“Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” – recenzja książki

“Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” – recenzja książki

“Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” – recenzja książki

Sophie Manolas wykwalifikowana dietetyczka i fanka zdrowej żywności w swojej nowej książce ‘Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” dzieli się z czytelnikami swoim całym dotychczasowym doświadczeniem i wiedzą o jedzeniu wartościowych potraw, które mają zbawienny wpływ na organizm człowieka. W książce przekonuje, że zdrowa żywność to superfoods. Autorka poddała wszechstronnej analizie powszechnie dostępne produkty. W książce omówiła ponad 60 superfoodów! Przekonuje, że regularne jedzenie i dieta obfitująca w świeże produkty oraz makro i  mikroelementy to gwarancja dobrego zdrowia i potężna dawka dobrej energii. Udowadnia też, że dieta nie musi być wcale nudna i pracochłonna. Wręcz przeciwnie.To niezwykła przygoda w świat kulinarnych doznań poprzez łączenie ze sobą różnych smaków.

Książkę “Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” Sophie Manolas podzieliła na 8 rozdziałów:

  • Zielone warzywa liściaste
  • Rodzina kapustowatych
  • Warzywa korzeniowe
  • Warzywa strączkowe
  • Inne warzywa
  • Orzechy i nasiona
  • Owoce
  • Zioła i przyprawy

W każdym rozdziale autorka opisuje poszczególne składniki odżywcze i ich właściwości, które przynależą do danej grupy stworzonej przez nią. Do każdego składnika dołączony jest przepis kulinarny, który jest przedstawiony w ciekawy a zarazem prosty sposób. Czytelnicy znajdą tu ponad 60 przepisów na smaczne i wartościowe potrawy. Między innymi: wegetariański placek pasterski, rybne tacos z sałatką z rzodkiewki, prosty stir-fry, jagnięcina w panierce z ziaren słonecznika, wegański sernik cytrynowy, gorący kociołek z kurczakiem, grzybami i imbirem, pieczone jabłka po hiszpańsku.
Oprócz receptur kulinarnych, książką zachwyca efektywnymi i pięknymi zdjęciami, które przyciągają wzrok czytelników. Zdjęcia charakteryzują się barwnymi kolorami, apetycznie wyglądającymi potrawami i wspaniałymi aranżacjami kulinarnymi. Na szczególną uwagę zasługuje również bardzo ładnie wykonana okładka książki od której bije pozytywna energia.

Cytat z książki:

W tej książce zawarłam całe moje doświadczenie – gorący romans z gotowaniem, różne sposoby obróbki produktów, nauka o tym, jak proces gotowania może wpłynąć na zawarte w różnych produktach składniki odżywcze, uprawa własnych warzyw w ogrodzie działającym na zasadach parmakultury, a także hodowla zwierząt (kurcząt i kaczek piżmowych) – dzięki ogrodowi warzywnemu jesteśmy z mężem w dużej mierze samowystarczalni, ponieważ przygotowujemy nasze posiłki z własnych produktów.

“Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem” to książka dla wszystkich, którzy cenią swoje zdrowie i zdrowie swoich najbliższych. To nie tylko zbiór smacznych przepisów kulinarnych, ale również poradnik podnoszący świadomość jak się zdrowo odżywiać oraz jak wykorzystywać ogólno dostępne produkty w celu wspomagania w walce z różnymi chorobami. Książka przeznaczona jest również dla osób, które chcą wprowadzić konkretne zmiany w sposobie swojego odżywania na lepsze. Dla osób chcących zadbać o swoją kondycję zarówno fizyczna  jak i psychiczną. Pozycja dla każdego smakosza zdrowej kuchni, bo “dobre jedzenie to podstawa dobrego życia”.

Tytuł – “Superfood czyli jak leczyć się jedzeniem”

  • Autor – Sophie Manolas
  • Wydawnictwo Buchmann
  • Data premiery – 13.09.2017
  • Ilość stron – 200
  • Okładka miękka
  • Format – 190 x 240 mm
  • ISBN: 9788328046429
  • Sugerowana cena – 39,99 zł

Podobne Wpisy