
- ½ soku z cytryny,
- 150 g tłustego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżeczki chili lub mieszanki mirchi blend,
- 3 łyżeczki kurkumy lub mieszanki haldi blend,
- 1 łyżeczka kozieradki lub mieszanki methi blend,
- ½ łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Wymieszaj jogurt ze wszystkimi przyprawami oraz cukrem i sokiem z cytryny.
- Udka z kurczaka nakrój w kilku miejscach aż do kości, a następnie zamarynuj w jogurcie z przyprawami.
- Kurczaka marynuj przez 30 minut, następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż będzie dobrze wypieczony i zacznie się przypalać na brzegach.
Danie możesz podawać z ryżem lub chlebkami naan.
Konkani – zielone curry
Na południe od Bombaju, na zachodnim wybrzeżu Indii, leży wybrzeże Konkani – bujny, słabo zaludniony region usiany ruinami pałaców i palmami kokosowymi. To właśnie stąd pochodzi tradycyjne zielone curry Konkani, które charakteryzuje się dużą ilością świeżych ziół.
Do jego przygotowania będzie potrzebne:
- 500 g piersi z kurczaka zagrodowego pokrojonej w kostki,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru,
- 10 g świeżej mięty,
- 10 g świeżej kolendry,
- 2 papryczki zielonego chili,
- 100 g naturalnego jogurtu,
- 20 g posiekanych wiórków kokosowych,
- ½ łyżki czerwonego chili lub mieszanki mirchi blend,
- 3 łyżki kminku i gorczycy lub mieszanki jeera blend,
- ½ łyżki kurkumy lub mieszanki haldi blend,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
- Namocz kokosa w 200 ml gorącej wody, dodaj łyżkę soli oraz ½ łyżki czerwonego chili.
- Upraż kminiek i gorczycę na 2 łyżkach oleju do momentu, aż nasiona zaczną strzelać i skakać.
- Dodaj cebulę i smaż przez 10 minut, aż będzie miękka i przezroczysta.
- Następnie dodaj czosnek, imbir oraz kurkumę i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj kurczaka, smaż przez 5 minut.
- W tym czasie zblenduj wiórki kokosowe z kolendrą, miętą i papryczkami chili.
- Dodaj powstały sos curry do piersi z kurczaka, przykryj i gotuj przez 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj jogurt.
Danie świetnie komponuje się z ryżem.
Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami
To bardzo popularne danie w kuchni chińskiej. Jest sycące, smaczne i zdrowe. Jak je przygotować? Oto lista składników:
- 400 g piersi kurczaka zagrodowego,
- 60 ml sosu sojowego,
- 5 g świeżego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 sztuka czerwonej papryki,
- 1 duża marchewka,
- 100 g makaronu sojowego.
Przygotowanie:
- Obierz, opłucz i pokrój marchewkę na plasterki. Umytą paprykę pokrój w kostkę.
- Posiekaj drobno imbir i czosnek.
- Pokrój mięso w paski, dodaj 4 łyżki sosu sojowego i pieprzu. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Przygotuj makaron sojowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.
- Rozgrzej olej, dodaj imbir i czosnek, przysmażaj 1 minutę. Dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni z obu stron.
- Wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego i 125 ml wody, dodaj do woka razem z marchewką i papryką. Podsmażaj 2 minuty.
- Duś pod przykryciem około 5 minut.
- Wymieszaj 60 ml wody, miód i sok z cytryny. Dodaj do woka razem z makaronem, smaż 3 minuty.
Danie gotowe! Pamiętaj, że najlepiej smakuje podane od razu po przygotowaniu.
Orientalne skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka zwane “sticky wings” zawdzięczają swoją nazwę marynacie, która jest lekko klejąca i bardzo aromatyczna. Mięso wychodzi delikatne o słodko-pikantnym smaku.
Składniki:
- 12-15 skrzydełek z kurczaka zagrodowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 łyżek syropu klonowego,
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżeczki sezamu,
- cebula dymka do podania
Przygotowanie:
- Zetrzyj czosnek i imbir, dodaj sól, pieprz, chili, sos sojowy i syrop klonowy. Wymieszaj ze skrzydełkami, a następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
- Po 20 minutach odwróć je i polej sosem.
- Na suchej patelni upraż sezam przez 5-6 minut.
- Po upieczeniu skrzydełka posyp sezamem i szczypiorem z dymki.
Skrzydełka z kurczaka w sosie najlepiej podawać z ryżem i surówką z białej kapusty.
Podsumowanie
W kuchni orientalnej przepisy na kurczaka są niezwykle różnorodne i bogate w smaki. Przedstawione dania nie tylko wprowadzą do kuchni wyjątkowe aromaty, ale także dostarczą inspiracji do kreatywnego gotowania. Niech zdrowe dania z kurczaka zagrodowego staną się częścią codziennego menu!