Nasze gusta kulinarne znacznie zmieniły się na przestrzeni lat. Tradycyjna polska kuchnia to głównie bardzo czasochłonne dania. Niejednokrotnie są to ciężkostrawne potrawy, po które chętnie sięgamy sporadycznie. Na co dzień wybieramy szybkie dania. Duże znaczenie ma wartość odżywcza potraw. Mają one być smaczne oraz zdrowe. W związku z tym stosujemy nowoczesne metody gotowania. Przyjrzyjmy się, jakie produkty oraz dania królują w kuchni!
Gotowanie metodą sous vide
W ostatnim czasie niezwykle popularne stało się gotowanie metodą sous vide. Jest to gotowanie próżniowe w niskiej temperaturze. Pozwala to na zachowanie wartości odżywczych poszczególnych produktów oraz walorów smakowych. W jednym urządzeniu do gotowania metodą sous vide możemy umieścić kilka różnych produktów tj. mięso, ryby, owoce oraz warzywa. Są one umieszczone w oddzielnych woreczkach (zamkniętych próżniowo). Dzięki temu nie przenikają one smakiem oraz aromatem pozostałych składników. Unikamy również powstawania zapachów w mieszkaniu. Przygotowane potrawy możemy spożyć tuż po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ze względu na szczelnie zamknięte opakowania, dania są łatwe w podgrzewaniu oraz transporcie (np. jako posiłek do pracy).
Grillowanie mięsa, ryb oraz warzyw
Grill to urządzenie, z którego bardzo chętnie korzystamy latem. Obecnie dużym zainteresowaniem cieszy się kuchnia śródziemnomorska. Jest ona smaczna oraz zdrowa. Charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej są ryby oraz owoce morza. Chętnie sięgamy także po warzywa na przykład bakłażany, cukinii oraz papryka. Z mięs dużym zainteresowaniem cieszy się baranina. Polacy chętnie grillują drób oraz wieprzowinę – schab czy karkówkę. Grill elektryczny Tefal umożliwi nam grillowanie o każdej porze roku. Przy jego pomocy możemy grillować steki, szaszłyki, ryby oraz grube plastry warzyw skropione oliwą z oliwek. Do grillowania doskonale nadają się niektóre gatunki sera np. feta lub ser halloumi. Po dania z grilla mogą sięgać nie tylko mięsożercy, ale i wegetarianie. Weganie mogą grillować produkty z soi – wegańskie kiełbaski oraz kotlety.
Szybkie dania – pasty makaronowe z kurczakiem lub owocami morza oraz risotto
W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć potraw z kuchni włoskiej na przykład past makaronowych oraz risotto. Do ich przygotowania przydatne są dobrej jakości patelnie Tefal. Zarówno makaron, jak i ryż, powinny być gotowane al dente. Dzięki temu nie będziemy mieli dużego skoku cukru powodującego ospałość oraz ociężałość. Coraz chętniej sięgamy po ciemne makarony oraz brązowy ryż. Wyśmienitym zamiennikiem ryżu są polskie kasze – jaglana lub gryczana.
W przypadku past makaronowych doskonałym nośnikiem smaku są tłuszcze. Włosi chętnie używają masło lub oliwę z oliwek. Dania włoskie możemy przyrządzić z sosem śmietanowym lub serowym. Popularny jest także sos pomidorowy. Najciekawszą wersją pasty jest makaron z pesto z ziół – bazylii, pietruszki lub kolendry. Znakomitym dodatkiem do makaronu są owoce morza, które obecnie są dostępne w wielu sklepach. Ze względu na krótką obróbkę termiczną często sięgamy po pierś z kurczaka lub z indyka. W przypadku past makaronowych oraz risotto chętnie idziemy w kierunku kuchni włoskiej, ale i chińskiej. Dużym zainteresowaniem cieszą się produkty: grzybki mun oraz shitake, mleczko kokosowe, przyprawy – kurkuma, szafran oraz sos sojowy.
Nowe trendy obecne w naszych kuchniach wynikają z przenikania się kuchni z całego świata. Dania śródziemnomorskie oraz azjatyckie są najczęściej nieco dostosowane do naszych możliwości oraz przyzwyczajeń.