Wymarzona lokalizacja pod gastronomię. Czym się kierować przy jej wyborze?

Wymarzona lokalizacja pod gastronomię. Czym się kierować przy jej wyborze?

Wymarzona lokalizacja pod gastronomię. Czym się kierować przy jej wyborze?

Lokalizacja nowo powstałej restauracji może stać się magnesem dla potencjalnych klientów. Z drugiej strony, niefortunny wybór miejsca rozpoczęcia działalności gospodarczej, może już na starcie pogrzebać szanse właściciela na zrównoważony rozwój oraz zaufanie smakoszy dobrej kuchni. To arcyważna decyzja, jaką należy podjąć w pierwszej fazie planowania przedsięwzięcia, z pewnością zaważy na jego przyszłym losie.

Wybierz z głową

Zanim decyzja o konkretnej lokalizacji zostanie podjęta, warto zapoznać się z przeszłością miejsca poprzez przeprowadzenie wywiadu wśród lokalnych mieszkańców. W niektórych przypadkach nietrafionego biznesu gastronomicznego mówi się o klątwie miejsca. Jedna nieudana restauracja goni drugą, a ludzie bardzo szybko, doklejając temu miejscu niefortunną łatkę, grzebią kolejne przedsięwzięcie już przed samym startem.

Zadbaj o przestrzeń wewnętrzną i zewnętrzną

Parking w kwestii otwarcia restauracji to dzisiaj, w pewnym sensie, przymus. Ludzie są mocno uzależnieni od samochodów, dlatego przyjazd jak najbliżej miejsca docelowego będzie dla nich nierzadko głównym kryterium wyboru restauracji. Jeśli wybierzesz lokalizację w centrum miasta, tak na prawdę nie powinno to wpłynąć znacząco na funkcjonowanie, z uwagi na duże zurbanizowanie oraz transport publiczny. Jeśli jednak restauracja usytuowana będzie za miastem, posiadanie przestrzennego parkingu to absolutna konieczność.

Pokaż się innym

Dobra lokalizacja pod gastronomię to nie jedyny wymóg dla sprawnego funkcjonowania restauracji. Sąsiedztwo autostrady lub drogi o wysokim natężeniu ruchu nie będzie bez znaczenia, jednak ważna jest odpowiednia widoczność miejsca. Szyld reklamowy w miejscu o dobrej widoczności umożliwi potencjalnemu klientowi skuteczny odbiór informacji pt. “tutaj jest restauracja”.

Rozmiar ma znaczenie

Odpowiednia przestrzeń to cecha ważna, zarówno dla małego bistro, jak i pokaźnej restauracji. Uwzględnienie miejsca na kuchnię, spiżarnię, garderobę, zaplecze, jadalnię oraz biuro to powinność podczas procesu planowania.

Po pierwsze bezpieczeństwo

Podstawą zakupu podczas wyboru lokalizacji będzie stan techniczny budynku. Odpowiedni stan instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej, przeciwpożarowej, sanitarnej musi gwarantować pełne bezpieczeństwo, zarówno gości, jak również pracowników. Nie bez znaczenia będzie dostosowanie budynku do potrzeb osób niepełnosprawnych. Przedtransakcyjny spacer po wszystkich pomieszczeniach w towarzystwie eksperta od przepisów budowlano-sanitarnych będzie dobrym wyborem w kwestii późniejszej inwestycji.

Poznaj swoich sąsiadów

Szukając miejsca dla restauracji warto zapoznać się z biznesową topografią ościennego terenu. Kilka restauracji o podobnym charakterze, w jednym miejscu, to niepotrzebny podział zysku. Ponadto złą reklamą będzie niechlubne sąsiedztwo.Szary, odpadający tynk z elewacji, patologiczna okolica, czy wątpliwej jakości delikatesy będą negatywnie wpływały na odbiór restauracji. Nawet w przypadku świadczenia perfekcyjnych usług gastronomicznych. Otaczanie się firmami, które kojarzą się z sukcesem zapewni dobry wstęp do osiągnięcia tego samego. Mimo, że wiele restauracji znajdujących się poza miastem, na kompletnym odludziu prosperuje znakomicie, wybór takiej lokalizacji to czysta loteria.

Podsumowując…

Wbrew pozorom, zlokalizowanie punktu gastronomicznego w ścisłym centrum miasta nie zawsze musi iść w parze z dużym zainteresowaniem odbiorców. Nawet najdrobniejszy szczegół, bardzo często, może zaważyć o “być albo nie być’ w tym niełatwym biznesie. Z drugiej strony – miejsce, które pozornie nie nadaje się do prowadzenia takiej działalności może okazać się strzałem w dziesiątkę. Oczywiście wyposażenie, obsługa, dobry szef kuchni, czy wymyślne menu, również mają znaczenie. Nie należy jednak zapominać, że w tej branży o sukcesie lub porażce decyduje składowa wszystkich czynników. O ile pozostałe można w bardzo prosty i szybki sposób wymienić, tak wybór miejsca na otwarcie działalności będzie kluczową.

Podobne Wpisy