Wiosenna moc żółtego sera

Wiosenna moc żółtego sera

Wiosenna moc żółtego sera

Piękny to czas, gdy przez okno docierają pierwsze wiosenne promyki słońca, natura budzi się do życia, a dni stają się coraz dłuższe. Dopełnieniem tak wspaniałego poranka może być tylko dobre śniadanie i wyborna kawa. Kanapki ze świeżego chleba z plasterkami pysznego żółtego sera monieckiego to doskonała porcja energii tak potrzebnej do codziennego działania. Czy czujesz ten smak i aromat?

Energia

fot. MSM Mońki

Niestety, po zimie nie zawsze mamy tyle energii, ile byśmy chcieli. Wiosenne przesilenie daje w kość, jednak jest na to rada:  zdrowy, pełnowartościowy posiłek. I tu w sukurs przychodzi produkt od lat znany i lubiany, a mianowicie  żółty ser, który oprócz wybornego smaku bogaty jest w białko, witaminy  i minerały a także poprawia samopoczucie. Takie właściwości posiadają właśnie sery produkowane  w Mońkach. Przyjrzyjmy się bliżej temu przysmakowi.

Białko

Zjadając kilka plastrów aromatycznego aldemara czy delikatnej goudy, jednych z najbardziej rozpoznawalnych produktów Moniek możemy zaspokoić aż połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Warto wspomnieć, że oprócz dostarczania energii białko wpływa na funkcjonowanie i pracę mózgu, silnie pobudza metabolizm, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wpływa na samopoczucie, jak i na odporność organizmu, a także ma ogromny wpływ na skórę i kości.

Witaminy

Sery żółte to również ogromne bogactwo witamin z grupy B (głównie B2 i B12), a także witaminy A, D, E i K. To one wpływają między innymi na funkcjonowanie naszego układu nerwowego, poprawiają wzrok, chronią organizm przed nowotworami, sprawiają, że skóra staje się gładka i piękna a włosy i paznokcie mocniejsze. Co więcej, część z tych witamin rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu ser żółty jest ich idealnym nośnikiem.

Minerały

Tutaj także nasz niezastąpiony ser odgrywa niebagatelną rolę. Minerały ukryte w serze to m.in.: wapń (budulec naszych kości), potas (funkcjonowanie serca), fosfor (zdrowe i mocne kości i układ nerwowy), cynk czy selen. Ciekawostką jest, że ser stymuluje produkcję śliny, pozwalając utrzymać prawidłowe pH w jamie ustnej po posiłku oraz spowalnia odkładanie się płytki nazębnej i kamienia.

Smak

Ale nade wszystko najcenniejszy jest smak. Różnorodność oferowanych „Monieckich” serów zadowoli każde podniebienie. Ser żółty to nie tylko kanapkowe plastry, ale również doskonały dodatek do dań obiadowych czy sałatek. Któż nie zna takich specjałów, jak zapiekanka, lasagne’a, pizza czy tost. Możliwości jest wiele i tylko od naszej inwencji zależy, jak wykorzystamy ten wyśmienity produkt. Smacznego.
Kolejnych inspiracji kulinarnych szukaj na stronie www.msm-monki.pl

  1. IrenN pisze:

    Myślałam że to coś nowego, ale po opakowaniach serów w plasterkach rozpoznaje, że to są te co często kupuje 🙂

  2. Piekny to czas, gdy przez okno docieraja pierwsze wiosenne promyki slonca, natura budzi sie do zycia, a dni staja sie coraz dluzsze. Dopelnieniem tak wspanialego poranka moze byc tylko dobre sniadanie i wyborna kawa. Kanapki ze swiezego chleba z plasterkami pysznego zoltego sera monieckiego to doskonala porcja energii tak potrzebnej do codziennego dzialania. Czy czujesz ten smak i aromat?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *