Świat jest rozległy i oferuje bardzo dużo do zobaczenia. Tyle cudownych obrazów i piękna do odkrycia, nowe kultury, w których można się zanurzyć, historyczne postacie i wydarzenia, z którymi można się zapoznać, nowe osoby, które warto poznać, oraz wspaniałe kuchnie, które trzeba spróbować.
Tak więc, gdy w ciągu roku powraca tęsknota do zbadania tego, co ma do zaoferowania świat, warto sięgnąć po lekturę, która zabierze nas w odległe zakątki globu i pokaże to, co najlepsze.
Tak trafiamy na książkę “Stambuł do zjedzenia”, w której autor Bartek Kieżun zabiera nas w kulinarną podróż po zakamarkach Stambułu. Odkryjemy nieznane turystom miejsca, do których kierowany zapachem, intuicją i poleceniami znajomych zabiera nas w zakamarki nieznane turystom, bez wychodzenia z domu.
Jedyne miasto na świecie, które łączy dwa kontynenty a żyzne wody Bosforu rozcinają metropolię z północy na południe. Miejsce, gdzie kanał kobaltu łączy Morze Marmara i Morze Czarne i pełni rolę granicy między Europą a Azją. Jest to największe miasto w Turcji (choć nie jest to stolica) i przez ponad 16 wieków było stolicą co najmniej czterech odrębnych imperiów.
Historia bogata jak turecki gobelin sprawia, że bruk ulic jest nasycony namacalną historią, którą tworzy to miejsce, ludność oraz wyjątkowa kuchnia.
“Stambuł do zjedzenia” to prawdziwa skarbnica rozkoszy, która może nakarmić ciało i duszę. Autor zebrał w niej dziesiątki przepisów podzielonych na cztery kategorie:
– herbata i simit, czyli śniadanie
– ajran i kebab, czyli obiad
– kawa i deser czyli podwieczorek
– raki i meze, czyli kolacja
“Stambuł do zjedzenia” Krewetki zapiekane w pomidorach
Składniki Krewetki zapiekane w pomidorach
500g całych krewetek
6 ząbków czosnku
600g dojrzałych pomidorów
100 g masła
czerwona papryka
czubata łyżeczka pul biber
sól, pieprz
Historię potrawy, sposób przygotowania, podania oraz wariacje składników znajdziecie w książce. Ja już doczytałem co to pul biber i gdzie go kupić. Wypatrujcie realizacji tego i innych przepisów na naszym blogu.
Ta książka sprawia, że jestem naprawdę głodny, głodny podróży do Stambułu i zanurzenia się w barwną kulturę i kulinarne tradycje tego miejsca.
Jestem też fanem dobrej jakości książkowych wydań. Maiłem okazję zapoznać się z poprzednią pozycją “Italia do zjedzenia” tego autora, która zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Piękne wydanie, duży format, twarda oprawa, zdobienia, uszlachetnienia, srebrzenia itd., chyba tylko lakieru UV brakuje.
Fantastyczne zdjęcia i grafiki tworzą album “Stambuł do zjedzenia” dobry trop na wyjątkowy prezent na nadchodzące święta.
Tytuł – “Stambuł do zjedzenia”
- Autor – Bartek Kieżun
- Wydawnictwo Buchmann
- Data premiery: 2020
- Twarda oprawa
- Ilość stron – 288
- Sugerowana cena – 69,99 zł
<3 Super, też kupiłam Stambuł do zjedzenia.