Szampan – najbardziej znane wino musujące na całym świecie. To synonim sukcesu, szczęścia oraz celebracji. Jest nieodłącznym trunkiem większości imprez i uroczystości, towarzyszem najdonioślejszych chwil. Szlachetne wino, którym żegnamy stary rok i witamy nowy. Poniżej kilka ciekawostek i porad dotyczących szampana.
[lists style=”style4″]
-
Kto odkrył szampana?
Twórcą szampana był osiemnastowieczny benedyktyński mnich Pierre Perignon z Szampanii we Francji. To również on, był pomysłodawcą słynnego korka umieszczonego w drucianym koszyczku, którym zabezpiecza się każdą butelkę szampana.
-
Gdzie odbywa się produkcja oryginalnego szampana?
Głównym miejscem produkcji szampana jest jeden z regionów w północno-wschodniej Francji o nazwie Szampania.
-
Szampan
Prawo do tej nazwy jest zastrzeżone i mogą je używać tylko wina musujące produkowane w Szampanii z odmian winogron chardonnay, pinot meunier i pinot noir.
-
Jak powstaje najsłynniejszych bąbelkowy trunek?
Szampan wytwarza się za pomocą tak zwanej metody szampańskiej, która polega na podwójnej fermantacji wina – pierwszej w kadziach, drugiej w samych butelkach. Metoda ta jest bardzo pracochłonna i kosztowna.
-
Co jest charakterystycznego w butelce szampana?
Butelka szampana jest zrobiona z grubszego szkła, niż pozostałe butelki do wina, oraz jej dno jest mocno wklęsłe, ponieważ musi wytrzymać ciśnienie 6 atmosfer. Zwykła butelka szampana ma pojemność 0,75l.
-
Rodzaje szampana
Większość szampanów to wina nierocznikowe (non vintage / NV; sans année), oznacza to mieszankę win z różnych roczników. Można też oczywiście kupić wino rocznikowe, tego samego producenta, które niestety jest sporo droższe. Wina rocznikowe powstają w najlepszych latach i mają na etykiecie oznaczenie millésimé oraz podany konkretny rocznik. Szampany z ustalonym rocznikiem stanowią około 5% produkcji.
– Bardzo wytrawny – Brut intégral, Brut zéro
– Wytrawny – Brut
– Półwytrawny – Sec
– Półsłodki – Demi sec
– Słodki – Doux -
Etykieta na butelce szampana
– Szampan pochodzący z Szampanii – Champagne
– Wina musujące pochodzące z innych regionów Francji – cremant lub vin mouuseux
– Wina musujące pochodzące z Niemiec – sekt
– Wina musujące pochodzące z Włoch – spumante
– Wina musujące pochodzące z Hiszpanii – cava -
Jak podawać szampana?
– Szampana przed podaniem należy słodzić do temperatury od 6 do 8 stopni C.
– Dzięki odpowiednio dobranym kieliszkom do szampana, w tym przypadku kieliszki wąskie i wysokie, wino nie traci zbyt szybko bąbelków i aromatu.
– Gotowe kieliszki można przed podaniem schłodzić. Należy jednak pamiętać, aby nie wrzucać kostek lodu do środka kieliszków, gdyż szampan starci swoje oryginalne walory smakowe.
– Po rozlaniu szampana, butelkę należy umieścić w wiaderku z lodem do utrzymania odpowiedniej temperatury.
– Butelka szampana, nie powinna być narażona na światło, gdyż szybko traci dobry i charakterystyczny smak.
W przypadku kontaktu ze światłem butelkę, powinno się owinąć serwetką lub bibułką. -
Jak nalewać szampana do kieliszków?
– butelkę szampana należy trzymać tylko od spodu, kciuk powinien być umieszczony w zagłębieniu denka, a pozostałe palce wzdłuż butelki
– większe butelki powinno podtrzymywać się tylko ramieniem
– kieliszek należy uzupełnić szampanem tylko do połowy
– podczas nalewania szampana, szyjka butelki nie powinna dotykać brzegu kieliszka; kończąc nalewanie należy wykonać obrót butelką, w celu uniknięcia rozlania pozostałych kropli na stół
– aby nie ogrzać szampana, kieliszek powinno się trzymać za “szyjkę” -
Jakie właściwości ma szampan?
Szampan jest źródłem potasu, wapnia, magnezu i siarki. Posiada własności oczyszczające i przeciwzapalne.
Przed odkryciem leków psychotropowych szampan był stosowany jako środek antydepresyjny.
Szampan, szczególnie wytrawny, to najmniej kaloryczny alkohol (76 kcal/100 g). -
Z czym podawać szampana?
Szampan pasuje dosłownie do wszystkiego. Będzie pasował do przystawek, deserów oraz dań głównych. Należy dopasować tylko stopień wytrawności szampana do danej potrawy.
[/lists]
“Jeśli wygrasz, zasługujesz na szampana, jeśli przegrasz, zwyczajnie go potrzebujesz”
Napoleon Bonaparte
Zobacz też Sylwestrowe drinki z szampanem