Garnki na indukcję

Garnki na indukcję

Jak się okazuje wraz z biegiem czasu coraz więcej osób decyduje się na płyty indukcyjne w swoich kuchniach.

Wydaje się, że mają one zdecydowaną przewagę nad tradycyjnymi kuchenkami gazowymi. Jednak posiadają też pewnego rodzaju wadę – musimy zakupić do nich specjalne garnki i patelnie. Pierwszą i najważniejszą zaletą takich płyt jest to, że wystarczy je tylko podłączyć do prądu.

Co więcej po nagrzaniu są zdecydowanie chłodniejsze niż tradycyjne kuchenki, a co za tym idzie ryzyko oparzenia jest mniejsze. Powiedzmy sobie teraz nieco więcej o wcześniej wspomnianych garnkach indukcyjnych. Pewnie teraz wiele osób zadaje sobie pytanie dlaczego posiadając płytę indukcyjną nie możemy korzystać z tych klasycznych?

Garnki ze specjalnego metalu

Jak się okazuje naczynia wykonane z klasycznych materiałów nie są wyczuwalne przez płytę. Garnki na indukcję wykonane są z metalu zwanego ferromagnetykiem. Tylko i wyłącznie ten metal pod wpływem pola magnetycznego wytwarzanego przez płytę, zaczyna produkować ciepło, które potrzebne jest do gotowania i pieczenia potraw.

Jeżeli postawimy na płytę naczynia wykonane ze wspomnianego metalu od razu zostaną one rozpoznane. Kupując garnki indukcyjne musimy pamiętać o jednej kluczowej rzeczy – ich dno musi być dopasowane do obszaru grzewczego. W przypadku, gdy będzie ono większe płyta po prostu nie zadziała. Zatem jak nietrudno się domyślić musi być idealnie takie samo lub mniejsze. Dodatkowo przy zakupie garnków musimy koniecznie zwracać uwagę na to czy ich dno jest idealnie płaskie. Jeśli będzie inaczej płyta również nie zadziała. Nie ma konieczności, aby były okrągłe, bo czasami są również prostokątne i kwadratowe.

Jak zużywać mniej energii?

Warto wybrać garnki, które są szersze u góry, a z kolei węższe u dołu. Dlaczego? Zużyją znacznie mniej energii, a dodatkowo szybciej się nagrzeją. Przy zakupie garnków indukcyjnych powinniśmy również zwracać uwagę na rodzaj uchwytów jaki posiadają – głównie chodzi tutaj o to, aby uchwyty były wykonane z materiałów, które nie przewodzą ciepła np. drewno. Zmniejsza to ryzyko oparzeń, a co za tym idzie znacznie ułatwia codzienne użytkowanie. Nie jest to warunek konieczny, jednak warto zwracać uwagę na to czy dane naczynie posiada pokrywkę. Jeśli tak to najlepiej, aby była ona wykonana ze szkła, gdyż wtedy możemy sprawdzać stan potraw bez otwierania.

W dodatku powinna posiadać specjalny otwór przez, który mógłby wylatywać nadmiar pary. Chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy garnki indukcyjne mają być wykonane z drewna, metalu lub ceramiki. Najważniejsze jest to, aby ich spód reagował na pole elektromagnetyczne. Całkiem rozsądnym wyborem może okazać się stal nierdzewna, gdyż jest ona łatwa w czyszczeniu, a co więcej prezentuje się niezwykle elegancko. Warto pamiętać o tym, iż niektórych typów garnków indukcyjnych bez obaw możemy używać także do innych typów kuchenek. Jak widać płyty indukcyjne posiadają wiele zalet, a przede wszystkim zmniejszają ryzyko poparzeń. Trzeba tylko pamiętać o odpowiednich naczyniach.

About Gastro-Punkt.pl

Pozdrawiamy wszystkich czytelników naszego Bloga i zapraszamy do aktywnej dyskusji w komentarzach. Redakcja gastro-punkt.pl Sprawdź naszą ofertę i opublikuj własny artykuł.