This website is running trial version of Citadela products. Please purchase a membership to activate the website. View available memberships

Szampan – bąbelkowy zawrót głowy

Szampan – bąbelkowy zawrót głowy

Szampan – najbardziej znane wino musujące na całym świecie. To synonim sukcesu, szczęścia oraz celebracji. Jest nieodłącznym trunkiem większości imprez i uroczystości, towarzyszem najdonioślejszych chwil. Szlachetne wino, którym żegnamy stary rok i witamy nowy. Poniżej kilka ciekawostek i porad dotyczących szampana.

 

[lists style=”style4″]

  • Kto odkrył szampana?

    Twórcą szampana był osiemnastowieczny benedyktyński mnich Pierre Perignon z Szampanii we Francji. To również on, był pomysłodawcą słynnego korka umieszczonego w drucianym koszyczku, którym zabezpiecza się każdą butelkę szampana.

  • Gdzie odbywa się produkcja oryginalnego szampana?

    Głównym miejscem produkcji szampana jest jeden z regionów w północno-wschodniej Francji o nazwie Szampania.

  • Szampan

    Prawo do tej nazwy jest zastrzeżone i mogą je używać tylko wina musujące produkowane w Szampanii z odmian winogron chardonnay, pinot meunier i pinot noir.

  • Jak powstaje najsłynniejszych bąbelkowy trunek?

    Szampan wytwarza się za pomocą tak zwanej metody szampańskiej, która polega na podwójnej fermantacji wina – pierwszej w kadziach, drugiej w samych butelkach. Metoda ta jest bardzo pracochłonna i kosztowna.

  • Co jest charakterystycznego w butelce szampana?

    Butelka szampana jest zrobiona z grubszego szkła, niż pozostałe butelki do wina, oraz jej dno jest mocno wklęsłe, ponieważ musi wytrzymać ciśnienie 6 atmosfer. Zwykła butelka szampana ma pojemność 0,75l.

  • Rodzaje szampana

    Większość szampanów to  wina nierocznikowe (non vintage / NV; sans année), oznacza to mieszankę win z różnych roczników. Można też oczywiście kupić wino rocznikowe, tego samego producenta, które niestety jest sporo droższe. Wina rocznikowe powstają w najlepszych latach i mają na etykiecie oznaczenie millésimé oraz podany konkretny rocznik. Szampany z ustalonym rocznikiem stanowią około 5% produkcji.
    – Bardzo wytrawny – Brut intégral, Brut zéro
    – Wytrawny – Brut
    – Półwytrawny – Sec
    – Półsłodki – Demi sec
    – Słodki – Doux

  • Etykieta na butelce szampana

    – Szampan pochodzący z Szampanii – Champagne
    – Wina musujące pochodzące z innych regionów Francji – cremant lub vin mouuseux
    – Wina musujące pochodzące z Niemiec – sekt
    – Wina musujące pochodzące z Włoch – spumante
    – Wina musujące pochodzące z Hiszpanii – cava

  • Jak podawać szampana?

    – Szampana przed podaniem należy słodzić do temperatury od 6 do 8 stopni C.
    – Dzięki odpowiednio dobranym kieliszkom do szampana, w tym przypadku kieliszki wąskie i wysokie, wino nie traci zbyt szybko bąbelków i aromatu.
    – Gotowe kieliszki można przed podaniem schłodzić. Należy jednak pamiętać, aby nie wrzucać kostek lodu    do środka kieliszków, gdyż szampan starci swoje oryginalne walory smakowe.
    – Po rozlaniu szampana, butelkę należy umieścić w wiaderku z lodem do utrzymania odpowiedniej  temperatury.
    – Butelka szampana, nie powinna być narażona na światło, gdyż szybko traci dobry i charakterystyczny smak.
    W przypadku kontaktu ze światłem butelkę, powinno się owinąć serwetką lub bibułką.

  • Jak nalewać szampana do kieliszków?

    – butelkę szampana należy trzymać tylko od spodu, kciuk powinien być umieszczony w zagłębieniu denka, a   pozostałe palce wzdłuż butelki
    – większe butelki powinno podtrzymywać się tylko ramieniem
    – kieliszek należy uzupełnić szampanem tylko do połowy
    – podczas nalewania szampana, szyjka butelki nie powinna dotykać brzegu kieliszka; kończąc nalewanie należy wykonać obrót butelką, w celu uniknięcia rozlania pozostałych kropli na stół
    – aby nie ogrzać szampana, kieliszek powinno się trzymać za “szyjkę”

  • Jakie właściwości ma szampan?

    Szampan jest źródłem potasu, wapnia, magnezu i siarki. Posiada własności oczyszczające i przeciwzapalne.
    Przed odkryciem leków psychotropowych szampan był stosowany jako środek antydepresyjny.
    Szampan, szczególnie wytrawny, to najmniej kaloryczny alkohol (76 kcal/100 g).

  • Z czym podawać szampana?

    Szampan pasuje dosłownie do wszystkiego. Będzie pasował do przystawek, deserów oraz dań głównych. Należy dopasować tylko stopień wytrawności szampana do danej potrawy.

[/lists]

“Jeśli wygrasz, zasługujesz na szampana, jeśli przegrasz, zwyczajnie go potrzebujesz”
Napoleon Bonaparte

Zobacz też Sylwestrowe drinki z szampanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.