Czym jest i do czego można użyć masy cukrowej?

Czym jest i do czego można użyć masy cukrowej?

Masa cukrowa nazywana także lukrem plastycznym charakteryzuje się gładką i elastyczną formułą, przy której użyciu można przygotować nadzwyczajne ozdoby do ciast oraz wypieków. Jej przygotowanie nie należy do nader skomplikowanych, a sam produkt niezwykle przydaje się do dekoracji ulubionych deserów. Zatem, czym jest i co zrobić z masy cukrowej?

Co to jest masa cukrowa? Objaśnienie pojęcia

Masa cukrowa jest wszechstronnym wyrobem o gładkiej i elastycznej konsystencji, co sprawia, że idealnie nadaje się do zdobienia ciast oraz wypieków. Jej wykonanie jest stosunkowo proste, a zastosowanie dodatkowych barwników pozwala na uzyskanie ciekawego koloru, zastępując go bazowym białym. Dobrym pomysłem jest kupienie gotowego wyrobu, który znajduje się w profesjonalnych sklepach. Lukier plastyczny można wykorzystać na wiele sposobów, dzięki czemu cieszy się on dużą popularnością zarówno wśród profesjonalistów, jak i miłośników cukiernictwa.

Co zrobić z masy cukrowej? Do czego można jej użyć?

Masa cukrowa jest doskonałą opcją, świetnie sprawdzającą się przy dekoracji tortów, ciast czy tworzenia zachwycających ozdób w postaci kwiatów, czy ciekawych wzorów. Jej elastyczność i łatwość formowania sprawia, że nie potrzeba wiele czasu, by stworzyć wyjątkowy deser, który będzie się atrakcyjnie prezentował. Co więcej, znakomicie nadaje się do formowania różnego rodzaju figurek lub postaci, w wyniku czego można jej użyć do przygotowania ozdób tematycznych na ważne okazje.

Lukier plastyczny warto również zastosować do pokrycia babeczek, nadając im niepowtarzalny i estetyczny wygląd. Elastyczność wyrobu pozwala na tworzenie napisów, wstążek czy różnorodnych wzorów, które uatrakcyjnią wypieki i nadadzą im unikatowego, indywidualnego charakteru.

Masa cukrowa – co warto wiedzieć?

Praca z masą cukrową wymaga uwzględnienia kilku istotnych wskazówek, dzięki którym przygotowanie dekoracji przebiegnie sprawnie, a uzyskany rezultat okaże się efektowny. Przede wszystkim obłożenie tortu lukrem plastycznym wiąże się z koniecznością jego uprzedniego schłodzenia. Dzięki temu zyskasz pewność, że tort jest całkowicie stabilny i masa będzie do niego prawidłowo przylegać.

Ważne jest, by tort był dobrze otynkowany, ponieważ lukier plastyczny uwidacznia wszelkie niedoskonałości. W związku z tym, że wyrób w głównej mierze składa się z cukru, cechuje się bardzo słodkim smakiem. Można go nieco zminimalizować, do czego przyda się specjalny aromat.

Jeśli podczas przekładania lukru plastycznego na tort zaczyna on pękać, przypuszczalnie jego warstwa jest zbyt cienka bądź jest on zbyt suchy. W takim przypadku znakomitym rozwiązaniem jest dodanie do całości odrobiny tłuszcz roślinnego, z którym można ponownie ugnieść masę. Pozostałości masy cukrowej, które nie zostaną wykorzystane, warto szczelnie zawinąć w folię i przechowywać w dobrze zamkniętym opakowaniu. Takie działanie zapobiegnie wysuszeniu się produktu, który po właściwym wyrobieniu, będzie gotowy do ponownego wykorzystania.

Dlaczego warto używać masy cukrowej?

Zastosowanie lukru plastycznego wiąże się z wieloma korzyściami dla przygotowywanych wypieków. Dzięki niemu można stworzyć gładką oraz elegancką powierzchnię na różnego rodzaju tortach i ciastach. Elastyczność masy cukrowej pozwala na jej formowanie, wycinanie czy kolorowanie, co przekłada się na uzyskanie nietuzinkowych efektów, dopasowanych do okazji czy preferencji cukiernika. W wyniku swojej uniwersalności może być wykorzystywana do różnych celów, od pokrywania ciast i babeczek, przez tworzenie napisów i wzorów, po tworzenie pięknych figurek oraz ozdób tematycznych.

Czym jest i do czego można użyć masy cukrowej? Podsumowanie

Masa cukrowa, zwana również lukrem plastycznym bądź fondantem, to wyjątkowy wyrób, znajdujący szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Dzięki łatwemu użytkowaniu może być stosowany nie tylko przez profesjonalistów, ale również przez miłośników domowych wypieków. Idealnie nadaje się jako eleganckie i efektowne pokrycie do tortów, ciast czy babeczek, dodając im uroku oraz unikatowości. Masę cukrową można zastosować także do wykonywania napisów, figurek czy ciekawych wzorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *