Manager w restauracji

Manager w restauracji

Lokale gastronomiczne rządzą się swoimi prawami. Aby miejsca takie jak restauracje mogły działać naprawdę sprawnie, niezbędne staje się zatrudnienie managera. Dlaczego i czym się on dokładnie zajmuje? O tym wszystkim niżej.

Zadania managera w restauracji

Manager odgrywa w restauracji naprawdę dużą rolę i staje się prawą ręką właściciela. Taki pracownik zajmuje się bowiem:

– nadzorowaniem kosztów działalności lokalu,
– zarządzaniem pracą pozostałej reszty personelu,
– opracowywaniem metod marketingowych i PR-em,
– określaniem kierunku rozwoju firmy (jaki będzie adekwatny do potrzeb klientów).

Zazwyczaj manager nie ma określonych stałych godzin pracy, często pracuje również w weekendy – kiedy w restauracji odbywają się np. większe przyjęcia czy imprezy. Taki pracownik dba też o wystrój i estetykę wnętrza restauracji. W jego gestii leżą także sprawy finansowe, reprezentacja restauracji (na zewnątrz jak i wśród gości), a także odpowiednie motywowanie pracowników do działania. Mówiąc w skrócie, zadania managera mają pomagać właścicielom restauracji w wielu kwestiach – także tych trudnych logistycznie. Pracownik tego rodzaju zajmuje się więc:

– zadbaniem o odpowiednią liczbę miejsc,
– dostosowywaniem lokalu do wymagań klienta,
– kierowaniem pozostałymi pracownikami – także w sytuacjach kryzysowych,
– sprawdzaniem zapasów produktów żywnościowych i zamawianiem nowego asortymentu,
– radzeniem sobie w sytuacjach niespodziewanych, np. wtedy gdy zamówienie nie zostanie dostarczone na czas,
– łagodzeniem konfliktów wśród pracowników restauracji i porządkowaniem ich działań (np. sporządzaniem grafików),
– przeprowadzaniem inwentaryzacji.

Jak więc widać, praca managera obejmuje wiele aspektów. Jednak osoba z odpowiednimi cechami charakteru i dobrym przygotowaniem może poradzić sobie z nią naprawdę dobrze i zrobić prawdziwą karierę.

Manager w restauracji – jaką powinien być osobą?

Po pierwsze dobrze, gdy jest to osoba wykształcona. Manager powinien znać przynajmniej język angielski, ale oczywiście mile widziane będą także inne języki obce – dzięki którym będzie mógł swobodnie porozumiewać się z gośćmi z różnych stron świata. Znajomość angielskiego stanie się zaś niezbędna w korespondencji mailowej i innych typach współpracy z kontrahentami zza granicy. Kolejną ważną rzeczą stać się może wykształcenie ekonomiczne.

Odpowiedni i efektywny nadzór nad lokalem gastronomicznym w dużej mierze opiera się bowiem na obliczaniu i ocenie rentowności oraz zestawieniu zysków i strat. Dobry manager musi też jednak umieć zarządzać:

– zasobami ludzkimi,
– projektami,
– sytuacjami kryzysowymi.

Oprócz tych wszystkich kompetencji, w obecnych czasach manager musi stać się też PR-owcem oraz marketingowcem. Oznacza to, że powinien on znać się na social mediach (by tam promować restaurację), a także nieustannie udoskonalać wizerunek lokalu – potrafiąc wdrożyć swoje pomysły w życie. Podsumowując, w restauracji rola managera jest ogromna i to dzięki niemu restauracja może się rozwijać, ale też nawiązywać kontakt z gośćmi (zachęcając ich do kolejnych wizyt). Kiedy właściciel takiego biznesu znajdzie opisywaną tutaj osobę, może mieć niemal pewność, że jego lokal odniesie sukces na rynku gastronomicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *