Szampan – bąbelkowy zawrót głowy

Szampan – bąbelkowy zawrót głowy

Szampan – bąbelkowy zawrót głowy

Szampan – najbardziej znane wino musujące na całym świecie. To synonim sukcesu, szczęścia oraz celebracji. Jest nieodłącznym trunkiem większości imprez i uroczystości, towarzyszem najdonioślejszych chwil. Szlachetne wino, którym żegnamy stary rok i witamy nowy. Poniżej kilka ciekawostek i porad dotyczących szampana.

 

  • Kto odkrył szampana?

    Twórcą szampana był osiemnastowieczny benedyktyński mnich Pierre Perignon z Szampanii we Francji. To również on, był pomysłodawcą słynnego korka umieszczonego w drucianym koszyczku, którym zabezpiecza się każdą butelkę szampana.
  • Gdzie odbywa się produkcja oryginalnego szampana?

    Głównym miejscem produkcji szampana jest jeden z regionów w północno-wschodniej Francji o nazwie Szampania.
  • Szampan

    Prawo do tej nazwy jest zastrzeżone i mogą je używać tylko wina musujące produkowane w Szampanii z odmian winogron chardonnay, pinot meunier i pinot noir.
  • Jak powstaje najsłynniejszych bąbelkowy trunek?

    Szampan wytwarza się za pomocą tak zwanej metody szampańskiej, która polega na podwójnej fermantacji wina – pierwszej w kadziach, drugiej w samych butelkach. Metoda ta jest bardzo pracochłonna i kosztowna.
  • Co jest charakterystycznego w butelce szampana?

    Butelka szampana jest zrobiona z grubszego szkła, niż pozostałe butelki do wina, oraz jej dno jest mocno wklęsłe, ponieważ musi wytrzymać ciśnienie 6 atmosfer. Zwykła butelka szampana ma pojemność 0,75l.
  • Rodzaje szampana

    Większość szampanów to  wina nierocznikowe (non vintage / NV; sans année), oznacza to mieszankę win z różnych roczników. Można też oczywiście kupić wino rocznikowe, tego samego producenta, które niestety jest sporo droższe. Wina rocznikowe powstają w najlepszych latach i mają na etykiecie oznaczenie millésimé oraz podany konkretny rocznik. Szampany z ustalonym rocznikiem stanowią około 5% produkcji.
    – Bardzo wytrawny – Brut intégral, Brut zéro
    – Wytrawny – Brut
    – Półwytrawny – Sec
    – Półsłodki – Demi sec
    – Słodki – Doux
  • Etykieta na butelce szampana

    – Szampan pochodzący z Szampanii – Champagne
    – Wina musujące pochodzące z innych regionów Francji – cremant lub vin mouuseux
    – Wina musujące pochodzące z Niemiec – sekt
    – Wina musujące pochodzące z Włoch – spumante
    – Wina musujące pochodzące z Hiszpanii – cava
  • Jak podawać szampana?

    – Szampana przed podaniem należy słodzić do temperatury od 6 do 8 stopni C.
    – Dzięki odpowiednio dobranym kieliszkom do szampana, w tym przypadku kieliszki wąskie i wysokie, wino nie traci zbyt szybko bąbelków i aromatu.
    – Gotowe kieliszki można przed podaniem schłodzić. Należy jednak pamiętać, aby nie wrzucać kostek lodu    do środka kieliszków, gdyż szampan starci swoje oryginalne walory smakowe.
    – Po rozlaniu szampana, butelkę należy umieścić w wiaderku z lodem do utrzymania odpowiedniej  temperatury.
    – Butelka szampana, nie powinna być narażona na światło, gdyż szybko traci dobry i charakterystyczny smak.
    W przypadku kontaktu ze światłem butelkę, powinno się owinąć serwetką lub bibułką.
  • Jak nalewać szampana do kieliszków?

    – butelkę szampana należy trzymać tylko od spodu, kciuk powinien być umieszczony w zagłębieniu denka, a   pozostałe palce wzdłuż butelki
    – większe butelki powinno podtrzymywać się tylko ramieniem
    – kieliszek należy uzupełnić szampanem tylko do połowy
    – podczas nalewania szampana, szyjka butelki nie powinna dotykać brzegu kieliszka; kończąc nalewanie należy wykonać obrót butelką, w celu uniknięcia rozlania pozostałych kropli na stół
    – aby nie ogrzać szampana, kieliszek powinno się trzymać za “szyjkę”
  • Jakie właściwości ma szampan?

    Szampan jest źródłem potasu, wapnia, magnezu i siarki. Posiada własności oczyszczające i przeciwzapalne.
    Przed odkryciem leków psychotropowych szampan był stosowany jako środek antydepresyjny.
    Szampan, szczególnie wytrawny, to najmniej kaloryczny alkohol (76 kcal/100 g).
  • Z czym podawać szampana?

    Szampan pasuje dosłownie do wszystkiego. Będzie pasował do przystawek, deserów oraz dań głównych. Należy dopasować tylko stopień wytrawności szampana do danej potrawy.

“Jeśli wygrasz, zasługujesz na szampana, jeśli przegrasz, zwyczajnie go potrzebujesz”
Napoleon Bonaparte

Zobacz też Sylwestrowe drinki z szampanem

Podobne Wpisy