Cykoria rośnie w ciemności, waży od 100 do 150 gram ma 10 do 20 cm długości. Ciemność lubi nawet po zbiorach, dlatego musi być przechowywana w pomieszczeniach ciemnych zamkniętych. Można ją uprawiać przez cały rok, ponieważ możliwa jest “sztuczna” produkcja.
Pochodzenie cykorii
Jej dom był początkowo głównie w Afryce Północnej, Azji Środkowej i basenie Morza Śródziemnego. Odkrycie jako pożywienia przyszło w połowie 19 wieku, ale rozprzestrzenił się dopiero w ciągu 20 wieku faktycznie popularna sałatka. Cykoria dostępna w Austrii pochodzi głównie z importu europejskiego. Głównymi krajami rozwijającymi się zaopatrującymi Austrię są Holandia i Belgia
Sezon na cykorie
Polski rynek cykorii jest objęty przez europejskich dostawców przez cały rok, więc w zasadzie jest zawsze w sezonie. Kupując cykorię, najważniejszym wskazaniem świeżej, dojrzałej sałatki jest wskazówka. Głowa musi być twarda. Same liście muszą być jasnożółte na końcach – wtedy smakują najlepiej. Im bardziej zielone, tym, co gorsza jest sałatka.
Smak cykorii
Cykoria ma wyjątkowy aromat, który jest zawsze lekko gorzki . Ten smak może się nasilić, gdy nie jest już całkowicie świeży, a liście przybierają już zielony odcień. Cykoria jest wtedy bardzo gorzka. Jest to również powód, dla którego jest wielu ludzi, którzy nie chcą jeść cykorii.
Cykoria w kuchni
Cykorii nie trzeba myć, ponieważ podczas uprawy nie stosuje się gleby. Po pierwsze, twardy pień, który prowadzi do wewnątrz, jest częściowo wycięty, ponieważ zawiera stosunkowo wiele gorzkich substancji . Zewnętrzne liście są oderwane. Następnie może być przetworzony na surowo, na przykład do sałatek lub jako dip do słodkich dipów. Alternatywnie możliwe jest również gotowanie. Dodaj szczyptę cukru i odrobinę soku z cytryny do wody do gotowania, aby utracić gorzkie substancje i zachować kolor. Jeśli cykoria jest używana w stanie surowym, można ją na krótko wlać do mleka, aby substancje gorzkie mogły uciec. Przy okazji, cykoria nigdy nie powinna mieć styczności z żelaznymi garnkami lub miskami, ponieważ mogłoby to spowodować, że zmieni kolor na czarny. Cykoria jest nie tylko dobra w sałatce , ale jest również pożądanym składnikiem zapiekanek, warzyw lub sosów do dań rybnych i mięsnych .
Przechowywanie cykorii
Cykoria musi być natychmiast po zakupie w wilgotnym papierowym papierze kuchennym w lodówce, w innym przypadku końcówki zaczynają się odbarwiać, a substancje gorzkie są uwalniane. Cykoria zatrzymuje się w lodówce przez około tydzień , zwłaszcza gdy jest ciemno. Należy jednak unikać presji i uderzeń, ponieważ liście sałaty w przeciwnym razie wyglądają szybko na nierówne i brzydkie.
Wartość odżywcza i lecznicza cykorii
Cykoria zawiera między innymi wysoką zawartość potasu, magnezu, wapnia i kwasu foliowego oraz witamin A, B1, B2 i C. Wysoka zawartość błonnika z którego cały metabolizm mięśnie i nerwy mogą korzystać. Działanie moczopędne i wiążące kwasy sprawia, że cykoria jest dobrym warzywem dla diabetyków i reumatyków. Cykoria ma działać przeciwstarzeniowo.