Ziele angielskie znane jest pod wieloma innymi nazwami, takimi jak pieprz goździkowy, ziele angielskie lub ziarno przyprawowe. Jest to drzewo, które może dorastać do 15 metrów wysokości. Nawet drzewo wydziela przyjemny pieprzowy i lekko cynamonowy zapach.

Owoce z drzewa ziele angielskie mają kolor od czerwonego do ciemnobrązowego. Jest zbierany w stanie niedojrzałym, ponieważ traci coraz więcej aromatu, tym jest bardziej dojrzały. Granulki z zielonego ziela angielskiego, które mają olbrzymi pikanterię, dojrzewają wewnątrz owocu i mają początkowo zielonkawy i ostatecznie brązowawy kolor. Jagody są suszone na słońcu.

Pochodzenie i sezon
Nawet Aztekowie znali wszystko i wiedzieli o jego efekcie afrodyzjaku. Dopiero w XVI wieku przyprawa została sprowadzona przez żeglarzy do Europy. Dziś większość produkcji ziela angielskiego pochodzi z Jamajki . W Niemczech przyprawa jest dostępna poprzez import przez cały rok.

smak
Ziele angielskie smakuje stosunkowo gorąco, czasem prawie płonie. Ponadto istnieją różne smaki, od słodkiego cynamonu i goździków do gałki muszkatołowej .

Użyj w kuchni
Allspice jest w domu w kuchni karaibskiej , indyjskiej i arabskiej. Ale także w naszym domowym jedzeniu, jest często używany w produkcji kiełbasy i różnych ciastek w okresie świątecznym . Ziele angielskie stosuje się również w grzanym winie i innych potrawach bożonarodzeniowych.

Ziele angielskie odgrywa ważną rolę w licznych mieszankach przypraw curry. Ziele angielskie jest nawet częścią wielu likierów i gorzkich ugryzień. Ziele angielskie smakuje najlepiej, gdy jest świeżo zmielone. Tradycyjna młynek do pieprzu jest najłatwiejszy, ale nawet z zaprawą wykonuje się szybko. Jednak ziele angielskie w postaci proszku można przechowywać maksymalnie przez pół roku, po czym traci aromat.

efekt
Ziele angielskie ma pozytywny wpływ na trawienie i stymuluje go. Każdy, kto cierpi z powodu wzdęć może również pomóc w ziele angielskie. Przyprawa może ożywić i wzmocnić nerwy. Daje także efekt uspokajający.