Sól (morska – kamienna) to nie tylko minerał – to substancja niezbędna człowiekowi. Służy również do przyprawiania potraw i przechowywania żywności. Każdego dnia ludzie powinni spożywać od dwóch do trzech gramów soli. Ta podaż nie stanowi żadnego problemu, ponieważ dziś większość produktów spożywczych jest przesolona.
Pochodzenie i sezon
Sól jest pozyskiwana na różne sposoby. Można ją uzyskać z słonej wody morskiej, w wyniku jej parowania powstaje sól morska. Słone źródła można podgrzewać, dopóki nie pozostanie tak zwana sól odparowana. Ponadto istnieją liczne złoża soli, w których wydobywana jest tzw. Sól kamienna .
Sól morska zwykle zawiera również inne składniki, które często sprawiają, że jest ona szczególnie cenna i zdrowa. Tak zwany himalajska jest bardzo drogi. Jednak naukowcy odkryli, że rzekomo wyższa zawartość minerałów ledwie uzasadnia wyższą cenę, szczególnie, że minerały te są wchłaniane przez normalną dietę.
Smak soli
Sól charakteryzuje jeden z głównych smaków: słony.
Sól w kuchni
Sól jest podstawową przyprawą, która jest używana w prawie każdym daniu (a także w niektórych słodyczach). Ważne jest, aby sól zawsze była dobrze zamknięta, inaczej zbryla się. Gdy do pojemnika na sól dodaje się kilka ziaren ryżu, nie skleja się, ponieważ ryż wchłania wilgoć.
Szybko możesz przypadkowo zasolić danie. Jeśli chodzi o zupy, być może można jeszcze uratować sytuację nieco rozcieńczając z wodą lub mlekiem. W zależności od potrawy sól można również równoważyć za pomocą odrobiny cukru.
Wpływ na zdrowie soli
Jeśli dana osoba pochłania zbyt dużo soli, na początku jest to nieszkodliwe, ponieważ ciało ją wydala. Sól zatrzymuje wodę w organizmie. Zwłaszcza u małych dzieci i niemowląt należy przyjmować, aby nie zaabsorbowały zbyt dużo soli. To zbyt wysokie spożycie soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego.