Szaszłyki drobiowe z grilla na ostro – 3 marynaty – Wybierz swoją ulubioną!

Szaszłyki drobiowe z grilla na ostro – 3 marynaty – Wybierz swoją ulubioną!

Sezon letni sprzyja posiłkom na świeżym powietrzu, szczególnie grillowaniu, które my Polacy uwielbiamy. Proste i niewymagające zbyt dużej pracy danie, na soczyste i pełne aromatycznych przypraw szaszłyki drobiowe z grilla na ostro polecają się na obiad. Jesteś wielbicielem/wielbicielką mocnych smaków? To świetnie! Poniżej znajdziesz przepisy na 3 marynaty na szaszłyki drobiowe z grilla na ostro. Wybierz swoją ulubioną! Dodaj do tego warzywa (cebula, papryka, cukinia, bakłażan, pomidorki koktajlowe, pieczarki) i zaczynamy grillowanie 😉

[lists style=”style3″]

  • Szaszłyki drobiowe z grilla na ostro – I marynata

    Marynata na pojedynczą pierś z kurczaka.

    Składniki i sposób wykonania:

    Oliwę z oliwek (2 łyżki) połącz z papryką słodką (1 łyżeczka), papryką ostrą (1 łyżeczka), chilli (1/4 łyżeczki lub mniej), curry (1 łyżeczka), imbirem (1/2 łyżeczki). Dodaj rozgniecione ząbki czosnku (2 ząbki). Wszystko dokładnie wymieszaj. Pojedynczą pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę i zanurz w przygotowanej marynacie. Tak przygotowane mięso pozostaw w lodówce co najmniej na 3 godziny.

  • Szaszłyki drobiowe z grilla na ostro – II marynata

    Marynata na pojedynczą pierś z kurczaka.

    Składniki i sposób wykonania:

    Oliwę z oliwek (6 łyżek) połącz z sokiem z cytryny (1 łyżka) i kilkoma kroplami tabasco. Im bardziej ostry smak chcesz uzyskać, tym więcej wlej tabasco. Dopraw do smaku przyprawami: sól, pieprz, kolendra, majeranek, bazylia, oregano, rozmaryn. Pojedynczą pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę i umieść w gotowanej marynacie. Mięso zostaw w lodówce co najmniej na 3 godziny.

  • Szaszłyki drobiowe z grilla na ostro – III marynata

    Marynata na pojedynczą pierś z kurczaka.

    Składniki i sposób wykonania:

    Połącz oliwę z oliwek (4 łyżki) z sokiem z limonki (1 duża limonka). Dodaj pokrojoną na bardzo drobno 1 papryczkę chili (bez pestek!) oraz musztardę (2 łyżki). Dopraw przyprawami do smaku: sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie.
    Mięso pokrój w grubą kostkę i i włóż do gotowej marynaty na 3 godziny, przechowuj całość w lodówce.

     

[/lists]

 

Wybrałęś/aś już marynatę na dzisiejsze szaszłyki drobiowe z grilla na ostro? Super!
Zamarynowane kawałki piersi z kurczaka nadziewaj na przemian z ulubionymi warzywami (warzywa można delikatnie wcześniej posolić) na drewniane patyki do szaszłyków. Pamiętaj, aby warzywa były podobnej wielkości co kawałki mięsa, dzięki czemu warzywa i mięso będą się grillować równomiernie. Całe szaszłyki na koniec można jeszcze posmarować delikatnie pędzelkiem z oliwą (według uznania). Tak przygotowane szaszłyki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 10-20 minut, obracając od czasu do czasu, do uzyskania odpowiedniego stopnia usmażenia.

Smacznego

Zobacz również: Skorzystaj z gotowych porad i zaskocz swoich gości idealnymi szaszłykami z grilla!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *