Wigilijna kapusta z grochem to bardzo proste do wykonania danie, którego nie może zabraknąć 24 grudnia na polskim stole. W przypadku wigilii oczywiście w wersji postnej. W wariacji bogatszej z dodatkiem smażonych skrawków boczku lub kiełbasy. Kapusta z grochem najlepiej smakuje podawana na ciepło. Jest daniem wysokokalorycznym i bardzo sycącym. Najbardziej popularna jest w okresie jesienno-zimowym. Można ją jeść samą jako danie tak zwane jednogarnkowe lub jako dodatek do obiadu w bardziej rozbudowanym menu. Z pajdą świeżego chleba też się nieźle komponuje. Poniżej sprawdzony przepis na przepyszną wigilijną kapustę z grochem.
Puste talerze po kapuście wigilijnej z grochem gwarantowane 🙂
Składniki na przepis Wigilijna kapusta z grochem
[lists layout=”half” style=”style3″]
- 500 g kiszonej kapusty,
- 250 g grochu łuskanego w połówkach
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- 4 łyżki oleju lub masła
- przyprawy opcjonalnie do smaku: sól, czarny pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
[/lists]
Przygotowanie Wigilijna kapusta z grochem
[lists style=”style4″]
- Groch zalać wodą i odstawić na noc, do namoczenia.
- Następnego dnia opłukać groch, zalać świeżą wodą i ugotować na miękko. Odcedzić.
- Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą, doprawić do smaku przyprawami: solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
- Ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można przed gotowaniem, odcisnąć z niej nadmiar soku, oraz opłukać pod bieżącą wodą.
- Pokrojoną w drobną kostkę, cebulę podsmażyć na maśle, na złoty kolor.
- Do ugotowanej kapusty dodać groch oraz cebulę – wszystko dokładnie wymieszać.
- Przygotować zasmażkę: na rozgrzanej patelni połączyć mąkę z olejem lub masłem. Mieszać do uzyskania lekko złotego koloru.
- Gotową zasmażkę dodać do garnka z kapustą i grochem. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Całość przerzucić do rondelka lub dużej patelni.
- Smażyć na niewielkim ogniu, około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki się “przegryzą”.
[/lists]
Gotowe 🙂 Łatwizna, prawda?
Smacznego