Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Tradycyjny puszysty sernik z wiórkami kokosowymi

Przepis na tradycyjny pieczony sernik z wiórkami kokosowymi. Bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Rarytas dla wszystkich łasuchów, lubiących puszyste i delikatne ciasto na kruchym spodzie z masa serową, pianką z białek oraz złocistą posypką z wiórek kokosowych. Dla nie lubiących wiórek w przepisie jest podana inna wersja wykończenia sernika.

Składniki na sernik z wiórkami kokosowymi

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki śmietany 18%

Masa serowa

  • 1 kg białego zmielonego sera (w wiadereczku )
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mleka

Pianka z białek

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru

Posypka z wiórek kokosowych

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić na jednolitą masę.
    Tak przygotowane ciasto schować na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.
  • W tym czasie przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na delikatnych obrotach robotem kuchennym w dużej misce. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować wałkiem i przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową. Włożyć do piekarnika i piec przez około 1 godzinę w temp 170 stopni.
  • Przygotować piankę: białka ubić na sztywną masę dodając stopniowo cukier. Tak przygotowaną masę białkową rozłożyć równomiernie na upieczonym serniku i zapiec.
  • Na sam koniec przygotować złocista posypkę z wiórek kokosowych. W tym celu na rozgrzaną patelnie wsypać wiórki i cukier oraz dodać masło. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażyć na małym ogniu do zarumienienia się składników. Posypka powinna uzyskać złocisty kolor. Posypać upieczony sernik gotową posypką.
  • Alternatywa dla osób, które nie lubią wiórek kokosowych;)
    Zrobić podwójną porcje z przepisu na kruche ciasto. Z tej dodatkowej porcji ciasta zrobić po prostu kruszonkę. W tym celu tak samo schłodzić ciasto w lodówce, po czym zetrzeć je na tartce o grubych oczkach i posypać nią ciasto. Uwaga: kruszonką posypać ciasto przed pieczeniem. To znaczy na brytfance ma już być ciasto z masą serową i pianką z białek i od razu na to kruszonka. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika na około 1 godzinę. Sernik z kruszonką można przed podaniem posypać cukrem pudrem i dodać ulubioną konfiturę owocową.

Smacznego 🙂

Podobne Wpisy