Kuchnia polska nadal jest tą najczęściej wymienianą jako ulubiona kuchnia Polaków. Jesteśmy wierni tradycji, ale też chętnie próbujemy nowych smaków. Druga na liście jest kuchnia włoska z pizzą na czele. Co jeszcze lubimy jako naród?
Kulinarne upodobania Polaków
Smaki innych kuchni najlepiej można poznać na wakacyjnych wojażach, ale wiele potraw można też zjeść po powrocie do Polski – na przykład w dobrej pizzerii w Gdańsku zjemy sztandarowe dania kuchni włoskiej, a w lokalu azjatyckim w Krakowie skusimy się na pierożki na parze. Warto od czasu do czasu przypomnieć sobie kulinarne wspomnienia, będąc na miejscu.
Kuchnia polska – tradycje kulinarne
Polska jest jednak bardzo różnorodna pod względem kulinarnym – każdy region ma swoje charakterystyczne potrawy, których warto spróbować. Niemal 9 na 10 Polaków wskazuje kuchnię polską jako swoją ulubioną, mimo że mogą cenić zupełnie inne dania – np. gołąbki, kotlety schabowe z zasmażaną kapustą, kotlety mielone, rolada śląska z kluskami czy popularne na całym świecie pierogi.
Kuchnia włoska – pizza podbiła podniebienia Polaków
Popularność kuchni włoskiej jest zdecydowanie dominująca – lubią ją zarówno panie za śródziemnomorskie sałatki, jak i panowie za pizzę i sycące makarony. W czołówce ulubionych dań są m.in. pizze, carbonara, lasagne i ravioli.
Jednak najbardziej popularna jest pizza – pochodzi z Neapolu i warto zjeść ją właśnie w jej stolicy albo w Rzymie, ale w Polsce nie brakuje dobrych lokali serwujących to klasyczne włoskie danie nie gorszej jakości – wybierz m.in. Pizzerię Dominium w Alfie przy ulicy Kołobrzeskiej 41C (https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk), gdzie zjesz klasyczną margheritę oraz wiele innych rodzajów tej słynnej potrawy.
Kuchnia amerykańska – nadal lubiany fast-food
Kuchnia amerykańska to głównie dania typu fast-food, ale jest szczególnie lubiana przez najmłodszych. Dzieci uwielbiają dania z grilla, burgery, frytki i inne przekąski „na szybko”. Wybieramy je często także z pośpiechu, czyli w podróży albo w pracy.
Kuchnia grecka – smak wakacji na talerzu
Jedną z kuchni śródziemnomorskich, które doceniają Polacy, jest również kuchnia grecka. Lubimy odwiedzać ten kraj oraz jego wyspy, by relaksować się na plaży, ale i kosztować lokalnych specjałów. Są one pełne smaku i aromatycznych przypraw, składają się z soczystych i słodkich warzyw, ryb i mięs. To zwykle proste, ale niezwykle smaczne dania – jak sałatka z fetą lub serem halloumi, gołąbki dolma, kofty czy sztandarowa musaka. Grecy słyną też z wyjątkowo słodkich deserów – warto skusić się na chałwę albo baklavę.