Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne

Gramatura potraw w restauracji, regulacje prawne

Przychodząc do restauracji i przeglądając menu goście często chcą wiedzieć, jak duża jest porcja danej potrawy. W związku z tym wiele restauracji umieszcza w swoich kartach informację o stosunku ceny do ilości, na przykład “12 zł za 100 g dorsza”. Drugie tyle lokali jednak unika tej kwestii i nie dodaje informacji o ilości jedzenia. Instytucje rządowe wprowadziły w związku z tym wiele przepisów regulujących tę kwestię. Czy więc z punktu widzenia prawa obowiązkowe jest umieszczanie gramatury w menu?

Czym jest gramatura?

Gramaturą określa się w żargonie gastronomicznym skład potrawy lub napoju. Prawidłowa gramatura zawiera wypisane wszystkie składniki danej potrawy wraz z ich ilością przypadającą na jedną porcję. Właściciele restauracji najczęściej używają tego typu list do określenia orientacyjnego zejścia danych składników w skali miesiąca i stwierdzenia, ile towaru należy dokupić oraz czy w aktualnych zapasach nie ma jakichś braków.

Czy gramatura potraw musi być w menu?

Zgodnie z rozporządzeniem z 1 stycznia 2016 roku:

“Cennik zawiera także aktualne informacje umożliwiające konsumentom identyfikację ceny z potrawą lub wyrobem, w szczególności pełną nazwę potrawy lub wyrobu, pod którą jest on sprzedawany, oraz określenie ilości potrawy lub wyrobu, do których się odnosi.”

Jak widać musimy zdecydowanie w swojej karcie umieścić informację o ilości danej potrawy. Nigdzie nie jest jednak powiedziane, że mamy obowiązek umieszczać w menu listę wszystkich składników wraz z ich ilościami w pojedynczej porcji danej potrawy. Warto również zauważyć, że jeśli daną pozycję sprzedajemy “na sztuki”, to również podanie kwoty za jedną sztukę spełnia dane wymogi prawne.

Gramatura uzależniona od wagi

Kolejną rzeczą, o której warto wspomnieć jest to, kiedy musimy umieścić cenę za potrawę w jednostce miary (to jest przykładowo w gramach czy mililitrach), a kiedy zdecydowanie wystarczy kwota za sztukę. Otóż jeśli nasza potrawa zawsze składa się z tej samej ilości danych składników, na przykład kotlet schabowy waży 100 g, a ziemniaków i surówki zawsze dodajemy po 50 g, to mamy obowiązek określić jedynie cenę całego zestawu. Jeśli jednak cena zależna jest od wagi pojedynczych składników, na przykład wspomnianego wcześniej dorsza, to niestety w karcie należy umieścić informację o cenie ryby,a oprócz tego o kwocie za zestaw dodatków.

Gramatura potraw – podsumowanie

Powyższy artykuł to interpretacja aktualnych przepisów prawnych. Zagadnienia prawne są tematem odwiecznie problematycznym. Liczne nieścisłości i luki w prawie sprawiają, że spełnienie wszystkich regulacji stanowi zadanie trudne i wymagające przeczytania pokaźnej liczby dokumentów. W związku z tym w wielu przypadkach, dla tak zwanego “świętego spokoju”, lepiej jest w razie wątpliwości dołożyć dodatkowego, być może niepotrzebnego, wysiłku i zadbać o spełnienie tych wątpliwych przepisów.

źródło: Kancelaria Adwokacka Bełchatów

Podobne Wpisy