Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem to bardzo proste do wykonania danie, którego nie może zabraknąć 24 grudnia na polskim stole. W przypadku wigilii oczywiście w wersji postnej. W wariacji bogatszej  z dodatkiem smażonych skrawków boczku lub kiełbasy. Kapusta z grochem najlepiej smakuje podawana na ciepło. Jest daniem wysokokalorycznym i bardzo sycącym. Najbardziej popularna jest  w okresie jesienno-zimowym. Można ją jeść samą jako danie tak zwane jednogarnkowe lub jako dodatek do obiadu w bardziej rozbudowanym menu. Z pajdą świeżego chleba też się nieźle komponuje. Poniżej sprawdzony przepis na przepyszną wigilijną kapustę z grochem.
Puste talerze po kapuście wigilijnej z grochem gwarantowane 🙂

Składniki na przepis Wigilijna kapusta z grochem

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 250 g grochu łuskanego w połówkach
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • 4 łyżki oleju lub masła
  • przyprawy opcjonalnie do smaku: sól, czarny pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie Wigilijna kapusta z grochem

  • Groch zalać wodą i odstawić na noc, do namoczenia.
  • Następnego dnia opłukać groch, zalać świeżą wodą i ugotować na miękko. Odcedzić.
  • Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą, doprawić do smaku przyprawami: solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
  • Ugotować do miękkości. Odcedzić.
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można przed gotowaniem, odcisnąć z niej nadmiar soku, oraz opłukać pod bieżącą wodą.
  • Pokrojoną w drobną kostkę, cebulę podsmażyć na maśle, na złoty kolor.
  • Do ugotowanej kapusty dodać groch oraz cebulę – wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przygotować zasmażkę: na rozgrzanej patelni połączyć mąkę z olejem lub masłem. Mieszać do uzyskania lekko złotego koloru.
  • Gotową zasmażkę dodać do garnka z kapustą i grochem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Całość przerzucić do rondelka lub dużej patelni.
  • Smażyć na niewielkim ogniu, około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki się “przegryzą”.

Gotowe 🙂 Łatwizna, prawda?
Smacznego

Podobne Wpisy