Truskawki w roli głównej

Truskawki w roli głównej

Truskawki w roli głównej

Sezon letni w Polsce otwiera wspaniały owoc. Jaki ? Oczywiście truskawka 🙂 Bardzo popularny i lubiany owoc wśród dzieci i dorosłych. Choć sezon na truskawki w naszym kraju jest bardzo krótki i ceny czasami są “wysokie” nikt się tym specjalnie nie przejmuje i chętnie sięga do kieszeni, aby posmakować tych długo wyczekiwanych owoców. Cechy charakterystyczne truskawek to: intensywny czerwony kolor, bardzo słodki smak, aromatyczny zapach oraz mega soczystość. Sprawdźcie jakie ciekawostki przygotowaliśmy dla Was o tych wspaniałych owocach poniżej:

Skąd się wzięła truskawka?

Poziomka truskawka zwana potocznie truskawką (inne popularne nazwy truskawki: poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa) jest skrzyżowaniem dwóch odmian poziomek: wirginijskiej z chilijską. Ten cudny owoc zawdzięczamy królowi Francji Ludwikowi XIV,który polecił francuskiemu botanikowi skrzyżowanie wyżej wymienionych gatunków poziomek.
Na całym świecie jest ponad 2000 różnych odmian truskawek. Poszczególne odmiany truskawek różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem! Kto słyszał o odmianie “albinos” ? Jest to przysmak Anglików – truskawka ta charakteryzuje się białym kolorem i co ciekawe smakiem przypomina ananasa 🙂 Jak powszechnie wiadomo większość odmian truskawek dostępnych jest głównie w sezonie letnim: w czerwcu i lipcu. Jako ciekawostkę można dodać, że istnieją truskawki, które owocują aż do jesieni! Statystyczna truskawka posiada około 200 nasion.



Najlepszy klimat na uprawę truskawek

Kraje o umiarkowanym i chłodnym klimacie najlepiej sprzyjają rozwojowi truskawek. Najczęściej spotkamy je w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii czy Rosji oraz Turcji. Oczywiście Polska też zajmuje tu honorowe miejsce, ponieważ łapie się, aż w pierwszą dziesiątkę największych producentów truskawki na świecie (szacuje się, że rocznie nasz kraj produkuje ponad 190 tysięcy ton truskawek).

truskawi w roli głównej - uprawa

Truskawki źródłem wielu witamin

  • Truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.
  • Zawierają dużo wapnia, fosforu i żelaza, przez co działają bardzo korzystnie na nasze kości, zęby i mięśnie.
  • Mają niski indeks glikemiczny – co w praktyce oznacza, że mogą jeść je nawet osoby chore na cukrzycę.
  • Działają oczyszczająco – wspomagają pracę wątroby i nerek.
  • Są owocami niskokalorycznymi – 100 g dostarcza około 30 kcal.
  • Dostarczają przeciwutleniaczy, które niszczą odpowiedzialne za starzenie się wolne rodniki.
  • Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, neutralizują substancje toksyczne oraz zwiększają ilość czerwonych ciałek we krwi.
  • Wspomagają pamięć (chronią mózg przed szkodliwym wpływem wolnych rodników).
  • Są źródłem dużej ilości błonnika, co za tym idzie organizm odczuwa dłużej uczucie sytości.

Jak utrzymać dłużej świeże truskawki?

Truskawki to delikatne i szybko psujące się owoce. Aby zachować dłużej ich świeżość, należy je umyć dopiero przed spożyciem. Nigdy nie należy zostawiać ich w wodzie. To samo tyczy się urywania szypułek. Odrywamy je bezpośrednio przed jedzeniem.

Truskawki na milion sposobów w kuchni

Truskawki można podać w wielu wariantach: jako świeże owoce z dodatkiem np. bitej śmietany, jako dodatek do rożnych deserów na zimno. Mogą być też składnikiem owocowej sałatki. Świetnie nadają się też do wszelkiego rodzaju wypieków: ciasta owocowe, bułeczki czy muffinki. Sprawdzą się też w formie obiadu, np.do naleśników czy makaron lub ryżu. Na sezon zimowy idealne będą jako konfitura owocowa lub rozgrzewająca nalewka albo po prostu kompot. Są idealną bazą do rożnych koktajli czy musów owocowych. Wspaniale współgrają również z szampanem. Oczywiście truskawkami możemy cieszyć się przez cały rok, po prostu należy je zamrozić. Jednak wiadomo, nie ma to jak smak świeżej truskawki zerwanej prosto z krzaczka.

Truskawki w roli głównej

Truskawki w Muzeum?

W Belgii powstało muzeum truskawki: Le Musee de la Fraise. Można tu zaopatrzyć się w rożnego rodzaju przysmaki. Oczywiście truskawki w roli głównej.

Truskawki a Venus?

W dawnych czasach truskawki były symbolem Venus – bogini miłości, ponieważ  kształtem przypominają serce i mają czerwony kolor.

Podobne Wpisy