Aromaty w produkcji przetworów owocowo-warzywnych, co warto o nich wiedzieć?

Aromaty w produkcji przetworów owocowo-warzywnych, co warto o nich wiedzieć?

Aromaty spożywcze od wielu lat stosowane są w przemyśle spożywczym. Wykorzystywane są do produkcji żywności. Dzięki nim produkty wyróżniają się intensywnym zapachem i wyrazistym smakiem.

W procesie obróbki owoce i warzywa tracą na intensywności. Zastosowanie na etapie produkcji żywności naturalnych aromatów spożywczych sprawia, że poszczególne dania i przekąski cechują się wyjątkowym smakiem. Dzięki temu konsumenci chętniej sięgają właśnie po te produkty.

Co to są aromaty spożywcze?

Dzisiaj trudno sobie wyobrazić artykuły spożywcze bez dodatku aromatów. Czym one właściwie są? To substancje chemiczne, które nadają żywności pożądany smak lub zapach. Ze względu na źródło ich pozyskiwania wyróżnia się aromaty spożywcze naturalne i syntetyczne.

Oddziałują one przede wszystkim na zmysł smaku i węchu. Dzięki nim dania i przekąski są bardziej kuszące dla konsumentów. Aromaty uszlachetniają ich smak. Warto podkreślić, że dzięki rozwojowi technologii możliwe jest produkowanie w pełni naturalnych i nieszkodliwych dla zdrowia aromatów.

W sprzedaży dostępne są różne rodzaje aromatów, które stosuje się jako dodatek do żywności. Niezależnie od ich rodzaju, mają one wspólną właściwość – wzmacniają dany smak i zapach. Wbrew powszechnej opinii aromaty spożywcze nie są niebezpieczne dla zdrowia. Podlegają one ścisłym kontrolom na etapie ich wytwarzania.

Ich produkcja musi być zgodna z obowiązującym prawem. W Polsce reguluje to rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) z 2008 roku w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych.

Przepisy jasno określają, że aromaty i składniki aromatyzujące nie mogą zagrażać zdrowiu konsumentów. Do tego ich zastosowanie nie może wprowadzać kupujących w błąd. Oznacza to, że producent na etykiecie produktu musi podać dokładną informację o jego użyciu.

Zalety aromatów w produkcji przetworów owocowo-warzywnych

Niestety, kiedy owoce i warzywa są poddawane obróbce, tracą swój naturalny smak i aromat. Chcąc zachować prawdziwy smak malin, truskawek, śliw czy pomidora, produkując dżemy, soki i inne produkty owocowo-warzywne, trzeba wzmocnić walory smakowo-zapachowe aromatami naturalnymi.

Wystarczy ich niewielka ilość, aby w pełni czerpać przyjemność ze spożywania produktu, który będzie smakował dokładnie tak samo, jak świeży owoc lub warzywo. To możliwe dzięki zastosowaniu naturalnych aromatów spożywczych w proszku lub płynie.

Jeśli zależy nam aby oferowane produkty smakiem przypominały te prawdziwe, musimy sięgnąć po aromat owocowo-warzywny. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie części smakowej, która została utracona w procesie przetwórstwa. Dzięki niemu odzyskujemy pierwotny zapach i smak napojów oraz potraw, produkowanych na bazie owoców czy warzyw.

Jest wiele korzyści płynących z wykorzystania aromatów w procesie produkcji. To między innymi:

  • odzyskanie utraconych w procesie produkcji walorów smakowych,
  • obniżony koszt produkcji wyrobów,
  • niższe cenny produktów spożywczych,
  • krótszy czas produkcji,
  • zachowanie naturalnego smaku i zapachu,
  • zwiększenie jakości produkowanej żywności,
  • produkty stają się atrakcyjne dla konsumentów.

Bezpieczne stosowanie naturalnych aromatów

Produkcja wszystkich aromatów odbywa się w laboratorium i podlega licznym testom. Producenci dokładają wszelkich starań, aby wytwarzane substancje chemiczne spełniały określone warunki smakowe oraz zapachowe. W związku z tym aromaty są bardzo skoncentrowane. Dzięki temu na etapie produkcji danego wyrobu dodaje się ich znikome ilości.

Współczesna technologia umożliwia w warunkach laboratoryjnych odwzorowanie identycznych cząstek chemicznych, z których składają się naturalne produkty. Jeśli porównamy je z aromatami pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego, będą wykazywały te same właściwości. Jedyne, co będzie je różnić, to sposób wytworzenia.

Dlatego nie ma żadnych podstaw do tego, aby obawiać się, iż aromaty spożywcze produkowane w laboratoriach były szkodliwe. Poza tym do wzmocnienia zapachu i smaku danej porcji produktu stosuje się niewielką ich ilość.

Wszystkie produkowane aromaty, koncentraty i składniki aromatyzujące przed dopuszczeniem ich do sprzedaży są poddawane szczegółowym badaniom. W ten sposób dba się o zdrowie wszystkich konsumentów.

Należy jednak pamiętać, że – jak wszystko spożywane w nadmiarze – tak również one mogą u osób wrażliwych i alergików wywołać objawy uczulenia.

Gdzie kupić aromaty spożywcze?

Godnym polecenia producentem naturalnych aromatów spożywczych, w tym przeznaczonych do produkcji przetworów owocowo-warzywnych, jest firma GBD Aromaty. Zajmuje się ona dystrybucją naturalnej i syntetycznej grupy aromatów dla rynku spożywczego.

Firma GBD Aromaty może pochwalić się wieloletnim doświadczeniem i zaufaniem największych międzynarodowych firm przemysłu spożywczego. Warto podkreślić, że jej oferta skupia się wokół surowców, które umożliwiają innowacyjne podejście do bezpiecznego aromatyzowania produktów spożywczych.

Szukasz naturalnych aromatów, które można wykorzystać w procesie produkcji przetworów owocowo-warzywnych, a także w cukiernictwie, piekarstwie, mleczarstwie czy w przemyśle mięsnym? Zapoznaj się z ofertą GDB Aromaty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *