Pepper to roślina pnąca, która może wyrosnąć na wysokość dziesięciu metrów. Paprykę wyciąga się z pieprzowych jagód zwisających z długich uszu rośliny pieprzowej. Wyróżnia się w zależności od czasu zbioru czarnymi, białymi, czerwonymi i zielonymi ziarnami pieprzu. Wszystkie mają różne gusta. Pieprz jest jedną z najważniejszych na świecie przypraw, sprzedawaną co roku w ilościach kilkuset tysięcy ton.

Pochodzenie i sezon
Pieprz był pierwotnie uprawiany w południowych Indiach . Dziś Indie, Indonezja, Wietnam, Tajlandia, Sri Lanka, Afryka, Brazylia i zachodnie Indie są wśród głównych dostawców różnych rodzajów pieprzu. Pieprz jest oferowany w supermarketach w różnych formach. Tutaj klient może uciekać się do ziemi i zmiażdżonego pieprzu lub kupić całe, wysuszone owoce papryki do samozlifowania. Istnieją również ziarna pieprzu w puszkach.

smak
Czarny pieprz jest najostrzejszą odmianą pieprzu. Zielona papryka często jest inkrustowana lub liofilizowana i stosowana jako całość. Ma pikantny smak, ale jest nieco bardziej owocowy niż czarny pieprz. Jeśli ziarna pieprzu są czerwone, są dojrzałe. Następnie smakują owocowo i słodko, ale wciąż wykazują silną ostrość. Z czerwonych pieprzu powstaje ziemia, biały pieprz.

Użyj w kuchni
Pieprz jest tradycyjnie używany do ostrzenia różnych potraw. Pieprz zielony stosuje się na ogół do rafinacji sosów do potraw mięsnych , rybnych i drobiowych oraz zapewnienia im silnego aromatu.

Jest także w domu w kuchni azjatyckiej . Różowe pieprzu są najczęściej używane do delikatnych sosów. Biały pieprz i czarny pieprz są mielone lub miażdżone do przyprawiania potraw. Pepper pasuje do niemal każdego rodzaju potraw zgodnie ze smakiem. Paprykę należy dodawać tylko wtedy, gdy danie jest prawie gotowe, a nie długosze. W przeciwnym razie traci część swojego smaku. Smakuje najdelikatniej, gdy jest tuż przed podaniem.

efekt
Pieprz jest wyjątkowo zdrowy. Ma stymulujący wpływ na metabolizm . Może pomóc organizmowi w eliminacji patogenów i toksyn. Pieprz zwiększa metabolizm i łagodzi objawy skurczów żołądka, zgagi, biegunki i wzdęć. Hamuje stany zapalne, pomaga zapobiegać bólom głowy, a nawet ma zapobiegawczy wpływ na raka.