Skorzystaj z gotowych porad i zaskocz swoich gości idealnymi szaszłykami z grilla!

Skorzystaj z gotowych porad i zaskocz swoich gości idealnymi szaszłykami z grilla!

Szaszłyki z grilla to świetna propozycja na smacznie i sycące danie z grilla na świeżym powietrzu. Możliwość połączenia kilku składników daje różne wariacje smakowe. Oprócz walorów smakowych kolorowe szaszłyki po prostu wyglądają świetnie! A jak smakują! Połączenie składników z mięsa, warzyw lub ryb, a także owoców to nic trudnego! Każdy znajdzie coś dla siebie.

Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych porad, dzięki którym Twoje szaszłyki już zawsze będą odpowiednio przyrządzone i smaczne, a miny Twoich gości po zjedzeniu tych pyszności bezcenne 🙂

 

Prosta i szybka przekąska z grilla, czyli z czego robi się szaszłyki?

Szaszłyki z grilla to danie gdzie można się wykazać kreatywnościom i zaszaleć ze smakami.

Jakie mięso na szaszłyki z grilla? Wybór jest ogromny. Zaczynając od delikatnej piersi z kurczaka czy indyka,
polędwiczek, skrzydełek, kończąc na wieprzowinie, wołowinie lub baraninie.

Jeśli chodzi o ryby, to królują tuńczyk lub łosoś.
Dla smakoszy owoców morza odpowiednie będą krewetki królewskie.

Im bardziej kolorowo tym lepiej! Oczywiście mowa tu o kolorowych dodatkach, jakimi są warzywa i owoce. Doskonale sprawdzą się różnego rodzaje papryki (czerwona , zielona, żółta, pomarańczowa), pomidorki koktajlowe lub zwykłe pomidorki pokrojone w grubą kostkę, cukinia, cebulka biała lub czerwona (jeśli chcesz, aby smak był wyraźniejszy), pieczarki, młode ziemniaki, bakłażan.

Szaszłyki na słodko z grilla to wersja dla tych, którzy grilla bez owoców sobie nie wyobrażają.
Brzoskwinie, jabłka, banany, ananas, mango czy truskawki to najpopularniejsze owoce, z których przygotować można owocowe szaleństwo prosto z grilla.

Podkreśl smak swoich szaszłyków poprzez marynatę!

Kluczem do uzyskania aromatycznego i kruchego mięsa czy ryby jest ich wcześniejsze zamarynowanie.
Minimalny czas w jakim mięso lub ryba powinny znajdować się w marynacie to 12 godzin. Oczywiście można ten czas wydłużyć nawet do 24 godzin. Dzięki temu wszystko nabierze bardzo wyraźnego smaku i aromatu. Nie zapomnij w tym czasie przemieszać składników znajdujących się w marynacie, tak aby każda część była dobrze doprawiona.

Podstawą każdej dobrej marynaty są oliwa z oliwek i sok z cytryny oraz różnego rodzaju przyprawy.
W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać (pikantny, łagodny, słodki, a nawet z zawartościom alkoholu), sięgnij po różnego rodzaju przyprawy. Nie bój się eksperymentować i znajdź swoje ulubione smaki.

Najpopularniejsze przyprawy do grilla:
oregano, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra, sól, pieprz czarny lub kolorowy, pieprz cytrynowy, jałowiec, kminek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

W przypadku szaszłyków owocowych jako marynatę można użyć soku z cytryny oraz soku odsączonego z owoców w połączeniu z przyprawami, np. cynamon, kardamon, cukier puder, cukier waniliowy, miód, mięta.

Szaszłyki z grilla – nadziewanie!
Zobacz triki, które ułatwia ci to zajęcie

Zanim zaczniesz nadziewać na patyczek składniki na szaszłyki, patyczek należy zamoczyć w wodzie, dzięki czemu podczas grillowania patyczek nie spali się, a dodatkowo ułatwi ściąganie składników z niego, gdy szaszłyk będzie już gotowy.

Aby szaszłyki grillowały się równomiernie, najlepiej, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości.

Szaszłyków nigdy nie grilluj bezpośrednio na ruszcie. Używaj zawsze tacki jednorazowej lub owiń je w fiolę aluminiową. W ten sposób unikniesz przypalenia składników.

Podczas grillowania pamiętaj o przewracaniu szaszłyków co jakiś czas. Najlepiej używaj środkowego rusztu na początek, pod koniec przełóż szaszłyki na górny ruszt, gdzie dojdą do siebie.

Idealne szaszłyki to soczyste mięso z delikatnymi i miękkimi warzywami lub owocami, z których wydobywa się bogaty aromat mieszanki przypraw. Czujesz już ten smak? 🙂

 

Szaszłyki to świetny dodatek do dań z grilla i lekkich sałatek. Zobacz koniecznie przepis na sałatkę grecką, która będzie się idealnie komponowała z szaszłykami z grilla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *