trawa cytrynowaTrawa cytrynowa rośnie w kępach do wysokości 50cm. Gdy kupujemy trawę cytrynową w handlu, zwykle jest ona przycinana do około 5 – 10 cm. Górna część rośliny jest usuwana, ponieważ jest raczej twarda. Trawę cytrynową często nazywamy palczatką.

Pochodzenie i sezon

Trawa cytrynowa pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i dlatego jest bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Dziś jest głównie uprawiana w Azji i Australii.

Smak trawy cytrynowej

Palczatka łączy w sobie kilka smaków. Smak jest bardzo orzeźwiający i przypomina cytrynę – stąd nazwa. Częściowo smak jest dość ostry a po części można wyczuć lekki zapach róży.

Palczatka w kuchni

Palczatka występuje głównie w kuchni azjatyckiej . Często dodaje się w dużych pęczkach do naczynia i wyjmuje pod koniec czasu gotowania.
Trawa cytr. służy jako przyprawa do curry, sałatek, deserów i zup, można ją łączyć z różnego rodzaju przyprawami, takimi jak imbir, cebula, chili, czosnek i kolendra.

Wartość lecznicza trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa działa antybakteryjnie . Dlatego dobrze pomaga w przypadku gorączki, infekcji, niedoboru odporności i przeziębienia. Świetnie nadaje się również do zapobiegania chorobom grypopodobnym. Również działa kojąco na reumatyzm. Odpowiedzialne za zdrowotne działanie trawy cytrynowej są przede wszystkim olejki eteryczne i zawarte w nich substancje gorzkie.