Wina biodynamiczne – hit czy kit?

Wina biodynamiczne – hit czy kit?

Już od jakiegoś czasu kalendarze biodynamiczne, które kiedyś uznawane były za coś niepoważnego, zyskują na sławie. Moda na fit i eko życie zawładnęła XXI wiekiem i social mediami. W związku z tym ludzie, którzy podążają za tą ideą coraz chętniej sięgają po jak najmniej przetworzone, czy sztuczne produkty. Podobnie jest z trunkami. Wino, uznawane jako jedno z najzdrowszych alkoholi cieszy się dużą popularnością. A co jeśli jest to eko wino? Za mało? Oklepane? Nadeszła moda na wina biodynamiczne! Zapewne każdy miłośnik win i zdrowego stylu życia już wie, czym ono się charakteryzuje. Dla mniej wtajemniczonych…

Wina biodynamiczne produkowane są na podobnych zasadach jak wina organiczne, ale dodatkowo z zachowaniem wszystkich eko zasad względem uprawy i późniejszego wytwarzania wina. Dodatkowo produkcja tego rodzaju wina wykonywana jest zgodnie z kalendarzem upraw biodynamicznych. Poszczególne czynności odbywają się w konkretnych fazach księżyca i ustawieniach planet, zgodnie z gwiezdnym kalendarzem. Producenci są bowiem przekonani, że dodatkową siłę ziemia czerpie z kosmosu. Właśnie dlatego na smak wina może wpływać ruch planet, rytm natury i poszczególne fazy Księżyca.

Zbiór poglądów o rolnictwie biodynamicznym został stworzony przez Rudolfa Steinera w pierwszej połowie XX wieku. Głównym założeniem biodynamiki jest fakt, iż gospodarstwo należy traktować jak żywy organizm, który do pewnego stopnia może być samowystarczalny. Zamiast szpikować go sztucznymi dodatkami, warto użyć w tym celu naturalnych nawozów i produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie. Jest to zgodne z ochroną środowiska ( dzięki temu nie zanieczyszczamy w żaden sposób gleby, a przy tym nie trujemy siebie, ani innych istot żyjących na Ziemi). Kolejnym założeniem biodynamiki jest działanie oparte o poszczególne fazy księżyca. Aby wino zostało oznakowane na etykiecie specjalnym znakiem wina biodynamicznego musi przejść przez dwa kroki.  Pierwszym z nich jest certyfikacja biodynamicznej uprawy winorośli. To podstawa. Drugi krok to uznanie biodynamicznej uprawy wina. Jedna z organizacji, która się tym zajmuje nazywa się Demeter.

Wino biodynamiczne cieszy się uznaniem wśród osób, które na sklepowych półkach szukają ekoproduktów. Można powiedzieć, że cała biodynamika jest swego rodzaju wiarą. Czy faktycznie na smak alkoholu wpływają fazy księżyca i ustawienie planet? Chyba warto przekonać się samemu, aczkolwiek najwięksi smakosze trunków dostrzegają pozytywną różnice w smaku wina biodynamicznego. Wiele rodzajów win biodynamicznych można kupić w sklepie Zielone Butelki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *