Najpopularniejsze przepisy na kurczaka w stylu orientalnym

Najpopularniejsze przepisy na kurczaka w stylu orientalnym

Kuchnia orientalna zachwyca nie tylko bogactwem smaków, ale również różnorodnością dań. W tym artykule przedstawimy wyjątkowe przepisy na zdrowe dania z kurczaka zagrodowego, które oczarują podniebienie każdego. Odkryjmy razem tajniki kulinarnego świata, zgłębiając różnorodność przepisów na kurczaka w stylu orientalnym!

Kurczak tandoori

Danie to w oryginalnym przepisie pieczone jest w specjalnym piecu tandoor, który osiąga temperaturę nawet 480°C. Jednakże równie smacznie można przygotować je w standardowym piekarniku lub na grillu. Najważniejsze by kurczak był dobrze przypieczony na brzegach.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka zagrodowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru,
  • ½ soku z cytryny,
  • 150 g tłustego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżeczki chili lub mieszanki mirchi blend,
  • 3 łyżeczki kurkumy lub mieszanki haldi blend,
  • 1 łyżeczka kozieradki lub mieszanki methi blend,
  • ½ łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jogurt ze wszystkimi przyprawami oraz cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Udka z kurczaka nakrój w kilku miejscach aż do kości, a następnie zamarynuj w jogurcie z przyprawami.
  3. Kurczaka marynuj przez 30 minut, następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  4. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż będzie dobrze wypieczony i zacznie się przypalać na brzegach.

Danie możesz podawać z ryżem lub chlebkami naan.

Konkani – zielone curry

Na południe od Bombaju, na zachodnim wybrzeżu Indii, leży wybrzeże Konkani – bujny, słabo zaludniony region usiany ruinami pałaców i palmami kokosowymi. To właśnie stąd pochodzi tradycyjne zielone curry Konkani, które charakteryzuje się dużą ilością świeżych ziół.

Do jego przygotowania będzie potrzebne:

  • 500 g piersi z kurczaka zagrodowego pokrojonej w kostki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru,
  • 10 g świeżej mięty,
  • 10 g świeżej kolendry,
  • 2 papryczki zielonego chili,
  • 100 g naturalnego jogurtu,
  • 20 g posiekanych wiórków kokosowych,
  • ½ łyżki czerwonego chili lub mieszanki mirchi blend,
  • 3 łyżki kminku i gorczycy lub mieszanki jeera blend,
  • ½ łyżki kurkumy lub mieszanki haldi blend,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Namocz kokosa w 200 ml gorącej wody, dodaj łyżkę soli oraz ½ łyżki czerwonego chili.
  2. Upraż kminiek i gorczycę na 2 łyżkach oleju do momentu, aż nasiona zaczną strzelać i skakać.
  3. Dodaj cebulę i smaż przez 10 minut, aż będzie miękka i przezroczysta.
  4. Następnie dodaj czosnek, imbir oraz kurkumę i smaż przez 1 minutę.
  5. Dodaj kurczaka, smaż przez 5 minut.
  6. W tym czasie zblenduj wiórki kokosowe z kolendrą, miętą i papryczkami chili.
  7. Dodaj powstały sos curry do piersi z kurczaka, przykryj i gotuj przez 20 minut.
  8. Pod koniec gotowania dodaj jogurt.

Danie świetnie komponuje się z ryżem.

Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami

To bardzo popularne danie w kuchni chińskiej. Jest sycące, smaczne i zdrowe. Jak je przygotować? Oto lista składników:

  • 400 g piersi kurczaka zagrodowego,
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 5 g świeżego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 sztuka czerwonej papryki,
  • 1 duża marchewka,
  • 100 g makaronu sojowego.

Przygotowanie:

  1. Obierz, opłucz i pokrój marchewkę na plasterki. Umytą paprykę pokrój w kostkę.
  2. Posiekaj drobno imbir i czosnek.
  3. Pokrój mięso w paski, dodaj 4 łyżki sosu sojowego i pieprzu. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  4. Przygotuj makaron sojowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.
  5. Rozgrzej olej, dodaj imbir i czosnek, przysmażaj 1 minutę. Dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni z obu stron.
  6. Wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego i 125 ml wody, dodaj do woka razem z marchewką i papryką. Podsmażaj 2 minuty.
  7. Duś pod przykryciem około 5 minut.
  8. Wymieszaj 60 ml wody, miód i sok z cytryny. Dodaj do woka razem z makaronem, smaż 3 minuty.

Danie gotowe! Pamiętaj, że najlepiej smakuje podane od razu po przygotowaniu.

Orientalne skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka zwane “sticky wings” zawdzięczają swoją nazwę marynacie, która jest lekko klejąca i bardzo aromatyczna. Mięso wychodzi delikatne o słodko-pikantnym smaku.

Składniki:

  • 12-15 skrzydełek z kurczaka zagrodowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek syropu klonowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżeczki sezamu,
  • cebula dymka do podania

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj czosnek i imbir, dodaj sól, pieprz, chili, sos sojowy i syrop klonowy. Wymieszaj ze skrzydełkami, a następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut.
  3. Po 20 minutach odwróć je i polej sosem.
  4. Na suchej patelni upraż sezam przez 5-6 minut.
  5. Po upieczeniu skrzydełka posyp sezamem i szczypiorem z dymki.

Skrzydełka z kurczaka w sosie najlepiej podawać z ryżem i surówką z białej kapusty.

Podsumowanie

W kuchni orientalnej przepisy na kurczaka są niezwykle różnorodne i bogate w smaki. Przedstawione dania nie tylko wprowadzą do kuchni wyjątkowe aromaty, ale także dostarczą inspiracji do kreatywnego gotowania. Niech zdrowe dania z kurczaka zagrodowego staną się częścią codziennego menu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *