Jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Jesień to czas kiedy truskawki, wiśnie czy czereśnie ustępują miejsca śliwkom. Mimo, że sezon na śliwki powoli dobiega końca to wciąż na straganach możemy znaleźć ten owoc. Dostępnych jest wiele gatunków, które różnią się nie tylko kolorem czy wielkością, ale także kształtem oraz smakiem. Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Sprawdzamy w dzisiejszym wpisie.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki to bogate źródło składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, magnez, fosfor oraz wapń. Zawierają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz poprawę samopoczucia. W ciemnych odmianach tego owocu znaleźć można polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy, które działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Owoce są niskokaloryczne – 100 g to jedynie 45 kcal. Śliwki dobrze smakują nie tylko na surowo. Suszone śliwki mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy – neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, zapobiegają zaparciom, działają pobudzająco na perystaltykę jelit, przeciwdziałają zatruciom pokarmowym, są też cennym źródłem błonnika i ułatwiają spalanie tłuszczu.

Jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Śliwki mają swoje zastosowanie w kuchni na wiele sposób. Warto wspomnieć szczególnie o trzech, z których owoc ten jest znany najbardziej.

Powidła

Zdecydowanie najpopularniejsze sposób na śliwki to przygotowanie z nich powideł. Jeśli chcemy mieć pewność, że powidła się udadzą, musimy wybrać najładniejsze sztuki. Przygotowanie powideł śliwkowych nie należy do trudnych zadań. Po umyciu i osuszeniu owoców, należy usunąć z nich pestki. Następnie należy smażyć je w miedzianym rondlu, mieszając przy tym drewnianą łyżką. Po dwóch godzinach smażenia, śliwki odstawiamy na kolejny dzień. Po 24-godzinnej przerwie znów je smażymy przez kolejne 2 godziny. Czynność ta musi być powtórzona minimum trzy razy.

Powidła będą gotowe w momencie, gdy zaczną spadać płatami z łyżki. Warto sprawdzić jeszcze słodkość powideł. Jeśli są odpowiednio słodkie należy gorące przełożyć do czystych słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na 15 minut. Jeśli są za mało słodkie należy dodać cukru do smaku. Można dodać również cynamon dla aromatu. Słoiki do domowych przetworów znajdziesz np. w sklepie internetowym www.domowaspizarnia.pl

Dodatek do wypieków

Tarta ze śliwkami, rogaliki ze śliwkami, ciasto drożdżowe ze śliwkami… można się rozmarzyć w ilości wypieków, które można przyrządzić z udziałem tego owocu. Wniosek nasuwa się sam – śliwki są bardzo trafionym owocem, który chętnie wykorzystujemy w domowych wypiekach. Doskonale komponują się nie tylko z ciastami, ale także z innymi deserami. Ich kwaśny smak idealnie przełamuje słodkawość ciasta. Dlatego póki jeszcze możemy kupić owoce na straganach, wykorzystujmy go w kuchni!

Kompoty i soki na zimę

Śliwki to kolejny, obok truskawki i wiśni, bardzo popularny owoc, który znajduje swoje zastosowanie w przygotowywaniu domowych kompotów oraz soków. Własnoręcznie przygotowany kompot, na pewno będzie lepiej smakował niż gazowany lub przesłodzony napój. Przygotowanie kompotu nie jest trudne. Śliwki należy dokładnie umyć w zimnej wodzie i przebrać – wybieramy tylko najlepsze owoce. Następnie przecinamy na pół owoce i pestkujemy. Przekładamy do umytych, litrowych słoików i dosypujemy po 4 stołowe łyżki do każdego słoika. Całość zalewamy wrzącą wodą i zakręcamy. Do szerokiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy słoiki (wody powinno być do około 3/4 wysokości słoików) i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *