Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Przepis na tradycyjny pieczony sernik z wiórkami kokosowymi. Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Rarytas dla wszystkich łasuchów, lubiących puszyste i delikatne ciasto na kruchym spodzie z masa serową, pianką z białek oraz złocistą posypką z wiórek kokosowych. Dla nie lubiących wiórek w przepisie jest podana inna wersja wykończenia sernika.

 

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Średni
Porcje

4

porcje
Czas przygotowania

40

minutes
Czas gotowania

1

hour 
Całkowity czas

1

hour 

40

minutes

Składniki na Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi
ciasto

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 10 dag margaryny

  • 1 żółtko

  • 1 jajko

  • 1-2 łyżki śmietany 18%

  • Masa serowa
  • 1 kg białego zmielonego sera (w wiaderku )

  • 2 jajka

  • 3 żółtka

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

  • 2 cukry waniliowe

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 szklanka oleju

  • 2,5 szklanki mleka

  • Pianka z białek
  • 4 białka

  • 4 łyżki cukru

  • Posypka z wiórek kokosowych
  • 10 dag wiórek kokosowych

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

  • Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić na jednolitą masę.
    Tak przygotowane ciasto schować na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
  • W tym czasie przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na delikatnych obrotach robotem kuchennym w dużej misce. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować wałkiem i przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową. Włożyć do piekarnika i piec przez około 1 godzinę w temp 170 stopni.
  • Przygotować piankę: białka ubić na sztywną masę dodając stopniowo cukier. Tak przygotowaną masę białkową rozłożyć równomiernie na upieczonym serniku i zapiec.
  • Na sam koniec przygotować złocista posypkę z wiórek kokosowych. W tym celu na rozgrzaną patelnie wsypać wiórki i cukier oraz dodać masło. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć na małym ogniu do zarumienienia się składników. Posypka powinna uzyskać złocisty kolor. Posypać upieczony sernik gotową posypką.
  • Alternatywa dla osób, które nie lubią wiórek kokosowych;)
    Zrobić podwójną porcje z przepisu na kruche ciasto. Z tej dodatkowej porcji ciasta zrobić po prostu kruszonkę. W tym celu tak samo schłodzić ciasto w lodówce, po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i posypać nią ciasto. Uwaga: kruszonką posypać ciasto przed pieczeniem. To znaczy na brytfance ma już być ciasto z masą serową i pianką z białek i od razu na to kruszonka. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na około 1 godzinę. Sernik z kruszonką można przed podaniem posypać cukrem pudrem i dodać ulubioną konfiturę owocową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *