This website is running trial version of Citadela products. Please purchase a membership to activate the website. View available memberships

Dlaczego zielona herbata japońska jest zdrowa?

Dlaczego zielona herbata japońska jest zdrowa?

Zasadnicza różnica pomiędzy najpopularniejszą w Europie czarną herbatą, a powszechnie spożywaną w krajach azjatyckich zieloną polega na tym, że liście czarnej herbaty poddawane są procesowi fermentacji, a zielonej tylko suszone. Oczywiście jest to spore uproszczenie. Jest wiele metod przygotowywania i suszenia liści zielonej herbaty, które wpływają zarówno na jej aromat i smak jak i na właściwości zdrowotne. Szczególną rolę pełni zielona herbata w kulturze Japonii. Stąd zielona herbata japońska odznacza się doskonałą jakością. Dzięki procesowi suszenia zielona herbata jest źródłem wielu cennych witamin, aminokwasów, przeciwutleniaczy, mikroelementów, a także pobudzającej teiny. To właśnie regularnemu spożywaniu zielonej herbaty w dużych ilościach Japończycy zawdzięczają swoją nadzwyczajną długowieczność. Sami twierdzą, że picie zielonej herbaty pomaga zachować również równowagę psychiczną i pogodę ducha.

Jak wybierać zieloną herbatę?

Na rynku jest bardzo wiele rodzajów zielonej herbaty. Jednak dość trudno znaleźć tę najlepszą pochodzącą bezpośrednio z Japonii. Sklep moyamatcha.com oferuje wiele odmian zielonej herbaty. Pochodzi ona z najlepszych, ekologicznych upraw z Japonii. Moyamatcha.com oferuje również niezbędne wyposażenie do zaparzania i serwowania zielonej herbaty japońskiej. Zestaw składający się z doskonałej herbaty i specjalnych czarek do jej podawania może być świetnym pomysłem na upominek dla osób zainteresowanych Japonią i jej kulturą. Na stronie moyamatcha.com można również zapoznać się z historią uprawiania i przyrządzania herbaty w Japonii, a także znaleźć fachowe porady na temat jej zaparzania i podawania. Nowością są przepisy na dania, desery bezalkoholowe drinki z wykorzystaniem zielonej herbaty japońskiej.

Czym się różnią od siebie odmiany zielonej herbaty?

Japończycy rozróżniają wiele rodzajów zielonej herbaty. Nie liczy się tylko odmiana herbaty, ale również region z którego pochodzi, metoda zbioru i suszenia oraz sposób uprawy. Na co dzień pije się w Japonii najczęściej herbaty sencha i bancha – przed i po posiłku, w czasie posiłku, w czasie spotkań towarzyskich i służbowych. Ciekawą odmianą jest genmaicha w której suszone liście zmieszane są ze specjalnie palonymi ziarnami herbaty. Na specjalne, uroczyste okazje przeznaczone są najszlachetniejsze odmiany takie jak gyokuro lub znana z ceremonii parzenia herbaty sproszkowana herbata matcha. Sami Japończycy nie używają pojęcia zielona herbata – jest ono zbyt ogólne i nie oddaje bogactwa gatunków i tradycji związanych z tym napojem.

Warto wiedzieć, że japońska zielona herbata ma pozytywny wpływ na działanie całego organizmu. Jednocześnie należy pamiętać o tym, że to, w jakim miejscu ją zakupimy, będzie wpływało na jej jakość. Oznacza to, że herbata zakupiona w miejscu, w którym naprawdę duże znaczenie ma to, by zielona herbata posiadała tylko naturalny skład, będzie mogło pozytywnie wpływać na jej działanie. Jeśli ktoś chciałby schudnąć, to właśnie w ten sposób może to uczynić. Tym większe ma to znaczenie w przypadku osób, którym zależy nie tylko na zgubieniu zbędnych kilogramów, ale również i na tym, by jednak oczyścić organizm z toksyn. Odpowiednie podejście będzie mogło wpływać na to, by jednak można było uzyskać wymarzone efekty. Czasami jest to znacznie łatwiejsze, niż ktoś początkowo zakładał. Warto wiedzieć, że od jakości samej herbaty będzie zależało naprawdę dużo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.