Oregano osiąga wysokość do 60 cm. Kwitnie od lipca do września, a także jest zbierany w tym czasie, ponieważ ma wtedy najlepszy smak . Chociaż rośnie na wolności, ale oregano z Morza Śródziemnego jest preferowane, ponieważ ma o wiele więcej słońca, a więc więcej smaku.

Pochodzenie i sezon
Oregano było już znane w średniowieczu. Podobnie jak obecnie, największe zasoby śródziemnomorskich przypraw znajdują się w basenie Morza Śródziemnego. Oregano lubi suchość i gorąco – te warunki są najbardziej rozpowszechnione w tym regionie. Oregano jest dostępne przez cały rok w tym kraju, ale zwykle jest oferowane tylko w formie suszonej . Można go jednak również uprawiać tutaj, w Niemczech, a najlepszy czas zbiorów to lipiec.

smak
Oregano ma pieprzowy , prawie korzenny aromat. Smak jest podobny do smaku tymianku lub majeranku , łączy w sobie składniki gorzkie i cierpkie, ale bardzo przyjemnie pikantne składniki smakowe same w sobie. Jak aromatyczne oregano zależy od ilości słońca, które rośnie, kiedy rośnie. Dlatego oregano z Morza Śródziemnego jest o wiele bardziej aromatyczne niż oregano uprawiane w tym kraju.

Użyj w kuchni
Oregano, podobnie jak bazylia, jest jednym z typowych ziół kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej i jest częścią ziołowej mieszanki znanej jako “Herbes de Provence” (Herbs of Provence). Oregano pasuje do letnich makaronów i pizzy . Przyprawa dobrze współgra z pomidorami, grillowanym mięsem i warzywami.

Oregano jest idealne do suszenia, ponieważ jego zapach jest w dużej mierze zachowany. Czy to świeże czy suszone, zawsze powinno się je gotować. Dopiero po około kwadransie widać cały aromat oregano. Oregano powinno być zawsze słabo aromatyzowane, ponieważ rozwija się ono w bardzo pikantny sposób, ale nie rozwija się natychmiast.

efekt
Oregano zawdzięcza swoją silną moc korzenną wysokiej zawartości olejków eterycznych, w tym tymolu i karwakrolu. Oregano może łagodzić problemy trawienne i łagodzić skurcze, zwłaszcza gdy są zaparzane jako herbata. Hamuje on stany zapalne i dlatego jest często stosowany w stanach zapalnych w obrębie jamy ustnej.