Maszyny pakujące w przemyśle spożywczym

Maszyny pakujące w przemyśle spożywczym

Pakowanie produktów jest częścią większości procesów produkcyjnych. Polega na umieszczeniu wyrobu w jednostkowym opakowaniu, dostosowanym formą i wymiarami do rodzaju asortymentu. Zadaniami opakowania są ochrona produktu oraz nadanie mu wygodnej postaci handlowej. Proces ten najczęściej jest zautomatyzowany i odbywa się z wykorzystaniem specjalistycznych maszyn pakujących. Które z nich stosuje się w przemyśle spożywczym?

Jak maszyny pakujące wpływają na automatyzację przemysłu spożywczego?

Przemysł spożywczy jest bardzo specyficzną branżą, w której stawia się wysokie wymagania każdej wykonywanej czynności. Przetwarzanie surowców roślinnych i zwierzęcych, a także produkcja żywności wymagają zachowania wysokiego poziomu higieny oraz optymalnych, często bardzo konkretnych warunków.

Wszystkie czynniki, z jakimi produkt ma kontakt w procesie technologicznym, muszą być neutralne dla niego po to, aby nie zmieniały walorów i nie prowadziły do zakażenia drobnoustrojami.

Pakowanie produktów w przemyśle spożywczym musi być zautomatyzowane. Dzięki temu znacznie obniża się koszt gotowego wyrobu, co w przypadku podstawowej żywności ma duże znaczenie dla konsumentów.

Dzięki odpowiednim maszynom, produkty sypkie, płynne i inne wymagające dozowania są porcjowane znacznie precyzyjniej. Ponadto zastosowanie maszyn pozwala do minimum ograniczyć ryzyko zanieczyszczenia gotowego produktu, co nie jest tak pewne w przypadku pakowania ręcznego.

Zwiększa się też wydajność produkcyjna, gdyż w jednym cyklu, produkt może być dozowany, umieszczony w torebce czy saszetce, zgrzany i zaetykietowany.

Jakie maszyny mogą być wykorzystywane w przemyśle spożywczym?

Urządzenia pakujące stosowane w przemyśle spożywczym przede wszystkim muszą być skonstruowane w taki sposób, aby nie wpływały na produkt i nie ulegały uszkodzeniom pod jego wpływem.

Przykładowe dozowanie do torebek substancji, takich jak skrobia ziemniaczana lub cukier puder, mogłoby blokować mechanizmy maszyn przez wnikanie w szczeliny wszechobecnego pyłu.

Jednocześnie specyfiką branży spożywczej jest ogromna różnorodność wyrobów, ich konsystencji, gęstości czy lepkości. Dlatego maszyny do pakowania często są unikalne, projektowane na zamówienie i dostosowywane do potrzeb konkretnej linii technologicznej. Które z nich można spotkać najczęściej?

Kartoniarki

Kartoniarki to maszyny pakujące, wykorzystywane głównie do przygotowywania gotowych pudełek kartonowych z arkuszy wyciętych specjalnym wykrojnikiem i niekiedy zadrukowanych w drukarni.

Tego typu urządzenia wyręczają pracowników w żmudnej i monotonnej pracy, jaką jest zaginanie boków pudełka i ewentualne ich sklejanie. W efekcie tej pracy powstaje gotowy karton, do którego można włożyć pojedynczy produkt lub cały pakiet jednostkowych opakowań.

Kartoniarki mogą też owijać opakowaniem pakiet produktów ułożony w stos przez robota lub inną maszynę. Tego typu maszyny uzupełnia się również o dozowniki, podajniki czy ramiona robotów, które umieszczają w składanym pudełku produkt lub jego porcję.

Są to maszyny uniwersalne, o czym decyduje możliwość ich przystosowania do składania każdego formatu i kształtu pudełek.

Maszyny pionowe i poziome

Maszyny do pakowania w przemyśle spożywczym dzieli się na poziome i pionowe. Różnica sprowadza się do tego, z którego kierunku produkt jest dozowany do opakowania.

Urządzenia pakujące pionowe podają produkt od góry przez specjalną rurę. W ten sposób zazwyczaj dozuje się artykuły sypkie, takie jak cukier, zupy w proszku czy przyprawy.

Z kolei za pomocą maszyn poziomych napełnia się butelki i saszetki z płynną czy półpłynną zawartością. Opakowania przejeżdżają rzędem przez maszynę, gdzie najpierw są napełniane, a potem kapslowane, korkowane czy zgrzewane.

Saszetarki i maszyny do opakowań typu stick

Do saszetek zazwyczaj pakuje się niewielkie porcje produktu przeznaczonego do jednorazowego zużycia. Mogą mieć konsystencję płynną lub sypką. Opakowania typu stick spotyka się w kawiarniach i restauracjach, w których do kawy czy herbaty serwuje się w nich cukier.

Saszetarki i maszyny do pakowania w sticki wykonują kilka czynności w jednym cyklu. Początkowo zgrzewają dwie warstwy folii, tworząc boki i dno saszetki. Następnie jej wnętrze jest wypełniane produktem, góra zgrzewana i saszetka zostaje odcięta. Wykonanie jednej torebeczki zajmuje kilka sekund. Z maszyny na minutę może ich schodzić kilkadziesiąt.

Sprawdź ofertę maszyn pakujących na https://astrapack.pl/zgrzewarki-do-folii/maszyny-pakujace-3/.

Gdzie można kupić maszyny pakujące dobrej jakości?

Specjalistyczne maszyny i urządzenia pakujące przeznaczone dla przemysłu spożywczego są dystrybuowane przez firmę Astrapack.

Są to nie tylko kartoniarki i saszetarki, ale też tunele foliujące, automatyczne zgrzewarki, termoformowarki, a także maszyny poziome i pionowe do pakowania jednostkowego i zbiorczego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *