Przepis na tradycyjny pieczony sernik z wiórkami kokosowymi. Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Rarytas dla wszystkich łasuchów, lubiących puszyste i delikatne ciasto na kruchym spodzie z masa serową, pianką z białek oraz złocistą posypką z wiórek kokosowych. Dla nie lubiących wiórek w przepisie jest podana inna wersja wykończenia sernika.
Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi
Course: Ciasta i DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Średni4
porcje40
minutes1
hour1
hour40
minutesSkładniki na Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi
ciasto
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
1 żółtko
1 jajko
1-2 łyżki śmietany 18%
- Masa serowa
1 kg białego zmielonego sera (w wiaderku )
2 jajka
3 żółtka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
2,5 szklanki mleka
- Pianka z białek
4 białka
4 łyżki cukru
- Posypka z wiórek kokosowych
10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi
- Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Tak przygotowane ciasto schować na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło. - W tym czasie przygotować masę serową.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na delikatnych obrotach robotem kuchennym w dużej misce. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować wałkiem i przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową. Włożyć do piekarnika i piec przez około 1 godzinę w temp 170 stopni. - Przygotować piankę: białka ubić na sztywną masę dodając stopniowo cukier. Tak przygotowaną masę białkową rozłożyć równomiernie na upieczonym serniku i zapiec.
- Na sam koniec przygotować złocista posypkę z wiórek kokosowych. W tym celu na rozgrzaną patelnie wsypać wiórki i cukier oraz dodać masło. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć na małym ogniu do zarumienienia się składników. Posypka powinna uzyskać złocisty kolor. Posypać upieczony sernik gotową posypką.
- Alternatywa dla osób, które nie lubią wiórek kokosowych;)
Zrobić podwójną porcje z przepisu na kruche ciasto. Z tej dodatkowej porcji ciasta zrobić po prostu kruszonkę. W tym celu tak samo schłodzić ciasto w lodówce, po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach i posypać nią ciasto. Uwaga: kruszonką posypać ciasto przed pieczeniem. To znaczy na brytfance ma już być ciasto z masą serową i pianką z białek i od razu na to kruszonka. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na około 1 godzinę. Sernik z kruszonką można przed podaniem posypać cukrem pudrem i dodać ulubioną konfiturę owocową.