Jak zaaranżować jesień w restauracji, aby goście chcieli przebywać w lokalu długie godziny? Podkreśl magiczną i nastrojową atmosferę poprzez przytulne dekoracje, rośliny oraz odzież gastronomiczną w jesiennej tonacji.
Każda pora roku ma swoje zalety i wady, jednak mało która zachwyca różnorodnością tak jak jesień. Kolorystyka czerpiąca z czerwieni, brązów i żółci oraz parkowe alejki usłane liśćmi to typowy jesienny krajobraz. Taki, który stanowi mocną inspirację dla wystroju lokali usługowych. I o tym dzisiaj słów kilka – o jesiennych aranżacjach restauracji, które warto zastosować w swoim lokalu. W ten stosunkowo łatwy sposób trafimy w gust gości, którzy nie pozostaną obojętni na tę czarowną aurę.
Jesienna dekoracja restauracyjnego stołu
Pierwsza sprawa – jesienna dekoracja stołów. Kreowanie restauracyjnego stołu powinno uwzględnić ozdoby z sezonowych owoców i warzyw. Nie powinno więc zabraknąć jabłek, dyni, śliwek i gruszek. Postarajmy się też o girlandy z jesiennych liści oraz obrusy w odcieniach brązu, złota, bordo lub miedzi. Dodatkowy nastrój zrobią świece w złotych świecznikach. Potrawy warto podawać na dopasowanej kolorystycznie zastawie. Goście z pewnością docenią też sztućce w złotym kolorze.
Odzież gastronomiczna w jesiennej tonacji
Profesjonalna odzież gastronomiczna wzbogacona akcesoriami w jesiennej kolorystyce podkreśli nastrój panujący w lokalu. Do klasycznej koszuli można dobrać zapaski kelnerskie i fartuchy kelnerskie w tonacji brązowej i miedzianej. Sklep SPART oferuje m.in. damskie koszule kelnerskie z długim rękawem dostępne w 24 kolorach do wyboru. Jeszcze szersza gama barw oferowana jest w przypadku zapasek kelnerskich – 40 wariantów. Jesienią dobrze jest też postawić na koszule kelnerskie jeansowe, które będą się ładnie odznaczać na tle kolorów jesieni. Dodatkowy plusik za apaszkę z printem w liście klonu lub krawat z kasztanami.
Jesień w restauracji – jakie rośliny i kwiaty?
Jesienna aranżacja restauracji nie obędzie się też bez dekoracji roślinnych. Na szczęście ta pora roku obfituje w efektywne gatunki, które wspaniale podkreślą nastrojowy wystrój lokalu. Na parapetach warto ustawić metalowe doniczki z wrzosami, a w wazonach – gałązki jarzębiny.
Jeśli wolisz świeże kwiaty zaopatrz się w bukiety astrów bylinowych. Można nabyć je w wielu barwach, nie tylko typowo jesiennych, lecz my polecamy astry żółte cięte, które dodadzą nieco optymizmu jesiennej aranżacji w lokalu gastronomicznym.
Chcąc uzyskać efektowną kwietną dekorację wejścia do restauracji, rekomendujemy ustawienie donic z pięknym szarłatem wyniosłym. Dzięki tym zabiegom stworzysz zaczarowaną jesień w restauracji i przyciągniesz klientów na długie godziny!