Tradycyjne potrawy wielkanocne – świąteczne przepisy na każdą kieszeń

Tradycyjne potrawy wielkanocne – świąteczne przepisy na każdą kieszeń

Święta Wielkanocne to niezwykły czas spędzany w gronie najbliższych osób. Wiąże się z ogromem radości, a także z możliwością spożywania wielu wyjątkowych potraw, takich jak żurek lub sałatka jarzynowa. Przedstawiamy tradycyjne potrawy wielkanocne, które goszczą na większości polskich stołów.

Wielkanocna sałatka jarzynowa

Wiele osób wymieniając tradycyjne potrawy wielkanocne, zaczyna od klasycznej sałatki jarzynowej. To uniwersalne danie sprawdza się zarówno w przypadku ludzi jedzących mięso, jak i wegetarian. Dlatego, stanowi najbezpieczniejszą opcję podczas trwania tych świąt. Sałatka jarzynowa wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który zachwyca nawet najbardziej wybredne osoby.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • szklanka Majonezu Dekoracyjnego WINIARY,
  • korzeń pietruszki,
  • 5 jajek na twardo,
  • 1 puszka groszku,
  • 4 ogórki kiszone,
  • mała cebula,
  • 1 jabłko,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę umieszczamy w garnku i zalewy zimną wodą. Dodajemy łyżkę soli, gotujemy około 45 minut, aż do miękkości warzyw. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i kroimy w niewielką kostkę. Tak samo postępujemy z jabłkiem, cebulą, ogórkami i ugotowanymi jajkami. Tak przygotowane składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy groszek konserwowy i łączymy za pomocą majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy solą. Należy pamiętać, że sałatka jarzynowa potrzebuje chwilę czasu na przegryzienie się smaków. Dlatego, warto wstawić ją do lodówki co najmniej na godzinę.

Żurek wielkanocny

Wymieniając tradycyjne potrawy wielkanocne z większości polskich regionów, nie sposób nie wspomnieć o żurku. Ta popularna, gęsta zupa znajduje uznanie w oczach dorosłych, jak i najmłodszych. Przygotowywany na bazie białej kiełbasy wyróżnia się niesamowitym smakiem i zapewnia przyjemne uczucie sytości. W zależności od upodobań może być podawany z innymi wędlinami, chlebem, a nawet z ziemniakami.

Składniki:

  • 3 białe kiełbasy,
  • 1 opakowanie barszczu białego WINIARY,
  • kwaśna śmietana 18%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka chrzanu,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy wywar na bazie białej kiełbasy. Należy ją gotować około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i dodajemy czosnek, chrzan i majeranek. Następnie wsypujemy barszcz biały WINIARY i gotujemy przez co najmniej 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, chlebem i kleksem śmietany. Dodatkowo możemy wykorzystać takie dodatki jak gotowana szynka, podsmażany boczek lub słonina. Tak przygotowany i podany żurek jest wliczany w poczet tradycyjnych potraw wielkanocnych.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane z rzodkiewką i ogórkiem to doskonała opcja dla wegetarian. Ta tradycyjna potrawa wielkanocna może też zawierać różne inne dodatki, takie jak cebula, pieczarki, szynka lub tuńczyk. Opcja z rzodkiewką i cebula cechuję się dużą łatwością przygotowywania oraz stosunkowo niewielką kalorycznością. Dlatego, może stanowić odskocznie od innych nieco cięższych potraw, które są spożywane w czasie trwania tych świąt.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 ogórek,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżka majonezu,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Ugotowane jajka przekrawamy na połówki i wyjmujemy z nich żółtka, które łączymy z warzywami oraz majonezem. Całość doprawiamy za pomocą soli i pieprzu. Przy pomocy łyżeczki nabieramy kawałki masy i wkładamy ją do białek. Przed podaniem jajka posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *