Rabarbar

Rabarbar

rabarbarW rzeczywistości długie, zielono-czerwonawe łodygi rabarbaru są warzywami, ponieważ rabarbar nie je owoców, ale łodygi . Rabarbar jest szczególnie popularny w Europie i uznawany na całym świecie jako lek.

pochodzenie
Rabarbar był już znany w Chinach kilka tysięcy lat temu . W końcu rozprzestrzenił się w Europie przez Rosję. Rabarbar jest dziś głównym źródłem żywności w Europie, dlatego tutaj znajdują się główne obszary uprawy. Należą do nich Niemcy, Anglia i kraje Beneluksu. W Ameryce Północnej rośnie pyszny stos rabarbaru.

sezon
Sezon zbiorów świeżego rabarbaru rozpoczyna się od połowy / końca kwietnia i może trwać do lata. Oficjalnie trwa to jak sezon szparagów aż do dnia św. Jana, czyli do 24 czerwca każdego roku. W końcu rabarbar można nadal zbierać, ale ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego nie jest to już zalecane. Dojrzały rabarbar może być rozpoznawany przez łodygi. Gdy łodygi dojrzewają, ich powierzchnia jest dość gładka, a wcześniej istniejące fale rosną razem.

smak
Istnieje wiele odmian rabarbaru, dlatego smak jest zupełnie inny. Wspólne dla nich wszystkich jest nuta kwaśna . Chociaż są one łagodne w przypadku niektórych odmian, inne są wyjątkowo kwaśne.

Użyj w kuchni
Łodygi rabarbaru nie powinny być spożywane w stanie surowym, ponieważ wysoka zawartość kwasu szczawiowego może powodować bóle brzucha. Na liście nie powinny być spożywane w ogóle, ponieważ trujące są. Przed gotowaniem rabarbar musi być obrany.

Ma bardzo cienką skórę, którą należy usunąć. Grubo zmiażdżony, następnie delikatnie gotuje się w garnku z odrobiną cukru we własnym soku. Dojście do jadalni zajmuje około pół godziny. Rabarbar jest często wykorzystywany do robienia ciast, ponieważ nuta cierpki jest ciekawym kontrastem do słodkiego ciasta. Ale także kompot rabarbarowy lub dżem to popularne zastosowania ciekawych warzyw.

Nasze zalecenia dotyczące receptur:

rabarbar sałatka
Strudel rabarbarowy z twarogiem
rabarbar kompot
Ciasto z rabarbaru z twarogiem
Rabarbarowy tort od talerza
rabarbar naleśniki
rabarbar zapiekanka
Przechowywanie / okres trwałości
Rabarbar wytrzyma najlepiej, gdy zostanie zawinięty w wilgotną ściereczkę. Następnie powinien być przechowywany w lodówce , ponieważ utrzymuje kilka dni. Jednak nie powinien on stykać się z owocami uwalniającymi etylen, takimi jak banany czy jabłka, ponieważ przyspiesza to psucie się rabarbaru.

Rabarbar zawiera kwas szczawiowy, który atakuje metal. Dlatego nie należy go przechowywać ani konserwować w metalowych pojemnikach. Należy to również zapamiętać, gdy jest już przetworzone. Nawet placka z rabarbarem nie powinna być podawana na metalowych talerzach. To nie tylko atakuje metal, ale także uwalnia toksyny.

Suplementy / Leki
Rabarbar zawiera witaminy B1, B2 i B6, a także prowitaminę A i jest wyjątkowo bogaty w witaminę C. Zawiera również kwas szczawiowy, który może być szkodliwy dla zdrowia w zbyt wysokich dawkach. Rabarbar można znaleźć w minerałach z potasem, wapniem, magnezem, fosforem, żelazem i kwasem foliowym. Ze względu na te składniki rabarbar jest używany do oczyszczania jelit, wątroby i żółci. Kwas szczawiowy może atakować szkliwo. Dlatego nigdy nie należy myć zębów bezpośrednio po spożyciu, ponieważ może to zranić i zniszczyć szkliwo.