Krewetki zamieszkują wszystkie rodzaje środowiska wodnego, przy czym większość z nich to gatunki morskie. Te popularne owoce morza zapewniają wiele kulinarnych możliwości. Możemy np. podawać je z grilla z dodatkiem sosów, z patelni wraz z makaronem i warzywami albo przygotować z nich egzotyczne zupy. Bardzo dobrze łączą się z ryżem, pomarańczami, łososiem i innymi owocami morza. Popularna jest także sałatka z krewetkami, przez wielu uważana za ważny element diety, np. wśród sportowców. Czytaj dalej!
- Krewetki – podstawowe informacje
- Zdrowe i lekkostrawne urozmaicenie diety
- Smaczna sałatka z krewetkami
Krewetka to bardzo popularny składnik wielu dań na całym świecie.
Krewetki – podstawowe informacje
Krewetki to prawdopodobnie najpopularniejsze i najbardziej lubiane owoce morza. Swoją popularność zawdzięczają bardzo smacznemu i delikatnemu mięsu, które charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Jedzenie tych małych skorupiaków przynosi wiele korzyści. Są one lekkostrawne, a przygotowanie ich zajmuje mało czasu. Bardzo dobrze pasują zarówno do wytrawnych, jak i słodkich potraw. Dodatkowo są uznawane za silne afrodyzjaki. Wiele osób uważa krewetki za wykwintne i drogie danie, dlatego też najczęściej spożywają je w restauracjach. Tymczasem skorupiaki te dostępne są niemal we wszystkich większych sklepach i to za przystępną cenę.
Krewetki różnią się pod względem rozmiaru. Najmniejsze z nich, czyli koktajlowe, będą najlepszym wyborem do przygotowania sałatek, sosów, czy popularnego koktajlu z krewetek. Większe krewetki, królewskie i tygrysie, bardzo dobrze pasują do szaszłyków, wykwintnych dań głównych i smażenia w cieście albo pieczenia na grillu. Są również dość często dekoracją sałatek z owocami morza.
Zdrowe i lekkostrawne urozmaicenie diety
Krewetki stanowią bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. kwasów omega-3, jodu, selenu, magnezu, fluoru i potasu. W mniejszych ilościach znaleźć w nich można magnez, żelazo oraz cynk. Selen to silny antyoksydant, który chroni serce, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. Dodatkowo krewetki są pokarmem lekkostrawnym i niskokalorycznym (106 kcal / 100 g) dlatego są polecane sportowcom oraz osobom, które dbają o dietę. Jeśli chodzi o zawartość witamin, są one przede wszystkim bogate w witaminy z grupy B (B3, B6, B12, i PP). Jak widać, krewetki to nie tylko smaczne urozmaicenie diety, ale także źródło cennych wartości odżywczych.
Smaczna sałatka z krewetkami
Gdy wpadają do Ciebie z wizytą znajomi lub przyjaciele, warto ich zaskoczyć czymś smacznym. Dobrym pomysłem będzie sałatka z krewetkami. Nietuzinkowa sałatka wyróżnia się bogactwem kolorów i wyszukanym smakiem. Jednym z pomysłów jest przygotowanie sałatki z krewetek i mango, która jest bardzo dobrym przykładem na niestandardowe łączenie różnorodnych składników. Skomponowane w jednej sałatce zaskoczą Twoich gości bogactwem aromatów i smaków. Sposobem na nadanie krewetkom unikalnego smaku jest marynata. Marynowane krewetki tygrysie w ziołach nabiorą wspaniałego aromatu, a ich delikatne mięso świetnie połączy się z plastrami słodkiego mango oraz mieszanką kolorowych sałat. Do sałatek bardzo dobrze pasują też chrupiące krewetki w cieście albo krewetki czosnkowo-cytrynowe, które charakteryzują się egzotyczną nutą smakową.
To tylko przykładowe użycie krewetek. Przepisów i sposobów na ich życie jest znacznie więcej. Warto eksperymentować w kuchni i odkrywać, dlaczego te owoce morza rozkochały w sobie miliony osób z całego świata.