Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na smaczną potrawę. Spaghetti carbonara robi się błyskawicznie i bardzo prosto. To typowe danie włoskie składa się z makaronu oraz aromatycznego sosu, który powstaje na bazie żółtek, parmezanu, wędzonego boczku,śmietany oraz białego półwytrawnego wina. Z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli zadowoli niejedno podniebienie. Talerz można udekorować świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.
Składniki:
[lists layout=”half” style=”style3″]
- makaron spaghetti – 1 opakowanie makaronu
- boczek wędzony – 60 dag
- cebula – 2 duże cebule
- czosnek – 3 ząbki
- żółtka – 4 sztuki
- śmietanka 30% – 400 g
- sól i pieprz – do smaku
- parmezan – 700 g (może być też żółty ser)
- zioła do ozdoby, np. listki świeżej bazylii (może być również natka pietruszki)
- oliwa – do smażenia (może być tez olej)
- wino białe (półwytrawne) – ok 100 ml białego wina (opcjonalnie – można w ogóle pominąć ten składnik )
[/lists]
Sposób przygotowania:
[lists style=”style4″]
- Ugotować makaron spaghetti “al dente” we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (do garnka można wlać małą ilość oliwy/oleju – to zapobiegnie sklejaniu się makaronu).
- Na patelni z odrobiną oliwy podsmażyć pokrojony w paseczki boczek wędzony. Gdy boczek się zarumieni ściągnąć z patelni.
- Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoty kolor pokrojoną w kosteczkę cebulę z przeciśniętym czosnkiem.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać zarumieniony boczek i wszystko zalać białym winem. Smażyć przez około 5 minut.
- W misce dobrze wymieszać: śmietankę 30%, żółtka, 2/3 parmezanu (zostawić 1/3 parmezanu do posypania potrawy, gdy już będzie na talerzu), szczyptę soli oraz pieprzu.
- Przygotowaną masę z miski dodać do składników na patelni i delikatnie mieszać, aż sos lekko zgęstnieje.
- Do gotowego sosu dodać wcześniej ugotowany makaron. Wszystko podsmażyć około 2 minut.
- Wyłożyć porcję spaghetti na talerz. Następnie posypać górę potrawy startym parmezanem i udekorować świeżym listkiem bazylii lub posikaną natką pietruszki.
[/lists]
Smacznego:)
Po dobrym obiedzie pora na deser. Sprawdź przepis na klasyczną babkę pisakową z polewą czekoladową.