Cztery kroki do otwarcia lokalu gastronomicznego

Cztery kroki do otwarcia lokalu gastronomicznego

Cztery kroki do otwarcia lokalu gastronomicznego

Gastronomia to branża, która szczególnie mocno przyciąga młodych przedsiębiorców. Tzw. mała gastronomia (pizzerie, bary szybkiej obsługi, kawiarnie) otwierane są głównie w miastach, gdzie popyt na usługi jest największy.

Otwarcie lokalu gastronomicznego to przedsięwzięcie wymagające sporych nakładów pracy, wiedzy i pieniędzy. Warto jeszcze przed wykreowaniem pomysłu dowiedzieć się jaką drogę będziesz musieć przejść, aby móc cieszyć się własnym lokalem gastronomicznym.

1. Wkład finansowy, czyli przygotuj się na wydatki

Otwieranie przedsiębiorstwa o charakterze gastronomicznym w niemal każdym przypadku będzie wiązać się ze stosunkowo dużymi nakładami finansowymi. Należy zadbać przede wszystkim o lokal oraz jego wyposażenie. Urządzenia gastronomiczne, odpowiedni wystrój oraz finanse na pokrycie kosztów bieżących (zakup niezbędnych towarów do przygotowywania dań) – to wszystko musisz przewidzieć w swoim biznes-planie. Warto rozejrzeć się zawczasu za dobrą hurtownią gastronomiczną, aby znaleźć pewnego dostawcę sprzętu.

Obecnie przedsiębiorcy mają możliwość zakupu sprzętu gastronomicznego i praktycznie całego wyposażenia w formie leasingu. Warto również dowiedzieć się więcej o unijnych dotacjach, które bardzo często są przyznawane właśnie takim start-up’om.

2. Wymogi sanitarne, czyli nieco bardziej skomplikowana rejestracja DG

Przedsiębiorca zajmujący się branżą gastronomiczną musi przejść nieco dłuższą drogą rejestracji swojego przedsiębiorstwa. Wpis w CEIDG, zgłoszenie do US i rejestracja w ZUS to nie wszystko. Niezbędne jest również złożenie wniosku w Sanepidzie. Taki wniosek składa się na dwa tygodnie przed startem działalności.

Aby bez kłopotu przejść kontrolę całego lokalu musisz zaznajomić się z kilkoma ustawami i rozporządzeniami w których zdefiniowane są wszystkie wymogi dotyczące punktów gastronomicznych, tj.:

  • ustawa z 25.08.2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • ustawa z 22.10.2010 o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
  • rozporządzenie PE i Rady nr 178/2002
  • rozporządzneie PE i Rady nr 852/2004

3. Wymagane pozwolenia

Jeśli Twój lokal gastronomiczny będzie miał w ofercie alkohol, musisz posiadać koncesję. Zezwolenie można uzyskać od władzy miasta (burmistrza, wójta lub prezydenta) w którym lokal będzie prowadzony.
Ponadto, jeśli zamierzasz korzystać z mediów (radio, telewizja) musisz pamiętać, by wnieść odpowiednie opłaty. Reguluje to ustawa o prawie autorskim.

4. Pracownicy

Zazwyczaj prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga zatrudnienia pracownika lub pracowników. Osoby pracujące w branży gastronomicznej muszą posiadać książeczkę sanepidowską, przejść szkolenia z zakresu BHP i obsługi maszyn znajdujących się w lokalu.

Jak widać, lokal gastronomiczny to biznes, który wymaga sporej wiedzy na temat działalności. To branża specyficzna, w której ustawodawca definiuje niemal wszystko. Warto zapoznać się ze wszelkimi ustawami jeszcze przed otworzeniem działalności gospodarczej, by dowiedzieć się czy aby na pewno jest to branża dla nas.

Podobne Wpisy