Idealne menu w restauracji – na co zwrócić uwagę tworząc kartę dań?

Idealne menu w restauracji – na co zwrócić uwagę tworząc kartę dań?

Idealne menu w restauracji – na co zwrócić uwagę tworząc kartę dań?

Co jest najlepszą wizytówką każdej restauracji? Oczywiście dobre menu. Jak takie skonstruować? Co powinno znaleźć się w menu, aby budziło ono pozytywne odczucia od strony gości?

Menu w restauracji – najpierw porozmawiaj z szefem kuchni

Pierwszym krokiem do napisania dobrego menu restauracyjnego jest konsultacja z szefem kuchni. Nici z Twoich pomysłów na wymyślne dania, jeśli Twój kucharz nie będzie potrafił ich skonstruować. Zapytaj się, jakie potrawy są jego specjalnościami. Sam na pewno zaproponuje Ci interesujące pozycje. Razem będziecie mogli opracować kartę, która będzie pobudzającym wstępem do uczty dla podniebienia.

Nie zapominaj również, żeby pozostać wiernym swojemu restauracyjnemu stylowi. Jeśli reklamujesz się, jako knajpa wegetariańska, to nie próbuj w karcie umieszczać dań mięsnych. Jeśli prowadzisz lokal z potrawami kuchni polskiej, w menu unikaj dań, które są sztandarowymi potrawami kuchni włoskiej, meksykańskiej, czy japońskiej.

Dobrym pomysłem przy tworzeniu karty potraw, jest także wzięcie pod uwagę regionalności dań i sezonowości składników. Jeśli menu będzie zmieniać się kwartalnie (co porę roku), będziesz dysponować dodatkowym asem w rękawie do przyciągnięcia gości. Dzięki temu za każdą wizytą będą mogli spróbować czegoś nowego i na dodatek ze świeżych, sezonowych składników.

Wygląd też ma znaczenie

Nie samym bogactwem dań i przemyślaną, pobudzającą wyobraźnię treścią Twoje menu zdobędzie serca gości. Na zrobienie dobrego wrażenia masz zaledwie jedną szansę. Nie pozwól sobie jej zmarnować i stwórz kartę, która będzie atrakcyjna dla oczu i zachęcająca do wzięcia w ręce.

Menu nie jest lekturą szkolną, dlatego ogranicz jego obszerność do minimum. Jeśli będzie odpowiednio krótkie, a zarazem różnorodne, łatwiej będzie Ci dopilnować świeżości składników, a goście nie będą mieli dużego problemu z wyborem dania.

Karta menu powinna swoim wyglądem nawiązywać do stylu restauracji. Wykorzystaj atuty lokalu i jego charakterystyczne cechy. Czasy, gdy kelner serwował gościom menu w postaci opasłej księgi oprawionej w skórę, już dawno minęły. O wiele lepiej sprawdzają się teraz nawet pojedyncze karty, które zmieniają się sezonowo, a kolorystyką i układem graficznym zachęcają do konsumpcji. Wyglądają na o wiele bardziej nowoczesne.

Na tradycyjne, oprawiane menu w restauracjach również jest miejsce. W takim powinny znaleźć się napoje, drinki, czy też charakterystyczne dla Twojego lokalu dodatki do dań.

Co powinno znaleźć się w karcie dań?

Chcesz, żeby Twoja restauracja została odebrana pozytywnie i profesjonalnie? Umieść imię i nazwisko szefa kuchni na karcie. Podstawą jest oczywiście nazwa i logo restauracji. Bardzo mile widziane jest również tłumaczenie nazw dań i składników na język angielski (lub niemiecki – zależnie od lokalizacji).

Pamiętaj, że żadne menu nie jest wieczne. Gusta i trendy zmieniają się, dlatego bądź elastyczny i dostosowuj się do nich. Dzięki temu każda Twoja karta będzie budzić zachwyt wśród gości, a jeśli dania w lokalu będą tak samo dobre, jak ich “zapowiedzi” w karcie, możesz mieć pewność, że drzwi do Twojej restauracji nie będą się zamykać.

Podobne Wpisy