“Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” Beata Dąbrowska – recenzja książki

“Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” Beata Dąbrowska – recenzja książki

“Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” Beata Dąbrowska – recenzja książki

Pod koniec 2017 roku premierę miała książka “Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” autorstwa Beaty Anny Dąbrowskiej. Książką ta, to połączenie kultowej diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej (teściowej autorki książki) ze smacznymi przepisami kulinarnymi bazującymi właśnie na tej diecie.
W książce znajdziecie dokładny opis diety Dr Ewy Dąbrowskiej, praktyczne wskazówki jak się do niej przygotować , co jeść podczas postu oraz listę zakupów na pierwsze dni diety.

Książka “Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” składa się z kilku rozdziałów i łącznie liczy 208 stron:

  • Od Autorki
  • Wprowadzenie
  • O diecie warzywno-owocowej
  • Lista zakupów na pierwsze dni diety
  • Szybkie wskazówki
  • Na surowo
  • Surówki
  • Soki, koktajle, herbatki
  • Kiszonki
  • Kiełki
  • Dania gotowane
  • Zioła i przyprawy
  • Przekąski i dodatki
  • Menu na 10 dni
  • Menu z modyfikacjami
  • O wartości pożywienia
  • Bibliografia
  • Potrawy, które znajdziesz w książce
  • Produkty wykorzystane w przepisach
  • Podziękowania

Beata Anna Dąbrowska

Autorka książki podkreśla, jak ważne jest, aby żyć w zgodzie z naturą. Na wstępie pisze, jakie są następstwa życia w biegu, w stresie i w jedzeniu dużych ilości przetworzonych produktów. Dzięki studiom o podstawach żywienia zdobyła cenną wiedzę, którą posługuje się w życiu codziennym oraz zawodowym (pracuje jako terapeutka z autystami).
W życiu Beaty Anny Dąbrowskiej miłość do naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia to podstawa codzienności.
Autorka lubi obcować blisko z naturą i czerpać z jej darów. Chodzi do lasu na grzybobranie, robi przetwory domowe, uprawia zioła i przyprawy na swoim balkonie w Oslo (Norwegia). Kuchnia Beaty Dąbrowskiej, to miejsce gdzie spotyka się kreatywność z eksperymentami kulinarnymi, oczywiście wszystko oparte na zasadach zdrowego odżywiania. To także czas wspólnych posiłków z rodzinom, która jest jej największym krytykiem kulinarnym. Podczas tworzenia nowych receptur kulinarnych autorka inspiracje czerpie również z diety dr Dąbrowskiej, którą jak sama przyznaje stosuje parę razy w roku.

Na czym polega dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej?

“Dieta warzywno-owocowa nie leczy objawów choroby, ale jej przyczyny” dr Ewa Dąbrowska

Wprowadzenie do książki i przedstawienie diety warzywno-owocowej napisała sama dr Ewa Dąbrowska.
Dieta warzywno-owocowa, jak sama nazwa wskazuje to dieta oparta na spożywaniu warzyw i owoców. Gdzie jednak tkwi sekret? Przecież każdy z nas je owoce i warzywa. Fenomenem diety jest jej niska kaloryczność (tylko 800 kcal dziennie!), która uwalnia samo leczące mechanizmy w organizmie. Dr Dąbrowska swoją dietę porównuje do postu. Bazując na swoim trzydziestoletnim doświadczeniu z tą dietą, przedstawia jej imponujące lecznicze efekty. Uważa, że dietę można przeprowadzić podczas niemal każdej choroby, jeśli nie ma oczywiście przeciwwskazań. Poleca ją też osobom zdrowym, które chcą poprawić kondycję organizmu (oczyścić go z toksyn), jakość snu, płodność, polepszyć pamięć, wzmocnić odporność, polepszyć wygląd skóry czy  zwalczyć uczucie zmęczenia. Przekonuje, że dieta warzywno-owocowa nie posiada skutków ubocznych, jeśli się ja umiejętnie stosuje.
W książce wyszczególniono wskazania i przeciwwskazania do przeprowadzenia leczniczej głodówki.

Przepisy kulinarne uwzględniające dietę warzywno-owocową

W swojej książce B. Dąbrowska przygotowała autorskie przepisy w oparciu o leczniczą głodówkę.
Znajdziecie tu ciekawe kompozycje potraw z warzywami i owocami na czele. Wykonanie poszczególnych receptur jest bardzo łatwe i mało pracochłonne.
Przepisy są podzielone na poszczególne grupy: surówki, soki, koktajle, herbatki, kiszonki, kiełki, dania gotowane, zioła i przyprawy oraz przekąski i dodatki.
Dodatkowo książka zawiera dwa rodzaje menu stworzone specjalnie na potrzeby diety:

“Menu na 10 dni” oraz “Menu z modyfikacjami”.

Oczy jedzą pierwsze

Książka oprócz informacji o diecie warzywno-owocowej i przepisach kulinarnych wyróżnia się bardzo ładnymi i kolorowymi zdjęciami, które pomimo ubogiej liczby produktów w głodówce leczniczej zachęcają do kulinarnych podbojów w kuchni. Na uwagę zasługuje również okładka książki, która przyciąga wzrok czytelnika swoją prostotą i ciekawą fakturą.

“Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.” Beata Dąbrowska

To pozycja dla ludzi chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zdecydowanie książka dla wszystkich tych, którzy w myśl zdrowego odżywania, nie boją się podjąć wyzwania, jakim jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Dla ludzi, którzy lubią poznawać nowe smaki i chcą rewolucji na swoim talerzu oraz w życiu zarówno emocjonalnym jak i fizycznym.

Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz.

Tytuł – “Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy.”

  • Autor – Beata Dąbrowska
  • Wydawnictwo Wam
  • Data premiery – 22.11.2017
  • Ilość stron – 208
  • Twarda oprawa
  • Format – 17.0×22.5×2 cm
  • Sugerowana cena – 34,90 zł

 

Podobne Wpisy