Bubble Tea to słodki, owocowy i kolorowy napój na bazie herbaty. Jego wykonanie jest szybkie, pod warunkiem, że mamy wszystkie niezbędne składniki. Są one jednak łatwo dostępne. Przeczytaj jak zrobić Bubble Tea w domu.
Bubble Tea – z czego się ją robi i skąd pochodzi?
Bubble Tea znana jest w naszym kraju od jakiegoś czasu i wciąż zyskuje na popularności. To nie tylko efektownie wyglądający, ale również smakowity napój. Do naszego kraju dotarł aż z… Tajwanu. To tam w ubiegłym stuleciu został wymyślony przez właściciela kawiarni i wciąż podbija nowe tereny.
Głównym płynnym składnikiem Bubble Tea jest herbata. Może to być klasyczna czarna herbata, ale oryginalny smak uzyskasz wybierając herbatę zieloną, białą lub ziołową, np. jaśminową. W polskim tłumaczeniu Bubble Tea oznacza bąbelkową herbatę, a swoją nazwę zawdzięcza pływającym po powierzchni kolorowym, owocowym kulkom. To tak zwany kawior molekularny.
Kawior molekularny
W praktyce kawior molekularny to nic innego jak kulki tapioki. Ten składnik dostarcza organizmowi witamin i składników mineralnych. Dzięki temu ma zdolność wspomagania pracy chociażby układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Warto wspomnieć, że kawior z tapioki nadaje się także do innych deserów – np. do urozmaicenia deseru lodowego.
Jak zrobić Bubble Tea w domu?
Opcjonalnie do Bubble Tea można dodać także mleko lub zrobić napój tylko na bazie mleka, z pominięciem dodawania herbaty. W razie uznania, Bubble Tea można wzbogacić także syropami owocowymi, galaretką lub żelkami. To nada nie tylko owocowego smaku, ale również oryginalnego wyglądu.
Chcąc zrobić Bubble Tea w domu, warto zaopatrzyć się w niezbędne składniki. W wielu sklepach znajdziesz gotowy zestaw Bubble Tea. Do przygotowania napoju potrzeba:
- przestudzonego naparu z herbaty
- przegotowanych i ostudzonych kulek tapioki
- mleka
- kostek lodu
- syropu owocowego.
Najpierw umieść w szklance tapiokę, którą następnie zalejesz herbatą i mlekiem. Dorzuć kostki lodu i wlej opcjonalnie owocowy syrop. Taka mieszanka jest gotowa do wypicia.
Warto dodać, że Bubble Tea może być podawana na ciepło lub na zimno, więc nie zawsze konieczne jest dodawanie do napoju kostek lodu. Niemniej jednak w wersji z kruszonym lodem jest to zdrowa alternatywa dla napojów słodzonych, którymi raczymy się w upalne dni.
Napój podawany jest w dużych (szklanych lub plastikowych) szklankach z szerokimi słomkami – takimi, przez które przejdą kulki tapioki.