Curry w rzeczywistości nie jest przyprawą w ścisłym tego słowa znaczeniu, ale mieszaniną przypraw. Do 30 różnych przypraw może być częścią mieszanki. Obowiązkowo jest kurkuma – ta przyprawa jest odpowiedzialna za żółty kolor mieszaniny. Kolendra, pieprz, kminek, imbir, papryka, kardamon i goździki są dodatkowo stosowane.
W Indiach nie używa się gotowych “masalas”, oferowanych w supermarkecie, ale dla każdego dania pojedynczo mieszamy razem przyprawy i ucieramy je świeże w moździerzu.
Pochodzenie i sezon
Curry pochodzi z Indii. W XVIII wieku Anglicy przywieźli mieszankę przypraw do Europy, która w tym czasie utrzymywała kolonialne panowanie nad Bliskim Wschodem. Oryginalne mieszanki przypraw curry zwykle nie występują w supermarketach a w sklepach z żywnością azjatycką .
Smak Curry
Smaku curry nie można jednoznacznie określić z powodu niezliczonych różnych mieszanek przypraw. Mieszanki przypraw curry zawsze smakują mniej lub bardziej pikantnie i ostro . Inne nuty smakowe zależą od innych składników.
Curry w kuchni
Dzięki swojej aromatycznej różnorodności curry dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi . Jeśli chcesz dowiedzieć się, co to naprawdę znaczy cieszyć się curry, powinieneś podjąć trud i zmielić mieszankę curry, tak jak to się robi w Indiach co zapewni pełny aromat przyprawy.
Istnieją również tak zwane pasty curry , które charakteryzują się wyczuwalną ostrością. Żółta pasta curry jest mniej ostra, ale nadaje się do barwienia żywności. Z drugiej strony pasta z czerwonego curry ma wysoką pikantność, która jest zbyt mocna dla większości Europejczyków.
Wpływ na zdrowie curry
Efekt curry może się różnić w zależności od sposobu przyrządzenia. Oryginalne mieszanki przypraw curry zawierają kurkumę , która ma pozytywny wpływ na wątrobę . Ze względu na ostrość Curry zwiększa ilość śliny w jamie ustnej, a tym samym pomaga w lepszym trawieniu. Ma również działanie dezynfekujące.