Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Przenieś się do słonecznej Italii i zaserwuj swojej rodzinie na obiad Spaghetti bolognese. To kultowe danie robi się błyskawicznie. Nie trzeba się przy tym wykazywać jakimiś nadzwyczajnymi zdolnościami kulinarnymi. Każdy sobie tu poradzi! Spaghetti bolognese lubią zarówno dzieci jak i dorośli. Zadbaj o odpowiednia oprawę, dzięki której wspólny obiad zmieni się w przepyszną i rodzinną formę spędzenia czasu z najbliższymi. Przez żołądek do serca 😉 Na stół rozłóż obrus w czerwoną kratę, dodaj mały wazonik z kwiatami, w tle puść włoską muzykę i podaj lampkę czerwonego wina dla dorosłych. Dla dzieci podaj sok owocowy lub wodę. Recepta na udany posiłek gwarantowana.

 

Składniki Spaghetti bolognese:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe, może być również wieprzowo wołowe)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej)
  • przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz, sól,
  • zioła świeże lub suszone: tymianek, oregano, bazylia (lub mieszanka ziół prowansalskich)
  • 40 g startego parmezanu

Sposób przygotowania Spaghetti bolognese:

  • Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Zarumień cebulę i czosnek na patelni.
  • Dodaj mięso wołowe i wszytko dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wlej passatę i koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw sos mięsny przyprawami ziołami do smaku.
  • Znowu wszytko dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu około 20 minut.
  • W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente.
  • Gotowe danie rozłoż na talerze: na każdy talerz nałóź makaron, polej go sosem i posyp startym parmezanem. Jako dekoracji można użyć świeżych listków bazylii.

Buon appetito 😉

Jesteś fanem włoskich smaków? Jeśli tak, to koniecznie sprawdź przepis na Spaghetti carbonara.

Podobne Wpisy