Wojciech Modest Amaro

Wojciech Modest Amaro

Wojciech Modest Amaro to kulinarny artysta, który przez wielu ekspertów z branży gastronomicznej uznawany jest za jednego z najlepszych kucharzy świata. Zdobycie gwiazdki Michelin, uczestnictwo w znanych i cenionych programach kulinarnych oraz napisanie dwóch książek o polskiej kuchni – to tylko niektóre dokonania uzdolnionego szefa kuchni. Nazywany alchemikiem i geniuszem Wojciech Modest Amaro może się dzisiaj pochwalić niekwestionowaną pozycją na rynku restauracyjnym. Jednak nic nie przyszło mu łatwo, a na swój sukces pracował przez długie lata.

Droga do kulinarnego szczytu

Wojciech Modest Amaro (z domu Basiura) urodził się w 1972 roku w Sosnowcu. Od wczesnych lat młodości cechował się pasją do gotowania. Jednak z powodu sprzeciwu rodziców nie kształcił się w szkole gastronomicznej, ale ukończył technikum elektryczne. Po pierwszym roku studiów zdecydował się na wyjazd do Wielkiej Brytanii, gdzie podejmował różnorodne zajęcia zarobkowe – między innymi zmywanie podłóg czy wynoszenie śmieci. Jednak – jak sam podkreśla – miał w tym czasie wiele szczęścia. Zamiłowanie do gotowania nigdy go nie opuściło, a w Wielkiej Brytanii miał możliwość poznania wielu mistrzów kulinarnych, którzy dzielili się z nim swoją wiedzą i doświadczeniem. Momentem przełomowym w kulinarnym życiorysie Wojciecha Modesta Amaro było spotkanie z Nigelem Davisem oraz odwiedzenie kilku słynnych restauracji posiadających gwiazdki Michelina – między innymi Le Gavroche, Nome i El Bulli. To właśnie w tej ostatniej – dzięki nagrodzie przyznanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomii – przyszły kulinarny geniusz odbył swój pierwszy poważny staż.
Po powrocie do Polski przez kilka lat prowadził restaurację Klubu Polskiej Rady Biznesu, zlokalizowaną w warszawskim Pałacu Sobańskich. W tym czasie zaczęła powstawać koncepcja własnej restauracji. Wojciech Modest Amaro bardzo skrupulatnie przygotowywał się do tego kroku – i to zarówno pod względem logistycznym, jak i finansowym. I wreszcie wielkie marzenie się spełniło – w Warszawie rozpoczęła swoją działalność restauracja Atelier Amaro.

Atelier Amaro – restauracja jedyna w swoim rodzaju

Restauracja Atelier Amaro powstała przede wszystkim z wielkiej pasji do gotowania. Jest to lokal szczególny – nie ma w nim stałego menu, a propozycje potraw zmieniają się każdego dnia i są nazywane “momentami”. Co warte podkreślenia – Amaro stosuje indywidualnie opracowany kalendarz przyrody i według niego serwuje swoje kulinarne dzieła sztuki. Ciekawym rozwiązaniem w prowadzeniu restauracji jest posiadanie własnego gospodarstwa rolnego, w którym nie tylko są przechowywane określone przetwory, ale także hodowane przepiórki, perliczki, kaczki i świnie. Gospodarstwo to jest wyrazem szacunku do produktu, który według mistrza kuchni zawsze powinien być na najwyższym poziomie.

Atelier Amaro z roku na rok podnosiło swoją rangę i zdobywało serca smakoszy – i to zarówno klientów, jak i krytyków. Przez pewien czas restauracja była tak zwaną wschodzącą gwiazdką Michelin, czyli lokalem, który dobrze rokuje i ma szansę zaistnieć w przyszłych edycjach przewodnika. I wreszcie – w marcu 2013 roku – wielkie marzenie się spełniło: Atelier Amaro zostało uhonorowane gwiazdką Michelina. Od tej chwili restauracja Wojciecha Modesta Amaro stała się ważnym punktem na mapie kulinarnego świata. Kulinarny Oskar – bo tak nazywana jest gwiazdka Michelina – to nagrodzenie dwudziestu lat ciężkiej pracy.


Wojciech Modest Amaro – telewizyjny ekspert

Wielki sukces restauracji Atelier Amaro sprawił, iż jej genialny szef kuchni stał się osobą rozpoznawalną. Postanowiła to wykorzystać telewizja Polsat, która jesienią 2013 roku zaangażowała słynnego kucharza w roli jurora do programu Top Chef. Słynny na całym świecie program kulinarny opiera się na prostej formule – w zadaniach kulinarnych rywalizują profesjonalni kucharze, a zwycięzca każdej edycji otrzymuje określoną nagrodę finansową.

Na fali popularności programu Top Chef Wojciech Modest Amaro został zaangażowany do kolejnego projektu kulinarnego – tym razem do Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia. W programie uczestniczy kilkunastu miłośników gotowania, którzy otrzymują do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię i profesjonalną restaurację. Amatorzy gotowania muszą się wykazać nie tylko zdolnościami kulinarnymi, ale także umiejętnością obsługi gości. Wszystkie ich poczynania ocenia szef kuchni – w pięciu sezonach Hell’s Kitchen był to Wojciech Modest Amaro. Jak się sprawdził w tej roli? Formuła programu zakłada, iż szef kuchni ma być wymagający i bezwzględny, a jego docinki i kary mogą przetrwać jedynie najwytrwalsi uczestnicy programu. Słynny kucharz nie zawiódł oczekiwań i pokazał, iż sukces w branży kulinarnej nie przychodzi łatwo. Ale nagroda była tego warta – zwycięzca programu otrzymywał nagrodę finansową i pracę w słynnej restauracji Wojciecha Modesta Amaro.

Kim tak naprawdę jest Wojciech Modest Amaro? Jedni go kochają, inni nienawidzą, a wielu się go boi. Niewątpliwie sukces rodzi zazdrość, dlatego wielu wypomina mu nieprzyjemny charakter, zmianę nazwiska i zamiłowanie do obracania się w świecie ludzi zamożnych. Sam Amaro podkreśla, iż na swój sukces pracował dwadzieścia lat. I niewątpliwie go osiągnął. Jest nie tylko telewizyjną gwiazdą, ale przede wszystkim genialnym szefem kuchni. Miejsca w jego restauracji trzeba rezerwować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *