Jak wybrać ekspres do kawy?

Nie sposób wyobrazić sobie dnia bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy. Początki popularności tego niezwykłego napoju toną w mrokach dziejów, otoczone wieloma mitami i legendami. O ile historia kawy pozostawia wiele niedopowiedzeń, o tyle jej przyszłość jest jasna – napar z ziaren kawowca z roku na rok zdobywa kolejne rzesze wielbicieli. Porozmawiajmy o tym, jak w warunkach domowych uzyskać kawę o jakości, która zachwyci największych smakoszy.

fot. materiały prasowe

Sposoby przyrządzania kawy

Rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? A jeśli z ekspresu, to czy lepszy będzie taki na kapsułki, czy może wykorzystując mielone ziarna? Ile osób, tyle gustów. Zwolennicy kawy rozpuszczalnej będą podkreślali łatwość jej przygotowania. Rzeczywiście, to wyjątkowo szybki sposób, by na naszym stole zagościł kubek parującego napoju. Przeciwnicy twierdzą jednak, że jego smak w niczym nie przypomina kawy, sam napar jest zbyt słaby, a odpowiednie wrażenia zapewnia tylko kawa sypana. Tu także znajdziemy ziarno prawdy – kawa rozpuszczalna zawiera niemal dwukrotnie mniej kofeiny od swojego parzonego odpowiednika. 

Zwolennicy kawy z ekspresu stają przed równie niełatwymi wyborami. Tradycyjne ekspresy przelewowe to dobre rozwiązanie dla miłośników klasycznych rozwiązań. Ich niewątpliwą zaletą jest możliwość szybkiego uzyskania dużej ilości kawy – dla tych urządzeń jednorazowe przyrządzenie nawet 2 litrów napoju nie będzie stanowiło żadnego problemu. Na szczególną uwagę zasługują ekspresy ciśnieniowe, które przebojem zdobyły zarówno kuchnie w naszych domach, jak i na stałe zagościły w biurach i instytucjach. Smak i aromat kawy pochodzącej z tych urządzeń jest najbliższy wrażeniom, które kojarzymy z pobytów w kawiarniach, a obsługa nie przysporzy nikomu trudności.

Różne rodzaje ekspresów ciśnieniowych

Rozważając zakup ciśnieniowego ekspresu do kawy, musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Przede wszystkim należy zdecydować, czy ma to być urządzenie wolnostojące, czy też przeznaczone do zabudowy. Kolejnym aspektem jest sposób dostarczania kawy do ekspresu. Możemy zdecydować się na ekspres wykorzystujący kapsułki, kawę mieloną lub kawę ziarnistą, która jest mielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Ten wybór ma już zdecydowany wpływ na sposób obsługi oraz jakość i smak napoju. Każda z metod ma swoje zalety i wady, ostateczne decyzja zależy od priorytetów i potrzeb użytkowników. Jeżeli zależy nam na maksymalnej wygodzie, to warto przyjrzeć się możliwościom oferowanym przez ekspresy automatyczne – tu cały proces sprowadza się do wybrania odpowiedniej pozycji z menu. Bez trudu znajdziemy modele wyposażone w spieniacze mleka, jak i urządzenia pozbawione tego dodatku – te będą idealne dla zadeklarowanych miłośników małej czarnej.

Kupując ekspres ciśnieniowy, liczymy na długą i bezproblemową eksploatację. W tym celu konieczne będzie zadbanie o odpowiednią pielęgnację urządzenia. Czyszczenie zewnętrzne jest czynnością prostą, a o kondycję elementów wewnętrznych pomogą nam zadbać specjalne środki dostępne w ofercie sklepu Aquamelior.pl. Tutaj znajdziemy też filtry do wody, odkamieniacze oraz liczne propozycje akcesoriów i dodatków, które ucieszą każdego miłośnika kawy. Dbałość o właściwą kondycję ekspresu do kawy może być czynnością prostą i niedrogą.

About Gastro-Punkt.pl

Pozdrawiamy wszystkich czytelników naszego Bloga i zapraszamy do aktywnej dyskusji w komentarzach. Redakcja gastro-punkt.pl Sprawdź naszą ofertę i opublikuj własny artykuł.