This website is running trial version of Citadela products. Please purchase a membership to activate the website. View available memberships

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa nie jest wszędzie popularna – szczególnie jeśli przedawkowałeś go raz, a całe danie smakowało tylko po intensywnym aromacie małego orzecha, wielu ludzi traci na nim zainteresowanie. W rzeczywistości gałka muszkatołowa to idealna przyprawa do podkreślenia smaków innych składników – jeśli jest prawidłowo dozowana. Gałki muszkatołowe i kwiaty rosną na gałce muszkatołowej , która może dorastać do 20 metrów. Kwiaty mają kolor od białego do bladożółtego.

Pochodzenie i sezon
Gałka muszkatołowa pochodzi z indonezyjskich maczków, które w związku z tym są również określane jako wyspy przyprawowe. Skok do Europy zrobił niezwykłą przyprawę w IX wieku. Indonezja jest nadal najważniejszym krajem uprawy gałki muszkatołowej, ale także Indie, Ameryka Południowa i inne kraje azjatyckie są ważnymi krajami rozwijającymi się. Muscat jest dostępny w Niemczech z importu przez cały rok. Mace nie mogą być uszkodzone w handlu i muszą wyglądać bezbłędnie, wtedy można mówić o wysokiej jakości. Gałki muszkatołowe dobrej jakości mają silny zapach i wysoką zawartość oleju .

smak
Zarówno orzechy, jak i kwiat gałki muszkatołowej mają łagodny, żywiczny aromat. Słodkawe smaki na przemian z pikantnymi.

Użyj w kuchni
Gałka muszkatołowa pasuje do wszystkich rodzajów kapusty, szczególnie z kiełkami, ale nawet lekkie sosy mogą być doskonale przyprawione. Kremowe zupy wymagają gałki muszkatołowej, a także szparagów . Klasyczny sos beszamelowy to tylko gałka muszkatołowa, która czyni go wyjątkowym.

Kiedy używasz gałki muszkatołowej, powinieneś okazywać wiele uczuć – trochę za dużo może sprawić, że smakuje ona wyjątkowo. Chociaż gałka muszkatołowa może być dobrze dozowana w postaci proszku , aromat rozwija się lepiej, gdy orzech jest świeżo wcierany. Jeśli ma to być proszek, to przynajmniej powinien być przechowywany w hermetycznym i chronionym przed światłem pojemniku. Całe orzechy mają tę zaletę, że można je przechowywać przez dwa lata.

efekt
Gałka muszkatołowa zawiera dużą ilość olejku mirystycyny. Przyprawa ma działanie antyseptyczne i może złagodzić skutki infekcji żołądka. Gałka muszkatołowa pobudza apetyt i eliminuje wzdęcia. Podobno ma również pozytywny wpływ na libido. Jedząc gałkę muszkatołową należy jednak wiedzieć, że może być toksyczny w zbyt dużych ilościach. Jeśli jesz dużo orzechów włoskich, musisz dostosować się do halucynacji, zawrotów głowy lub skurczów. W najgorszym przypadku konsumpcja może doprowadzić do śpiączki.