Jak zrobić kawę z ekspresu ciśnieniowego?

Jak zrobić kawę z ekspresu ciśnieniowego?

Aromatyczna kawa może być okazją do chwili relaksu, doskonałym sposobem na dodanie sobie energii, a także elementem porannego rytuału. Dzięki wysokiej klasy ekspresowi ciśnieniowemu przygotujesz swój ulubiony napój szybko, łatwo, a uzyskany efekt będzie takim, jakiego spodziewasz się tylko w kawiarni. Nowoczesne ekspresy oferują wiele funkcji, sprzyjających zróżnicowanym możliwościom wyboru napoju oraz sposobu przygotowania. Co jest ważne przy przygotowywaniu kawy?

Kawa ziarnista do przygotowania w ekspresie – jaką wybrać?

Wysokiej jakości ziarna kawy są kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku i aromatu. To jest zawsze najważniejsza część opisywanego procesu, której nie naprawi nawet najbardziej skomputeryzowany ekspres. Najlepsza kawa do ekspresu pochodzi ze sprawdzonego źródła (single origin) i jest produktem o krótkim terminie przydatności do spożycia – dowodzi to faktu, iż pozbawiona jest konserwujących dodatków. Zauważ, że kawa ziarnista, przeznaczona do ekspresów ciśnieniowych, to jeden z dwóch rodzajów palonych ziaren: arabika lub robusta. Możesz spotkać się też z połączeniem tych dwóch rodzajów (blend), gdzie w przewadze najczęściej znajdują się ziarna arabiki o wyczuwalnym, cytrusowym aromacie. Jeśli lubisz kawę z kwaśnym posmakiem, wybieraj arabikę. Chcąc przygotować esencjonalną kawę o orzechowo-karmelowym posmaku, koniecznie wybierz ziarna robusty. Zwróć też uwagę, że kawa ziarnista, mielona bezpośrednio przed użyciem ekspresu wydobywa niezwykły aromat, nieporównywalny z tym, który tworzy się przy parzeniu kawy zmielonej. Warto zatem wybrać ekspres do kawy z zaimplementowanym młynkiem – czas dzielący zmielenie ziaren od kontaktu wody z kawą zostaje wtedy sprowadzony do minimum.

Woda do przygotowania dobrej kawy w ekspresie ciśnieniowym – to ważne

Wiele osób zastanawia się, czy do przygotowania kawy w ekspresie ciśnieniowym konieczna jest woda butelkowana? Otóż nie. Można używać wody kranowej, jednak ważne jest użycie dobrych filtrów w ekspresie. Dzięki nim woda pozbawiona zostanie zanieczyszczeń z jednoczesnym zachowaniem w niej niezbędnych minerałów. Te składniki odpowiedzialne są za tworzenie się charakterystycznej dla espresso cremy, czyli pięknie prezentującej się i świetnie smakującej pianki, pojawiającej się na wierzchu przygotowanej kawy. Warto porównać, że wysokiej jakości kawa rozpuszczalna, przygotowywana wtedy, gdy nie mamy dostępu do ekspresu oraz czasu na celebrację tworzenia napoju również powinna być przygotowana z zastosowaniem przefiltrowanej wody. Oczywiście niegazowana woda mineralna wspaniale zbuduje smak kawy przyrządzanej w domowym ekspresie.

Dobra kawa z ekspresu ciśnieniowego w domu – na ciepło czy na zimno?

Niezawodne, najlepsze ekspresy ciśnieniowe oferują szerokie możliwości przygotowania kawowego napoju, rozpoczynając od skoncentrowanego espresso z cremą, poprzez cappuccino, machiato i kawy na zimno. Najlepsze urządzenia posiadają około pięćdziesięciu (!) opcji do wyboru. Nowoczesne ekspresy zapewniają możliwość spieniania mleka nie tylko na gorąco, ale i na zimno. To doskonała wiadomość dla osób, które lubią kawę na zimno w zróżnicowanych wydaniach. Ekspres ciśnieniowy jest urządzeniem z reguły łatwym w obsłudze, posiadającym elektroniczny wyświetlacz oraz, niekiedy, możliwość “sparowania” ze smartfonem. Dzięki tak licznym udogodnieniom codzienne przygotowanie kawy staje się łatwe, a efekty są tak samo dobre, jak w przypadku napoju zamówionego w ulubionej kawiarni. Niezależnie od tego, czy wybierzesz kawę gorącą bądź zimną, przy wyborze dobrego ekspresu i wysokiej jakości ziaren masz gwarancję smaku, który Cię zachwyci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *