“Trufla. Same dobre rzeczy” Patrycja Dolecka – recenzja książki

“Trufla. Same dobre rzeczy” Patrycja Dolecka – recenzja książki

“Trufla. Same dobre rzeczy” Patrycja Dolecka – recenzja książki

Debiutancka książka znanej kulinarnej blogerki Patrycji Doleckiej. Partycja swojego bloga pod nazwą Trufla prowadzi już od ponad dziesięciu lat. Na blogu publikuje przepisy kulinarne, których motywem przewodnim jest zdrowa kuchnia w nowoczesnej odsłonie, często połączona z zasadami Kuchni Pięciu Przemian. W swojej pierwszej książce autorka dzieli się z czytelnikami swoimi przepisami kulinarnymi, które w większości ujrzały światło dzienne po raz pierwszy, nie znajdzie się ich na blogu Patrycji.
Trufla. Same dobre rzeczy to połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z kuchnią międzynarodową.
Patrycja Dolecka swoją książkę dedykuje swoim dziadkom, a w szczególności swojej babci, od której przejęła pałeczkę i miłość do gotowania. Pisze, że to dzięki babci właśnie nauczyła się robić coś do jedzenia praktycznie z niczego oraz jak bardzo ważne jest, aby nie marnować jedzenia.

“.. Podziwiam ich i kocham bardziej, niż słowa są w stanie to wyrazić. Jestem wdzięczna dziadkom za stworzenie ciepłego azylu, do którego ciągle chcę wracać, który zbudował moje fundamenty ..”

Książka Trufla. Same dobre rzeczy jest przepełniona ciepłymi uczuciami. Dominuje tu autentyczna pasja do gotowania i radość z tworzenia kulinarnych rarytasów. Autorka zaprasza czytelników do rodzinnego stołu, pełnego miłości, wartości rodzinnych i wspólnych chwil spędzonych podczas posiłków. W książce pisze, że to właśnie przy stole często odbywają się te najważniejsze rozmowy i cenne momenty.

Książka jest podzielona na cztery rozdziały: śniadania, obiady i kolacje, desery, napoje i przetwory.
Przepisy kulinarne są napisane w sposób jasny i prosty do zrozumienia, przez co cały proces wykonania danej potrawy wydaję się banalnie łatwy i  zachęca do jak najszybszego podwinięcia rękawów, aby wziąć się do pracy. Większość przepisów, które znajdują się w książce to bardzo popularne dania, które przywołują czytelnikom smaki i zapachy z dzieciństwa. Partycja zinterpretowała przepisy te po swojemu, w zgodzie ze zdrowym odżywianiem i pełnowartościową kuchnią, wzbogacając proste dania nietypowymi, wyszukanymi dodatkami. Przy każdym przepisie znajdują się anegdoty z życia rodzinnego Patrycji lub uwagi dotyczące danej potrawy.

Trufla. Same dobre rzeczy to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych. To również przepiękny album, pełen subtelnych i urzekających zdjęć autorstwa Partycji Doleckiej. Zdjęcia autorki to ukłon w stronę jej pasji. Emocje jakie towarzyszą tym zdjęciom to miłość, pasja oraz namiętność. Dodatkowo jest tu też nieprzemijająca nostalgia i tęsknota za rodziną i znajomymi miejscami, do których autorka, która obecnie mieszka w Irlandii chętnie wraca. Na końcu książki opisuje miejsce dla niej bardzo ważne, do którego się udaje, kiedy już przyjeżdża do Polski.

“.. Gdy mam jakieś zmartwienie, albo po prostu potrzebuję ukojenia duszy, wsiadam na rower i bezwiednie kieruję się tam, gdzie zawsze ..”

Trufla. Same dobre rzeczy autorstwa Patrycji Donieckiej to lektura dla wszystkich, którzy lubią gotować i szukają wciąż nowych inspiracji kulinarnych. Już samo zaproszenie autorki do zapoznania się z tą książka intryguje i nie pozwala przejść koło niej obojętnie.

“Zapraszam wiec do mojej kuchni. Ugoszczę Cię najlepiej, jak umiem – czy to jajkiem sadzonym z ziemniakami, czy tajska zupą. Zawsze ciepłem”

Tytuł – “Trufla. Same dobre rzeczy”

  • Autor – Patrycji Dolecka
  • Wydawnictwo Buchmann
  • Data premiery – 08.11.2017
  • Format – 190×240 mm
  • Oprawa twarda
  • Stron – 224
  • Sugerowana cena – 69,99 zł

Podobne Wpisy