Gastronomia w kontenerach: nowy trend w branży restauracyjnej

Gastronomia w kontenerach: nowy trend w branży restauracyjnej

Branża gastronomiczna cechuje się dość dużą dynamiką zmian, jeśli chodzi o trendy. Oczekiwania konsumentów cały czas rosną, a restauratorzy szukają nowych pomysłów, aby ich zadowolić i zaskoczyć. Jedną z bardziej zauważalnych tendencji w ostatnich latach jest gastronomia w kontenerach. Dowiedz się więcej o tym rozwiązaniu i jego zastosowaniu.

Gastronomia w kontenerach – modne koncepty uliczne

Moda na gastronomię w kontenerach trwa już od kilku lat, ale ciągle nabiera tempa. Dla konsumentów tego typu lokale stanowią okazję do zjedzenia lub wypicia czegoś smacznego w niezobowiązującej atmosferze. Właścicielom zapewniają natomiast niższe koszty początkowe i utrzymania oraz większą elastyczność w prowadzeniu biznesu. Kontenery gastronomiczne zdecydowanie poszerzają też zasięg dobrej gastronomii. Dzięki nim ciekawy koncept może się pojawić w niemal dowolnym miejscu – także tam, gdzie brakuje odpowiednio przystosowanych lokali.

Gastronomia w kontenerach sprzyja spotkaniom i spędzaniu czasu w niezobowiązujący sposób. Niejednokrotnie kilka firm działających w ten sposób łączy siły, tworząc swoiste enklawy do odpoczynku i konsumpcji w plenerze. Z kontenerów można serwować w zasadzie wszystkie typy kuchni i dań, pod warunkiem że są one stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu. Gastronomia kontenerowa stanowi więc swojego rodzaju pomost pomiędzy niezdrowymi i mało atrakcyjnymi fast foodami a drogim i niekiedy onieśmielającym fine diningiem. Coraz częściej w kontenerach powstają też bary czy lokale cukiernicze (np. z lodami, goframi itp.). W wielu miejscach to właśnie nowoczesne i funkcjonalne kontenery zastępują popularne niegdyś „budki”, przyczepy czy food trucki.

Gastronomia w kontenerach – świetny pomysł na start i nie tylko

Moda na kontenery obniża też tzw. próg wejścia w branżę gastronomiczną. Dzięki nim nie trzeba już inwestować setek tysięcy złotych w urządzenie lokalu. Aby założyć biznes, zwykle wystarczy tylko jeden kontener gastronomiczny, w którym zorganizowana jest kuchnia oraz „wydawka”. Miejsce dla gości organizuje się najczęściej „pod chmurką” – wystarczy kilka stolików lub leżaków oraz parasoli. W niektórych miejscach z powodzeniem można funkcjonować w ten sposób przez cały rok. Istnieje również możliwość połączenia kilku kontenerów w jedną większą przestrzeń z wydzieloną salą dla gości. Tym samym gastronomia kontenerowa jeszcze bardziej przybliża się do tradycyjnych lokali.

Kontenery gastronomiczne są znacznie tańsze niż „zwykłe” lokale. Co więcej, można je zarówno kupić, jak i wynająć. Dzięki temu jest to idealne rozwiązanie dla osób dopiero startujących w branży i chcących zbudować swoją pozycję. Obecnie nie brakuje historii firm rozpoczynających właśnie w kontenerze, a po pewnym czasie prowadzących nawet kilka lokali w różnych lokalizacjach. Dzięki nim można też zdecydowanie łatwiej prowadzić ekspansję już istniejącej firmy. Dlatego jest to rozwiązanie nie tylko dla początkujących.

Gastronomia w kontenerach – czym jest kontener gastronomiczny?

Jak założyć lokal gastronomiczny w kontenerze? Nie jest to wcale trudne. Na rynku funkcjonują bowiem firmy, które zajmują się produkcją kontenerów przystosowanych właśnie do tego typu działalności. Są one tworzone z przerabianych kontenerów morskich lub budowane na ich wzór. Wyróżniają się więc bardzo solidnymi konstrukcjami. Wnętrze takiego kontenera może być wyposażone zgodnie z potrzebami zamawiającego – w przypadku kontenerów gastronomicznych kluczowe jest zapewnienie wentylacji, dostępu do wody i kanalizacji oraz prądu. Opcjonalnie można też zainstalować klimatyzację. Ponadto kontener można wyposażyć w dowolne meble i sprzęt gastronomiczny. Stosowane są wyłącznie łatwo zmywalne, higieniczne materiały (np. stal nierdzewna), aby gotowy lokal w kontenerze bez problemu przeszedł kontrolę sanepidu.

Kontener gastronomiczny można kupić lub wynająć, a także w pełni dostosować do indywidualnych potrzeb. Modułowa konstrukcja pozwala na ich łączenie, a mobilność ułatwia prowadzenie biznesu tam, gdzie znajdują się klienci. To dlatego gastronomia w kontenerach jest tak popularna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *