Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na smaczną potrawę. Spaghetti carbonara robi się błyskawicznie i bardzo prosto. To typowe danie włoskie składa się z makaronu oraz aromatycznego sosu, który powstaje na bazie żółtek, parmezanu, wędzonego boczku,śmietany oraz białego półwytrawnego wina. Z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli zadowoli niejedno podniebienie. Talerz można udekorować świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.

Składniki:

[lists layout=”half” style=”style3″]

  • makaron spaghetti – 1 opakowanie makaronu
  • boczek wędzony – 60 dag
  • cebula – 2 duże cebule
  • czosnek – 3 ząbki
  • żółtka – 4 sztuki
  • śmietanka 30% – 400 g
  • sól i pieprz – do smaku
  • parmezan – 700 g (może być też żółty ser)
  • zioła do ozdoby, np. listki świeżej bazylii (może być również natka pietruszki)
  • oliwa – do smażenia (może być tez olej)
  • wino białe (półwytrawne) – ok 100 ml białego wina (opcjonalnie – można w ogóle pominąć ten składnik )

[/lists]

Spaghetti carbonara

Sposób przygotowania:

[lists style=”style4″]

  • Ugotować makaron spaghetti “al dente” we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (do garnka można wlać małą ilość oliwy/oleju – to zapobiegnie sklejaniu się makaronu).
  • Na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć pokrojony w paseczki boczek wędzony. Gdy boczek się zarumieni ściągnąć z patelni.
  • Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoty kolor pokrojoną w kosteczkę cebulę z przeciśniętym czosnkiem.
  • Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać zarumieniony boczek i wszystko zalać białym winem. Smażyć przez około 5 minut.
  • W misce dobrze wymieszać: śmietankę 30%, żółtka, 2/3 parmezanu (zostawić 1/3 parmezanu do posypania potrawy, gdy już będzie na talerzu), szczyptę soli oraz pieprzu.
  • Przygotowaną masę z miski dodać  do składników na patelni i delikatnie mieszać, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Do gotowego sosu dodać wcześniej ugotowany makaron. Wszystko podsmażyć około 2 minut.
  • Wyłożyć porcję spaghetti na talerz. Następnie posypać górę potrawy startym parmezanem i udekorować świeżym listkiem bazylii lub posikaną natką pietruszki.

[/lists]

Smacznego:)
Po dobrym obiedzie pora na deser. Sprawdź przepis na klasyczną babkę pisakową z polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *