Jak rozkręcić lokalną restaurację?

Jak rozkręcić lokalną restaurację?

Jak rozkręcić lokalną restaurację?

Rozkręcenie małego, lokalnego biznesu nie jest sprawą prostą ani szybką – przynajmniej w kontekście jego rozreklamowania i dotarcia do szerszego grona potencjalnych klientów.

Przykładowo – aby nowo powstała pizzeria zaczęła dobrze prosperować, potrzebna jest akcja promocyjna oraz (co najważniejsze) dobrze skalkulowana oferta. Oczywiście wysokiej jakości składniki i przemyślane pod względem doboru smaków pizze są podstawą  sukcesu.

Pizzeria, a może mała restauracja – ich początki są praktycznie identyczne. Podstawowym zabiegiem mającym na celu przebicie się w lokalnej społeczności z samą informacją o powstaniu nowego lokalu gastronomicznego jest rozprowadzenie ulotek w ruchliwych miejscach. Kolejnym aspektem jest stworzenie strony “www” z menu, kosztami dowozu i innymi podstawowymi informacjami.

Nieodzowne będzie prowadzenie profesjonalnego pozycjonowania, przynajmniej na podstawowe lokalne słowa kluczowe takie jak na przykład „pizza dostawa warszawa” itd. Częstą praktyką jest oferowanie darmowej dostawy po przekroczeniu pewnej kwoty zamówienia – oczywiście w określonej odległości od lokalu. Taki zabieg pozwala na przyciągnięcie klientów, którym niekoniecznie po drodze do samej restauracji, bądź wolących spożywać posiłek w swoim domu.

Bardzo dobrym ruchem jest stworzenie zestawów, ofert promocyjnych, których zakup będzie korzystniejszy dla potencjalnych klientów. Kolejną sprawą jest wielkość lokalu i ilość stolików, które mogą się w nim zmieścić. Sama dostawa pizzy pod wskazany adres to jedno, ale nie powinno się odrzucać dodatkowego strumienia dochodu jakim jest organizacja mniejszych uroczystości – np. często można spotkać się z organizowaniem urodzin dla dzieci właśnie w pizzeriach.

Istnieje w Polsce wiele pizzerii, które mają problem z dotarciem do klienta, czego konsekwencją w dłuższej perspektywie jest ich zamknięcie. Dlatego właśnie należy działać zawczasu, a nie liczyć na cudowne rozniesienie się wieści, że “tu i tu’’ mają dobrą pizzę. Oczywiście jeżeli pizza nie będzie smaczna to rozczarowani klienci po prostu nie wrócą.

Bardzo istotna jest także sama obsługa klienta, która musi być miła i profesjonalna – nie ma bowiem nic gorszego niż nieodpowiednia osoba na nieodpowiednim miejscu. Jeżeli zadbasz o wszystkie poruszone aspekty, to przy odrobinie szczęścia, Twój lokal stanie się bardzo popularnym miejscem spotkań młodzieży i nie tylko!

Źródło: restauracje Wesoła – Pizza Klimat

Podobne Wpisy