Dystrybucja lodów — praktyczny poradnik dla przedsiębiorców

Dystrybucja lodów — praktyczny poradnik dla przedsiębiorców

Prowadzenie własnego biznesu związanego z dystrybucją lodów nie jest łatwym zadaniem. Kluczowa jest tutaj nie tylko strategia marketingowa, budżet czy logistyka, ale również jakość smaku i sposób przechowywania produktów. Od czego należy zatem zacząć i na jakie rzeczy warto zwracać uwagę podczas zakładania takiego biznesu?

Kilka słów na początek  

Otworzenie własnej lodziarni wymaga odpowiedniej wiedzy i budżetu. Trzeba wówczas zastanowić się nad tym, jaki jest nasz cel, a także podjąć decyzję dotyczącą lokalizacji i jej charakterystyki. Możemy postawić tutaj na rozwiązania nieco bardziej wysublimowane lub pójść drogą na skróty. Najczęściej w produkcji lodów wykorzystuje się bowiem gotowe składniki i bazy smakowe. W takiej sytuacji wystarczy, że otworzymy lodziarnie i zadbamy o odpowiednie plastikowe kuwety do lodów oraz o resztę niezbędnego wyposażenia sklepowego. Warto pamiętać, że gotowe mieszanki lodów sprzedawane są w proszku, który następnie należy połączyć z wodą lub mlekiem i zamrozić we frezerze. W przypadku braku czasu i dużej liczby klientów, takie rozwiązanie może okazać się bardzo opłacalnym.  

Zwłaszcza jeśli posiadamy najwyższej jakości kuwety do lodów plastikowe i o charakterystycznym, przykuwającym wzrok designie. Lody muszą się prezentować smakowicie, by zachęcić klienta do zakupu. Z drugiej strony powtarzalna i prosta oferta może być sporym ograniczeniem, a niestety w przypadku gotowców nie jesteśmy w stanie modyfikować receptur czy tworzyć własnych smaków. Jeszcze innym dużym minusem jest fakt, że te same smaki będzie wykorzystywać konkurencja, co może znacząco obniżyć oczekiwane dochody.  

Lody robione samodzielnie — trudniejsza alternatywa  

Lody możemy także wyprodukować samodzielnie. Wiązać się to będzie ze znacznie wyższymi kosztami oraz z koniecznością zaangażowania się w cały proces produkcyjny. Może to jednak przynieść satysfakcjonujące efekty — postawienie na jakość i naturalne produkty są w dzisiejszych czasach na wagę złota, a klienci chętnie zapłacą za ciekawe smaki, których nie uświadczą w innych lodziarniach.  

Z całą pewnością przyda się tutaj inwestycja w mikser i inne akcesoria do mieszania oraz frezer i kuwety plastikowe do lodów. Kuwety przydadzą się w transporcie oraz lub podczas ekspozycji lodów w sklepie. Ważne jednak, aby wybrane modele były odpowiednich rozmiarów i jakości. Muszą być one odporne na działanie niskich temperatur, uszkodzenia mechaniczne i przedostawanie się zanieczyszczeń. Dobrze też, jeśli wybrane kuwety do lodów są poręczne i łatwe w przenoszeniu.  

Kuwety do lodów plastikowe to niesamowicie istotna inwestycja w kontekście dystrybucji i logistyki. Konieczny będzie tutaj również zakup pasteryzatora do lodów, dojrzewalnika, frezera, szokówki, szaf chłodniczych i mroźniczych i nie tylko. Produkcja własnych lodów wymaga jeszcze większej wiedzy i umiejętności — uzyskany smak będzie naszą wizytówką, która wyróżni sklep na tle konkurencji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *